Vypadalo to, že doma jsme my, pochvaloval si Benda jihlavské fanoušky

13.12.2009 / Pavel Zeman

Dva týdny nestál kvůli nataženým vazům v rameni na bruslích. Návrat do brankoviště ale zvládl na výbornou. Marek Benda dotáhl jihlavskou Duklu k vítězství nad regionálním rivalem z Havlíčkova Brodu. Po náročném utkání si nemohl vynachválit jihlavské fanoušky. „Byli tak hlasití, že překřičeli kotel domácích. A to tak jednoznačně, že to vypadalo, jakoby se utkání hrálo v Jihlavě,“ těšilo mladého brankáře.

Jihlavští fanoušci během zápasu neustále vyvolávali Bendovo jméno. Dvacetiletý brankář si připsal 47 zákroků a společně s Petrem Haluzou, kterému se povedlo vstřelit tři branky, se stal hrdinou zápasu. „Bylo to moje první derby a musím říct, že se mi chytalo skvěle. Nejtěžší pro mě byla asi druhá třetina, když nás rozhodčí poslal do tří. To byla hodně perná chvilka. Ale kluci tam padali do střel a moc mi pomáhali,“ ocenil přístup svých spoluhráčů.

Dlouho to vypadalo, že tři body si odveze výborně hrající Dukla. Ještě tři minuty před koncem měla pohodlný dvoubrankový náskok. Jenže domácí závěr nevypustili. V 58. minutě snížil na 2:3 Aleš Jelínek. „Jejich obránce vystřelil od modré. Já jsem to reflexivně vyrazil do rohu, ale bohužel tam stál Tomáš Čachotský, kterého to trefilo do kalhot a odrazilo se to přímo na hokejku Jelínka. To byla obrovská škoda. Navíc sekunda později a už bych to měl přikryté, bohužel on se zorientoval rychleji,“ litoval Benda.

V 59. minutě vyrovnal na 3:3 Vojtěch Němec. Podle Bendy, který celou situaci viděl zblízka, branka ale platit rozhodně neměla. Sudí však jasným gestem odmítl jakékoli spekulace. „Dorážku jsem dokázal chytil, ale jak do mě vjeli, úplně jsem ztratil stabilitu. Vypadl mi puk a oni to tam došoupali. Upřímně si myslím, že to ani nemělo platit. Jednak to byl faul na mě a jednak byla posunutá brána,“ stál si za svým.

Brodské hokejisty nastartovalo vyloučení Dušátka z 57. minuty. „To vyloučení asi rozhodlo. Dostali jsme gól na 3:2. Nažhavilo je to a potom se jim podařilo vyrovnat. Celý zápas do mě šli na 100%, tlačili se před bránu a v závěru se jim to vyplatilo,“ povzdechl si jihlavský gólman.

„Nebylo to nic jednoduchého. Derby nás stálo spoustu sil. Dva body ale bereme rozhodně jako úspěch,“ dodal na závěr.