Přišel jsem k té bitce jako slepý k houslím, říká obránce Novák

14.12.2008 / Eva Streichsbierová

Ani na třetí letošní pokus neukončila Dukla svoji mizernou bilanci v derby s Havlíčkovým Brodem. Na domácím ledě mu zase podlehla, a znovu rozdílem jediného gólu. Tentokrát 4:5. „Měli jsme mnohem víc šancí, přehrávali jsme je, jenomže...,“ povzdechl si obránce Dukly Petr Novák.

Jihlavští hokejisté začali tentokrát souboj s Rebely výborně a brzy se ujali vedení zásluhou Oldřicha Bakuse. Hosté však dokázali v 5. minutě vyrovnat. „Tomu gólu předcházel faul, který sudí nepískl,“ postěžoval si dvacetiletý bek. „Každopádně potom jsme měli čtyři vyložené příležitosti, kdy puk poskakoval na brankové čáře. Škoda, že některý neskončil v síti,“ smutnil.

V závěru třetiny se brodští hokejisté několikrát provinili proti pravidlům a Jihlava dostala možnost zahrát si poměrně dlouhou přesilovku pěti proti třem. Obrovský tlak, který před brankářem Stanislavem Nerudou vytvořila, ovšem gólem neskončil. „To možná rozhodlo. Zvládl jsem to hlavně díky klukům, kteří mi pomohli,“ pochválil spoluhráče zkušený gólman Rebelů.

Ve druhé části stříleli přesně pouze hráči Havlíčkova Brodu. Do vedení dostal svůj tým Jakub Šulc a chvilku před přestávkou prostřelil Milana Řehoře také jeho jmenovec Stromko. „Dukla má velmi silný tým, ale spoléhá až příliš na svoje zkušené hráče. To my máme mnohem kompaktnější mužstvo, které dře a dává tomu víc. Asi proto se nám v derby daří,“ zamyslel se útočník Rebelů Lukáš Endál.

A právě on se stal důležitou osobou závěrečného dějství. Vstřelil v něm dva góly a rozhodl o dalším úspěchu svého týmu. „Já osobně si beru tohle derby hodně k srdci, proto jsem taky rád, že to takhle dopadlo,“ radoval se hokejista, který 8. prosince oslavil dvaadvacáté narozeniny.

Konec utkání byl hodně vypjatý, Havlíčkův Brod ještě dvakrát odskočil Jihlavě na rozdíl dvou gólů a Dukla dvakrát vykřesala naději. Pokaždé díky Oldřichu Bakusovi. „Olda je hráč, který se strašně těžko brání a že dal celkem tři góly, tím jenom ukázal svoje kvality,“ ocenil soupeře Endál.

Domácímu týmu ovšem ani hattrick vedoucího muže kanadského bodování nebyl nic platný, stejně prohrál 4:5. „Zase jsme byli o jeden gól horší,“ konstatoval smutně druhý úspěšný střelec jihlavského mužstva Jiří Man. „Budeme je holt muset porazit u nich. Ale ještě předtím nás čekají další zápasy, ve kterých chceme bodovat,“ dodal.

Sobotní derby přineslo v podstatě vše, co k derby patří, včetně bitky, jejímiž hlavními protagonisty byli domácí obránce Petr Novák a brodský útočník Vladislav Kubeš. „Ničím mě nenaštval, prostě to bylo vyhecovaný. Přišel jsem k tomu jako slepý k houslím. Nevybíral jsme si ho,“ dušoval se mladý jihlavský bek.

Po porážce s regionálním rivalem klesla Dukla v prvoligové tabulce na osmou příčku, právě za Havlíčkův Brod. V dalším kole ji čeká už v pondělí cesta do Hradce Králové, kde 3. prosince prohrála 2:4.