Totter: Kluci si zasloužili odehrát jeden zápas v klidu

15.03.2009 / Eva Streichsbierová

Na světelní tabuli svítí výsledek 5:8 v neprospěch domácího týmu, přesto fanoušci v hledišti šílí a hráči s nimi drží ve skandování krok. Přesně tak to vypadlo v neděli odpoledne na Horáckém zimním stadionu. I přes porážku se Vsetínem totiž domácí Dukla slavila postup do juniorské extraligy! „Bylo vidět, že kluci mají v hlavách hlavně oslavy, takže jsme dělali chyby, ke kterým by za jiných okolností určitě nedošlo,“ byl přesvědčený hlavní kouč jihlavských mladíků Aleš Totter.

Na možná poslední zápas letošní juniorské sezony se přišlo v Jihlavě podívat téměř devět stovek diváků, kteří viděli povedený vstup Dukly do utkání. Jenomže závěr úvodní třetiny vyšel lépe hostům. Vsetín dokázal během 27 vteřin otočit výsledek z nepříznivého stavu 1:2 na 3:2. „Soupeř nás předčil v produktivitě. My jsme měli určitě víc střel, jenomže hosté byli efektivnější,“ přiznal šéf jihlavské střídačky.

Po druhé třetině už Dukla prohrávala tříbrankovým rozdílem, úsměv ve tváři však domácím hráčům zůstával. „Naposledy jsme prohráli na začátku prosince, takže jednou to přijít muselo. Jasně, zrovna při domácích oslavách to asi nebylo ideální, ale kluci si prostě zasloužili jeden zápas odehrát v klidu, bez jakéhokoliv tlaku,“ prohlásil Totter.

V posledním dějství se zrodil konečný výsledek 5:8 a pak už mohly vypuknout tolik očekávané oslavy návratu do nejvyšší domácí soutěže. Naopak Vsetín si v příštím roce zahraje jen první ligu. „Pocity jsou určitě hodně špatné. I když dnes bych chtěl hráčům poděkovat za to, jak k utkání přistoupili. Narozdíl třeba od Šumperku, který už u nás nechtěl hrát a dnes odevzdal body Porubě. Tomuhle přístupu nerozumím,“ zlobil se vsetínský kouč Luboš Jenáček.

Právě porážka Šumperku v domácím souboji s Porubou 2:5 znamenala definitivní konec nadějí Valachů na udržení extraligové příslušnosti. „Musíme si vzít z letošní baráže ponaučení. A bude potřeba, abychom našli takovou sílu, jako Jihlava, která se dokázala hned vrátit. Moc ji gratuluju, postup si za tu svoji obrovskou bojovnost a srdce zasloužila,“ vysekl poklonu jihlavským mladíkům trenér sestupujících Valachů.

Junioři Dukly si hlavní nápor oslav užili už v pátek po zápase na ledě Hvězdy Praha. „Ty bezprostřední oslavy jsou vždycky asi nejlepší. Pokaždé si vzpomenete na to, jaké to bylo po posledním hvizdu, ale samozřejmě, že doma jsme si to taky užili. Pro kluky to byla odměna za jejich přístup a práci, kterou odváděli. Já můžu jenom znovu zopakovat, že jsem tenhle tým strašně rád trénoval,“ svěřil se Totter.