Augusta: Hráči se nemůžou k divákům takhle stavět

21.09.2009 / Eva Streichsbierová

Dva naprosto rozdílné zápasy odehráli minulý týden jihlavští hokejisté. Ve středu nejprve po zodpovědném výkonu zvítězili na ledě Hradce Králové 5:1 a o tři dny později si doma nedokázali poradit se Šumperkem. Nováčkovi soutěže podlehli po divoké přestřelce 5:6. „To ale vůbec není žádný nováček, vždyť tam má hráče jako jsou Barus, Meluzín, Rimmel nebo Vosátko. A také oba gólmani chytali extraligu,“ věděl o síle soupeře hlavní kouč A-týmu Dukly Josef Augusta.

Šumperk přesto přijel do Jihlavy v roli jasného outsidera, už také kvůli své dosavadní střelecké produktivitě. Ve dvou duelech nastřílel pouhé dva góly. „My jsme šance měli i ve Znojmě nebo doma proti Chomutovu, ale neproměňovali jsme je. Až tady v Jihlavě se nám vedlo,“ radoval se kouč vítězného týmu Jiří Režnar. „Po druhé třetině, kdy jsme prohrávali 2:4, jsme si s klukama něco řekli v kabině, udělali jsme určité korektury v sestavě. A na hráčích, kteří pak vyjeli na led, bylo znát, že chtějí opravdu vyhrát,“ přesvědčoval.

To jeho jihlavský protějšek Josef Augusta byl ve zcela opačné pozici. Po druhé třetině neměl svým svěřencům moc co vytknout, zato na konci utkání mohl pouze kritizovat. „Ve chvíli, kdy jsme vedli o dvě branky, jsme hráli parádně. Jenomže pak jsme začali být zase moc nedisciplinovaní, a proto jsme taky nakonec tohle utkání ztratili,“ zlobil se. „Šumperk byl velmi dobrý soupeř. A my se z porážky s ním musíme rychle vzpamatovat,“ přispěchal s dodatkem.

Výsledek 5:6 mrzel hlavního kouče jihlavského A-týmu především kvůli fanouškům, kteří se na sobotní souboj se Šumperkem přišli do hlediště Horáckého zimního stadionu podívat. „Atmosféra byla zase parádní. A my se lidem za jejich podporu takhle odvděčili,“ mračil se Augusta. „Naši hráči si zkrátka musí uvědomit jednu věc - dnešní ekonomika se bude odvíjet od diváků a oni se k nim jednoduše nemůžou takhle stavět,“ měl jasno.

Nejvíc kritiky po zápase směřoval ke druhé formaci, která v utkání naprosto propadla. Byla na ledě u většiny inkasovaných gólů! „To je opravdu moc špatné, takhle by to nešlo,“ rozčiloval se. Na výraznou změnu v sestavě však zřejmě nedojde. „Kádr bohužel nemáme tak velký, abychom si ji mohli dovolit. Jasně, jsou tu junioři, ale my se dohodli, že je teď nějaký měsíc necháme pouze juniorce. A já tuhle dohodu dodržím. Leda bychom vzali někoho ze druhé ligy,“ uvedl kouč.

Nepříjemným faktem pro Duklu je také odchod obránce Marka Chvátala do nižší zámořské ligy. V sobotu proti Šumperku hrál pětadvacetiletý bek naposledy. „Odvedl velmi dobrou práci. Zejména teď ve všech třech mistrovských zápasech zahrál výborně. Ale my od začátku věděli, že odejde, proto jsme taky udělali střídavý start Jirky Dobrovolného. Marka by měl nahradit právě on,“ prozradil Augusta. „No a jinak s námi ještě trénoval Adam Rašner. A přijít by mohl i jeden bek ze Žďáru, který už za nás odehrál jeden zápas v přípravě,“ doplnil.

Naopak na delší dobu bude muset Dukla zapomenout na služby obránce Petra Nováka, který se léčí po otřesu mozku. Zranění si odnesl z utkání druhé ligy, v němž vypomáhal Pelhřimovu. „Bohužel to nevypadá moc dobře. Myslím, že minimálně měsíc nám bude chybět. Jen pár týdnů předtím měl totiž podobný úraz při autonehodě. A dva otřesy mozku takhle rychle po sobě, to není žádná legrace,“ prohlásil šéf jihlavské střídačky.