Nachystaná je další bitva o tři barážové body, dorazí Hradec

05.03.2009 / Eva Streichsbierová

Jihlavské juniory čeká druhé domácí vystoupení v baráži o extraligu. Po Hvězdě Praha přivítají na Horáckém zimním stadionu Hradec Králové, který má zatím na kontě jen 4 body. „Bude to hodně důležitý zápas, jak pro nás, tak i pro soupeře,“ je přesvědčený trenér jihlavských mladíků Aleš Totter. Utkání 4. kola baráže začne v pátek v 17:45.

Dukla vstoupila do bojů o postup do nejvyšší domácí soutěže skvěle. V úvodních třech bitvách ani jednou nezaváhala a s devíti body vládne společně s Porubou tabulce. „Hlavně musíme pořád zůstat nohama na zemi," burcuje kouč. "Prostě trochu klukům srazit ty jejich nosy, které mají momentálně maličko nahoře,“ dodává.

Podle něj měl být hlavním favoritem baráže právě Hradec Králové, jenomže Východočeši start malinko "ulili". „Pořád ale tvrdím, že patří k horkým adeptům na jedno z postupových míst. Už zjistili, že to nebude tak jednoduché a v minulém kole dokázali vyhrát na ledě Hvězdy Praha. Myslím, že v pátek u nás klidně položí i život, jak se říká.“

Psychická výhoda by však měla být jednoznačně na straně domácí Dukly. „Ano, souhlasím, že nám to může hrát do karet, ale musíme k zápasu přistoupit s pokorou a nadhledem. Pokud tohle zvládneme, bude to výhoda,“ souhlasí Totter. „Můžeme Hradci dost výrazně odskočit, ale na druhou stranu se na nás může viditelně dotáhnout,“ varuje.

V neděli si jihlavští junioři přivezli tři body ze Vsetína. A kromě toho také několik nemocných. „I když například Ondra Posmyk už nehrál ani tam, a nebude ani teď. Vypadá to tak, že vypadne na týden až deset dnů. Dobře na tom navíc není ani David Musil. A pět dalších má lehčí virózu. Ti se snad ale dají do zápasu aspoň částečně do pořádku,“ přeje si šéf jihlavské střídačky.

Před týdnem nastoupili mladíci Dukly na domácím ledě v bojích o postup poprvé a jejich vítězný zápas s Hvězdou Praha sledovalo téměř šest set diváků! „Když kluci vypochodovali z kabiny a viděli to množství lidí, kteří jim přišli fandit, tak jim to samozřejmě dalo pořádný vítr do zad. Proto doufám, že i tentokrát přijdou fanoušci ve stejně hojném počtu. Budeme je moc potřebovat,“ vzkazuje Totter.

Na domácí podporu prý jeho tým myslel už i v neděli na Valašsku. „Publikum může být opravdu šestým hráčem, to skutečně není jenom nějaká fráze. Ve Vsetíně jsme bránili pětatřicet minut jednogólové vedení a při sebemenším zákroku se ozval takový hukot, že jsme si všichni přáli, aby už byl pátek a my měli diváky zase na svojí straně,“ tvrdí trenér.

Hokejová atmosféra v hledišti podle něj dokáže nejenom pořádně zabrnkat na nervy soupeři, ale často se jí nechají ovlivnit i rozhodčí. „Tím ale v žádném případě nechci navádět k nějakým takovým věcem. Jenom říkám, že jsme moc rádi, že nás diváci takhle podporují a chystáme se jim za to také na konci baráže poděkovat. Ať už dopadneme jakkoliv. Pár nápadů máme, ale prozrazovat nic nebudu,“ usmívá se Totter.

Velký pozor si budou muset dát jihlavští junioři v pátečním utkání především na útočníka Ondřeje Březinu, který v základní části nasbíral v 35 zápasech neuvěřitelných 72 kanadských bodů! A v úvodních třech duelech bojů o postup jsou hodně vidět také obránce Martin Klement a útočník Ondřej Kohout.

Hradec Králové podlehl v úvodním duelu Vsetínu 2:3 po samostatných nájezdech, ve druhém souboji doma prohrál s Porubou 1:3 a v neděli si zajel na led Hvězdy Praha pro tři body za vítězství 4:1.