Mladíci potřebují pevnou ruku, povolit znamená prohrát

22.03.2009 / Eva Streichsbierová

Poslední tři zápasy baráže o juniorskou extraligu jasně ukázaly, že s jistotou postupu ztratili jihlavští mladíci vítěznou notu. V nedělním utkání s Porubou prohráli vysoko 5:8. „Možná jsme trochu povolili, ale zase tak špatný výkon to snad z naší strany nebyl,“ prohlásil obránce Ondřej Posmyk.

Ani hlavní kouč jihlavské juniorky Aleš Totter nepovažoval hru svých svěřenců za nijak tragickou, zklamaný byl každopádně z jejich střelecké produktivity. „Jednoznačně jsme selhali v koncovce. Myslím, že poměr střel je toho jasným důkazem,“ upozornil na statický údaj 44:23. „Gólman Poruby byl dnes určitě lepší než naši oba dva brankáři dohromady,“ dodal.

Přitom zápas o první místo v barážové tabulce nezačala Dukla špatně, třikrát šla v úvodní polovině do vedení. Jenomže hosté z Ostravy pokaždé našli odpověď. V dresu domácího týmu se dvakrát střelecky prosadil Martin Kuřítko. „Pak jsme dostali za nerozhodného stavu dva laciné rychlé góly a už jsme na ně nedokázali zareagovat,“ povzdechl si sedmnáctiletý útočník.

Jihlavští junioři ale nemířili jenom do soupeřovy sítě, ve dvou případech nasměrovali puk za záda vlastního gólmana. Jedním z takto „úspěšných“ střelců byl také Ondřej Posmyk. „Hráli jsme v oslabení, soupeř hodil puk před branku a ode mě se odrazil. Bylo to samozřejmě nechtěný,“ pokyvoval hlavou jihlavský bek, který se nakonec v souboji trefil i do té správné branky. Jeho střelecký pokus však pouze zkorigoval výsledek na 5:8.

V konečné tabulce baráže o extraligu obsadila Jihlava druhé místo za vítěznou Porubou. Na svého soupeře ztratila v závěru soutěže šest bodů. „Ukázalo se, že nad tímhle týmem se musí držet tvrdá ruka. Jedenáct měsíců to tak fungovalo, teď jsme se rozhodli klukům trochu povolit, aby si poslední zápasy užili. A bylo vidět, že bez zásad to prostě nepůjde,“ prohlásil Totter.

Radost z postupu byla sice malinko zkalená třemi porážkami v řadě, nicméně obrovský úspěch mladíkům Dukly už nikdo nevezme. „Mrzí nás, že jsme se nerozloučili s fanoušky vítězně, ale jinak si oslavy užíváme. A ještě budeme. Toho se to totiž nedá přejíst,“ usmíval se Martin Kuřítko, třetí nejproduktivnější hráč Jihlavy v bitvě o extraligu.