Baráž vstupuje do své druhé poloviny, Jihlava začíná doma

10.03.2009 / Eva Streichsbierová

Před jihlavskými juniory je třetí barážové vystoupení, v němž budou mít výhodu domácího prostředí. V předchozích dvou jim k úspěchu pokaždé pomohlo skvělé publikum a ve stejnou podporu doufají mladíci i před utkáním s pátým Šumperkem. „Hráči jdou přes hranu, odmítají marodit, aby náhodou nepřišli o tu atmosféru. Chtějí být součástí týmu,“ tvrdí hlavní kouč Aleš Totter. Zápas 6. kola začne na Horáckém zimním stadionu ve středu v 17.45.

Dukla zatím předvádí v boji o extraligu parádní výkony. Všech pět soupeřů dokázala porazit a do druhé poloviny soutěže vstupuje z prvního místa. „Jsme samozřejmě rádi, ale pořád se držíme nohama na zemi. Já vím, je to dobře rozehraný, jenže tím to pro tuhle chvíli končí. Nic víc, nic míň,“ brzdí neustále přílišnou euforii trenér.

Při dosavadním vývoji je ale těžké odvrátit pozornost týmu a fanoušků od myšlenek na extraligu. „Je mi to jasné, ale vezměte si, že jsme teprve v polovině. Budu moc šťastný, když se nám podaří postoupit, ale čeká nás ještě čtrnáct dnů tvrdé práce. Pak můžeme slavit jak dlouho budeme chtít,“ usmívá se Totter. „Každopádně je parádní být součásti toho všeho, co se tady momentálně děje,“ dodává.

Středečního soupeře ze Šumperku porazili jihlavští junioři v úvodním kole relativně přesvědčivě 4:1. „To se zdá jen na první pohled. Body jsme získali s velkými obtížemi. Hodně nám tehdy pomohl gólman Petr Navrátil, který za stavu 1:1 chytil trestné střílení. Potom už se nám podařilo zvrátit vývoj na naší stranu,“ vybavuje si detaily trenér. „Šumperk je podle mě na úrovni Hradce Králové nebo Vsetína. To, že má zatím tak málo bodů, nic neznamená,“ tvrdí.

Tím dává jasně najevo, že o podcenění nemůže být ani řeč. „Kdepak, na to nesmíme ani pomyslet. Naopak, musíme se soustředit na každou minutu,“ burcuje svůj tým Totter. „Nerozlišujeme, jestli hrajeme venku nebo doma. Snažíme se pokaždé předvádět svoji hru. Každopádně Šumperk má pár věcí, které nám zrovna nesedí,“ přiznává.

Před startem baráže nepatřila Jihlava mezi nejžhavější kandidáty na postup, ale to se časem změnilo. U soupeřů si získala respekt. „Každá pochvala potěší,“ říká šéf jihlavské střídačky. „Ale není to jenom soupeř. Třeba i rozhodčí, když jim jdu po zápase podat ruku, nám přejí hodně štěstí. A to hlavně kvůli způsobu hry, nasazení, pracovitosti kluků,“ prozrazuje.

Výhodou Dukly je určitě síla rozložená do všech tří formací. Téměř v každém utkání zařídila výhru jiná pětka. „Svědčí to o kvalitě týmu. Nemáme jenom hvězdy a dělníky, všichni jsou schopni rozhodnout. Samozřejmě, někomu svědčí tenhle zápas, jinému zase tamten. Znovu opakuju, jsem rád, že můžu být s tímhle mužstvem na střídačce,“ hlásí Totter.