První cesta Dukly v novém roce povede na led rivala

02.01.2009 / Eva Streichsbierová

Hned na úvod nového roku čeká na jihlavské hokejisty atraktivní soupeř. V sobotním 37. kole první ligy se Dukla představí na ledě regionálního rivala z Třebíče. Souboj patnáctého celku tabulky se sedmým začne na třebíčském ledě v 17 hodin. „Dobře jsme se připravili, teď jde o to, abychom to také ukázali na ledě,“ burcuje hlavní kouč jihlavského týmu Bedřich Ščerban.

Hokejisté Dukly měli v uplynulých dnech dost nabitý program. Po třídenním volnu jim trenéři naordinovali pořádně výživné tréninkové dávky. „I ten výlet do Slovinska byl součástí přípravy. Kluci nastupovali z plné zátěže, to vám o týmu hodně napoví. Projeví se charakter hráčů,“ tvrdí šéf jihlavské střídačky.

Prostředí třebíčského zimního stadionu, kde Dukla v sobotu zahájí nový kalendářní rok, zná Ščerban velmi dobře. V dresu Horácké Slavie totiž v době nedávno minulé odehrál dvě a půl sezony. „Byl jsem v Třebíči spokojený. Pořád tam znám spoustu lidí,“ svěřuje se.

Kamarádství však podle něj půjde v nacházejícím zápase rozhodně stranou. „Jsem typ, který nerad prohrává. Ať už jde o mistrovské utkání, nebo třeba jenom o exhibici. Je jedno, jestli na druhé straně stojí kamarád, já chci pokaždé vyhrát,“ hlásí odhodlaně Ščerban.

Do utkání půjde Dukla po dlouhé době v plné sestavě, marodka se jí během vánoční pauzy dokonale vylidnila. Nastoupit by měl dokonce už i útočník Jaroslav Mareš. „Samozřejmě od něj nemůžeme hned čekat nějakou super formu, ale jsme moc rádi, že už se uzdravil,“ pochvaluje si návrat jednatřicetiletého hokejisty do sestavy.

Začátkem listopadu přitom Mareš oznámil, že pro letošní sezonu končí. Mimo hru ho postavily problémy související s boreliózou. „My jsme ale pořád doufali, že by Jarda ještě přeci jen nějaký ten zápas stihnout mohl. Je to hráč, kterého v týmu moc potřebujeme. Náhrada za něj se hledá jenom těžko,“ říká Ščerban.

Uspět v sobotním derby ale bude určitě chtít také Horácká Slavia. Její současné předposlední místo v tabulce je totiž vstupenkou do bojů o záchranu. Každý bod má proto v tuto chvíli pro Třebíč cenu zlata. „Věřím, že se doma přinutíme k maximálnímu výkonu a že to bude na Jihlavu stačit,“ přeje si hlavní trenér třebíčského týmu Kamil Pokorný.

Nejproduktivnějším hráčem Horácké Slavie je momentálně teprve dvacetiletý útočník Lukáš Nahodil, který má na kontě 23 bodů za osm gólů a patnáct asistencí. Hned za něj se řadí s 22 body dvojice Martin Čech, Petr Zahradník.

V letošní prvoligové sezoně na sebe Třebíč s Jihlavou narazily už dvakrát. V prvním souboji slavila Dukla na Horáckém zimním stadionu výhru 4:2, ve druhém naopak prohrála 1:3.