Bojovnost jsme ukázali až ve třetí třetině, shodli se hráči

12.01.2009 / Jakub Mezlík

Kdyby jihlavští hokejisté přistoupili k celému pondělnímu zápasu s Hradcem Králové stejně jako k poslední třetině, zůstaly by nejspíše body na Horáckém zimním stadionu. Ovšem nyní už je pozdě na „kdyby“, všechny tři důležité body si ze souboje sousedů z tabulky odvezli hosté. „První dvě třetiny to byla z naší strany katastrofa. Nejdřív jsme neproměnili v úvodu tutové šance, a pak se to proti nám otočilo. Zvedli jsme se až v poslední části, ta byla z naší strany skvělá,“ jasně shrnul utkání autor jedné ze dvou jihlavských branek Libor Bezděk.

Chuť do hry a bojovnost, tyto dvě vlastnosti zdobily jihlavské hokejisty v sobotním derby v Havlíčkově Brodě. O dva dny později, na jiném místě s jiným soupeřem, se zdálo, že bude euforie pokračovat. Vždyť v prvních minutách domácí sevřeli svého soupeře v obranném pásmu. Avšak šance nevyužili, a přišly chyby. A s nimi hradecké góly. A nadšení jihlavských hráčů mizelo. „Bohužel jsme udělali několik systémových chyb, hráči nedobruslili soupeře nebo špatně zareagovali na určitou situaci,“ hledal příčiny trenér Josef Augusta

I když Hradec nasázel do druhé přestávky Dukle čtyři branky, ještě přišlo drama. V závěrečné dvacetiminutovce se trefili Bezděk a Hanzal a rázem byla ztráta už pouze dvougólová. Dukla zatlačila, Koutský ovšem odolal. „Stačilo málo, kdyby se nám povedlo z těch šancí vytěžit kontaktní gól na 3:4, mohlo být ještě v závěru pořádné drama,“ litoval po zápase Augusta.

Červenožlutým chyběli Bakus, Rytnauer, Dolníček, Suk či Staněk, a tak se museli spoléhat na výpomoc juniorů. Ovšem ti se v zápase rozhodně neztratili. Jedním z aktuálně nejvytíženějších hráčů je devatenáctiletý Ondřej Posmyk, který v posledních šesti dnech nastoupil k pěti zápasům! „Už jsem takhle hrál před nějakými třemi týdny, takže už si pomalu zvykám,“ usmíval se mladý obránce. „Akorát mě mrzí, že jsem nedohrál poslední třetinu, přitom jsem vůbec nevěděl proč. Pak mi pan Augusta řekl, že to není kvůli výkonu, ale že potřebuje vyzkoušet i jiné hráče.“

Podobně jako minulý týden proti Kadani, zachytal si i tentokrát náhradní jihlavský gólman Vratislav Vajner. Zatímco minule se v brance příliš neohřál, nyní si zachytal téměř polovinu zápasu. A obstál! I když začátek byl krušný. Řehoř odstoupil kvůli zdravotním problémům, a mladý náhradník se postavil na jeho místo. Uběhlo ovšem pouhých šestnáct sekund a Roubík se trefil přesně pod víko. „Není to pro gólmana moc příjemné, když dostane z první střely gól, ale to se musí hodit za hlavu. Navíc mi kluci ve třetí třetině hodně pomohli. V podstatě na mě ani nic nešlo, takže jim chci poděkovat,“ pochválil také Vajner své spoluhráče za výkon v závěru zápasu.