Benda: Na čisté konto jsem nemyslel, mně šlo jen o výhru

01.10.2009 / Eva Streichsbierová

Říct o něm, že svůj tým v souboji s Vrchlabím podržel, by bylo zoufale málo. Spíš je potřeba v souvislosti s jeho výkonem hledat slova jako – výtečný, skvělý, neuvěřitelný, neskutečný. Jihlavský brankář Marek Benda doslova dotáhl Duklu k vítězství 2:1. „Kdepak, nebyla to jenom moje zásluha. Kluci obětavě skákali do střel,“ bránil se skromně přílišným zásluhám dvacetiletý hokejista.

Všichni aktéři středečního utkání však věděli svoje. Benda v brance Jihlavy byl prostě ten večer k nepřekonání! „Musíme mu poděkovat. To, co předváděl, byla jednoduše fantazie,“ nešetřil komplimenty na adresu spoluhráče útočník Tomáš Čachotský. „Určitě byl naším nejlepším hráčem,“ přidal se k pochvale asistent hlavního kouče Dukly Roman Mejzlík.

Těžké chvíle prožíval mladý jihlavský gólman hlavně ve druhém dějství při přesilovkách Vrchlabí. A pak po celou třetí třetinu. Především v samotném závěru, kdy hráli domácí pětiminutovou přesilovku. „Je pravda, že jsem se nenudil,“ usmíval se Benda. „Ale nestresoval jsem se. Soustředil jsem se hlavně na to, abychom vyhráli,“ dodal.

Na udržení čistého konta prý v tu chvíli ani nepomyslel. „Absolutně ne. Mně šlo jenom o vítězství. To byl můj cíl,“ přesvědčoval sympatický odchovanec karlovarského hokeje. „Když stojíte v brance osmapadesát minut, tak už ani nevnímáte, kolikrát jste musel zakročit. Věděl jsem, že i když dostanu jeden gól, tak to pořád bude dobrý,“ svěřil se.

A jeden gól nakonec také skutečně dostal. Do konce normální hrací doby v tu chvíli chybělo patnáct vteřin! „Hned jsme se podíval na časomíru. Říkal jsem si: Teď už to musíme udržet,“ prohlásil Benda. „Ale je fakt, že jsem některé ty střely předtím ani neviděl. Naštěstí za mě ale pokaždé zastoupili kluci, když bylo potřeba, padali do nich po hlavě. Prostě jsme si pomohli navzájem,“ dodal.

Skoro to vypadá, jako by se z mladého jihlavského brankáře stával specialista na Vrchlabí. V srpnovém Tipsport cupu měl totiž rovněž lví podíl na vítězství Dukly. Na Horáckém zimním stadionu tehdy slavil výhru 2:0. „Teď k tomu stejnému výsledku bylo taky blízko,“ usmíval se Benda. „Ale jinak se ty dva zápasy nedají srovnávat. Teď se hrálo o důležité ligové body,“ doplnil brankář, na něhož šlo ve Vrchlabí celkem 51 střel!

„No vidíte, to je další odlišnost mezi oběma zápasy. V Tipsport cupu jich tolik určitě nebylo,“ culil se hrdina středečního zápasu. „A pak jsme taky v srpnu hráli doma, před našimi fanoušky. I když je potřeba říct, že tady jich s námi taky pár bylo. A byli zase skvělí. Moc jim za mě, prosím, poděkujte,“ vzkázal Benda.