3:1
(0:0, 1:0, 2:1)

V derby se radovala Třebíč

29.10.2008 / Lukáš Rousek

Ani další letošní derby jihlavským hokejistům nevyšlo. Opět měli problémy s produktivitou a na ledě Horácké Slavie Třebíč prohráli 1:3. O jedinou branku Dukly se postaral tradiční střelec Oldřich Bakus. Po bezbrankové první třetině se dostali domácí do vedení ve druhé části. V jejím závěru Dukla přečkala pětiminutové vyloučení Hodka, ale ve třetí dvacetiminutovce inkasovala dvakrát, a tak bylo Bakusovo snížení pouze kosmetickou úpravou výsledku.
29.10.2008 18:00, 1. liga ČR - 18. kolo

SK Horácká Slavia Třebíč

Lev - Hrbáček, Trončinský, Sláma, Kaláb, Koktan, Havran, Bulička, Burian J. - Čech, Zahradník, Vrba - Burian V., Nahodil, Stejskal - Staněk A., Rákos, Obdržálek - Sojčík, Kundela, Přibyl
3

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Ficenc, Malena, Staněk P., Lukačovič, Štrach, Duben - Říha, Bakus, Hodek - Man, Dolníček, Zeman - Jonáš, Hanzal, Suk - Kotlík, Bezděk, Rytnauer
1
Branky a nahrávky: 26. Zahradník (Trončinský, Čech), 42. Obdržálek (Nahodil), 52. Staněk A. (Rákos, Obdržálek) - 53. Bakus (Rytnauer, Ficenc). Rozhodčí: Smitka - Podrazil, Žídek. Vyloučení: 6:8, navíc Hodek (JIH) 5 + do konce utkání. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2760. Střely na branku: 34:33. Průběh utkání: 3:0, 3:1.

Průběh utkání

Druhé derby Vysočiny v letošní sezoně začalo na třebíčském zimním stadionu velice nervózně a opatrně. Žádné mužstvo nechtělo udělat chybu. První prověrku brankáře obstaral ve třetí minutě Hodek. Za minutu střílel přes clonu hráčů z otočky extřebíčský Dolníček, naštěstí pro domácí pouze trefil dobře postaveného Lva. To už se v útočném pásmu osmělili i Třebíčští. Se střelou Buličky od modré čáry neměl Řehoř problémy. O poznání nebezpečnější ránu vyslal ze své čepele Vrba přes jihlavského bránícího hráče. Gólman Dukly se při zásahu hodně zapotil. Na druhé straně mířil Hodek do horního rohu – Lev vytasil parádní zákrok vyrážečkou. V deváté minutě vystřelil Duben z Manovy příhry do protipohybu třebíčského brankáře, ale branku netrefil.

Zmiňovaný Duben byl prvním hráčem v zápase, jenž sledoval hru z trestné lavice. Třebíč svoji první přesilovku nevyužila. V 15. minutě Bakus vtipně uvolnil Hodka, jehož teč výtečně zpacifikoval Lev. V 18. minutě ubránila Dukla přesilovku, vyloučený Říha naskočil do hry, dostal přihrávku do jízdy a uháněl sám na domácí bránu. Jakub Lev jeho blafák po ruce s bravurou zlikvidoval. Poslední brankovou příležitost prvé třetiny měla na svědomí dvojice Přibyl – Sojčík v oslabení. Druhý jmenovaný nedokázal z těžké pozice dostatečně prudce vystřelit. V první části hry měla Jihlava více brankových příležitostí, které ovšem výborně pochytal Lev v třebíčské brance.

První velkou šanci druhé periody spálil Aleš Staněk, když dobře obkroužil Řehořovu klec. Navíc byl vyloučen Duben za zdržování hry, protože úmyslně posunul branku. V početní výhodě vypálil Hrbáček, Řehoř si dobře povyjel a střelu vyrazil. Až další přesilovku domácí využili. Trončinský vystřelil od modré čáry, puk se odrazil před kapitána Třebíče Petra Zahradníka, který kotouč dorazil do sítě – 1:0. Hned po gólu měl velkou příležitost Jonáš, Lev vytáhl ze svého repertoáru další fantastický zákrok. Při vyloučení Sojčíka vychytal Lev bekhendový pokus Bakuse a střelu Dolníčka.

V polovině utkání chyboval na vlastní modré čáře Hodek. První domácí útok vymíchal jihlavskou obranu, ale Vrba nevystřelil dostatečně vysoko. Přemisťující se Řehoř dokázal jeho prudkou střelu skvěle zkrotit na výstroji. Ve 35. minutě sekl hostující Hodek do hlavy třebíčského Havrana, za což vyfasoval od hlavního rozhodčího pětiminutový trest a navíc trest do konce utkání. Třebíč přesilovku využít nedokázala, i když měla také zdvojenou početní výhodu celé dvě minuty. Domácí hráli v křeči a nebyli schopni nijak překvapit zformovanou obranu Jihlavských.

Druhou branku vstřelila Horácká Slavia ve 42. minutě. Trojice Vilém Burian – Nahodil – Obdržálek důsledným forčekingem donutila k několika chybám jihlavské hráče v rozehrávce. Nahodil přihrál mezi kruhy, kde se do puku z první opřel Petr Obdržálek a vymetl pavouky v pravém horním rohu Řehořovy klece – 2:0. Při vyloučení Rákose zahrozil tvrdou střelou od modré čáry Lukačovič. Ránu dorážel zcela volný Hanzal, Lev i tentokrát odolal. Ve 49. minutě přihrával Zahradník Čechovi, jenže adresát na nahrávku jen těsně nedosáhl. Za minutu pálil velice tvrdě od modré čáry Pavel Staněk – Lev dokázal lapačkou vychýlit touš mimo svoje tyče.

Na druhé straně se snažil v přesilovce překvapit Řehoře výjezdem zpoza bránu Stejskal, kotouč projel jihlavským brankovištěm a pohotovou dorážku Buriana chytil Řehoř. V pokračující přesilovce našel Rákos na hraně brankoviště volného Aleše Staňka, jenž překonal Řehoře potřetí – 3:0. Za 46 sekund dosáhla Dukla čestného úspěchu. Při vyloučení Čecha přihrál Ficenc Oldřichu Bakusovi, jehož teč byla pro Lva nechytatelná – 3:1. Posledních sedm minut utkání Horácká Slavia s přehledem bránila. Ojedinělé pokusy jihlavských hráčů likvidoval spolehlivý Jakub Lev.

Ohlasy trenérů

Karel Dvořák (Jihlava): „Musím samozřejmě domácím poblahopřát k vítězství. Myslím si, že rozhodla první třetina, v níž jsme byli aktivnější a měli jsme i nějaké šance. Bohužel nedisciplinovaností a zbytečnými fauly jsme dostali soupeře do hry a do vedení. To je nakoplo, byli pak aktivnější a šli více za vítězstvím. Musím se podívat na situaci, po níž byl Hodek vyloučen do konce, protože jsem to neviděl. Ale takový hráč si tohle nemůže dovolit. Je to hráč, který má dávat góly a logicky nám pak hodně chyběl."

Kamil Pokorný (Třebíč): „My jsme byli zbytečně nervózní. Bylo vidět, že na některé hráče to dolehlo. Bylo to jejich první, nebo druhé derby před domácím publikem. První třetinu jsme byli trošku splašení, ale podržel nás gólman Lev. Před zápasem jsem hráčům říkal, že vyhraje ten, kdo udrží emoce na uzdě a bude ukázněnější. To se potvrdilo, Hodek se vyfauloval, je to top hráč Jihlavy, který od půlky zápasu nebyl na ledě, což nám ohromně pomohlo. I když jsme s tou přesilovkou nenaložili dobře, stále jsme měli na své straně vedení 1:0, druhý a třetí gól nás pak zklidnil. Myslím, že za ty dvě třetiny jsme si to vítězství zasloužili. Máme zraněné beky Sedláčka Flamíka, takže jsme točili jen sedm obránců, ale zvládli to dobře. Jakubu Lvovi jsem po první třetině nic neříkal. Gólmani žijí ve svém světě, normálně jsem ho povzbudil, jako ostatní hráče. Chtěli jsme kluky hlavně trochu zklidnit, protože na nich bylo vidět, že hrozně chtějí, ale jsou zbytečně nervózní."

Fotogalerie utkání

Fotogalerie