Benda vychytal Vrchlabí, ale přítelkyně jeho výkon neviděla

12.08.2009 / Eva Streichsbierová

Úterní zápas se mu povedl na výbornou. Za šedesát minut nedostal ani gól a výraznou měrou tak přispěl k výhře Dukly 2:0 v souboji s Vrchlabím. Celé utkání odchytal dvacetiletý gólman Marek Benda před jihlavským publikem vůbec poprvé a hned ho ozdobil čistým kontem. Chvála se tak na jeho hlavu sypala ze všech stran.

„Nedostal jsem během zápasu žádný gól, což znamená, že jsem asi nic nezkazil,“ smál se spokojený odchovanec karlovarského hokeje. „Ale lehké utkání to určitě nebylo. Jen v první třetině jsem měl snad čtrnáct zákroků,“ dodal.

A právě velká vytíženost v úvodu pohárového souboje mu nakonec prospěla. „To je pravda, rozchytal jsem se, začal si věřit a pak už to bylo v pohodě. Navíc mi hodně pomohli kluci v obraně,“ uvedl na adresu spoluhráčů Benda.

Za jeho bezchybnou práci v brankovišti ho odměnili také příznivci v hledišti. Několikrát během zápasu skandovali Bendovo jméno. „Je hrozně důležité, aby vás fanoušci přijali. Přišel jsme z Kanady a oni nevěděli, co ode mě očekávat. Snad jsem jim ukázal, že chytat umím,“ prohlásil gólman, který strávil dva roky v juniorské zámořské soutěži.

Jeho vystoupení proti Vrchlabí ale nebylo úplně prvním na Horáckém zimním stadionu. Před týdnem odchytal polovinu utkání s Chrudimí, které Dukla nakonec podlehla 2:6. On sám pustil dva góly Východočechů. „Byly to snad hned první dvě střely, které na mě v utkání šly. To by zamávalo s každým gólmanem. Ale pak jsem se uklidnil,“ vybavil si Benda týden starý souboj.

Speciální radu od trenéra jihlavských gólmanů Petra Jaroše pro pohárový duel s týmem z Krkonoš prý nedostal. „Opravdu nic zvláštního. On mě podporoval hlavně psychicky. To ostatně dělá každý den i na tréninku a já jsem za to moc rád,“ pochvaloval si.

Jenom přítelkyně, která za Bendou nedávno dorazila z Kanady, jeho povedený výkon neviděla. „Na hokej nešla, nepřál jsem si to. Byl bych nervózní, protože bych se o ni bál. Nedomluví se tady,“ vysvětloval mladý brankář Dukly. „Ale o nic nepřijde, nebojte, budu jí ho celý vyprávět,“ culil se.