3:4p
(0:1, 1:1, 2:1 - 0:1)

V brodské Kotlině řádil Haluza

12.12.2009 / Pavel Zeman, Wally, Ladislav Vácha

V rámci 29. kola zamířila Dukla do Kotliny. Do vedení poslal svůj tým Tomáš Ficenc, jenž se prosadil v oslabení. V polovině utkání již Jihlavané vedli 2:0, když se prosadil Petr Haluza. Krátce na to sice snížil Martin Ondráček. Dvougólový náskok vrátil Dukle, v oslabení, svým druhým gólem Petr Haluza. Vypadalo to, že si svěřenci Romana Mejzlíka odvezou tři body, proti však byli Martin Ondráček s Alešem Jelínkem, kteří v závěru normální hrací doby srovnali na 3:3. Prodloužení netrvalo ani dvě minuty, druhý bod pro Jihlavu vystřelil Petr Haluza.
12.12.2009 17:00, 1. liga ČR - 29. kolo

HC Rebel Havlíčkův Brod

Suchan (46. Furch) - Jebavý, Soldán, Horváth, Pavlík, Vyhlídal, Jelínek, Šulc - Holec, Třetina, Doležal - Endál, Knotek, Svoboda - Poletín, Stromko, Ondráček - Smith, Němec, Vrdlovec
3

HC Dukla Jihlava

Benda - Ficenc, Malena, Staněk, Dobrovolný, Chvátal, Takáč, Kašpar - Čachotský, Hubáček, Hodek - Rytnauer, Dušátko, Bezděk - Haluza, Mareš, Pitule - Polcar, Zeman, Hrbatý
4
Branky a nahrávky: 32. Ondráček (Šulc), 58. Jelínek (Endál, Němec), 59. Němec (Svoboda) - 14. Ficenc (Haluza, Mareš), 29. Haluza (Mareš, Chvátal), 46. Haluza (Mareš), 62. Haluza (Dobrovolný, Chvátal). Rozhodčí: Trombík - Jureček, Rychlý. Vyloučení: 6:9, navíc Suchan (HBR) 10 min. OT. - Ficenc (JIH) 10 min. OT. Využití: 2:0. V oslabení: 0:2. Diváci: 2600. Střely na branku: 50:39. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 3:3, 3:4.

Průběh utkání

Derby v pekelném tempu i atmosféře. Utkání 29. kola mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem rozhodně nepostrádalo náboj. Nasazení všech hráčů bylo daleko za hranicí maxima. Napínavý souboj gradoval v posledních minutách zápasu, kdy Dukla během jedné minuty ztratila dvoubrankový náskok. Ale popořadě!

Nemocného Řehoře zastoupil Marek Benda. A svými spolehlivými zákroky dokázal, že se jihlavští fanoušci rozhodně nemusí obávat většího počtu inkasovaných branek v době nepřítomnosti jihlavské jedničky, kterou sužuje angína.

Otevřít skóre mohl exbrodský Jan Dušátko. Ve 13. minutě zazvonil na břevno Suchanovy klece. Vzápětí putoval na trestnou lavici za hákování. Byl to ale večer jednoho muže, Petra Haluzy. V oslabení vybojoval puk pro Tomáše Ficence, který se, nikým nehlídán, trefil přesně k tyči - 0:1.

Druhá třetina nabídla ještě atraktivnější podívanou. Ve 28. minutě nevyužil Polcar precizní nahrávku Dobrovolného. Poloodkrytá branka ho zřejmě natolik zaskočila, že mu kotouč přeskočil čepel hole. O minutu později kroužil Mareš svým typickým způsobem čelem k mantinelu tak dlouho, až upoutal pozornost všech domácích obránců. Toho využil Petr Haluza sjetím mezi kruhy. Mareš nezahálel a přihrál svému parťákovi, který poslal Duklu do pohodového vedení 0:2.

Brodští útočníci bušili do Bendy, ale ten byl pevnější než diamant. Nejčastější pokřik fanoušků jihlavské Dukly byl jednoznačně „Marek Benda“. Po zásluze. Když už byl jihlavský brankář překonán, zastoupil ho v brankovišti bojovník par excellence, Radek Hubáček. Enormní tlak domácích hokejistů nakonec vyústil v kontaktní branku. Ve 32. minutě se o ní postaral Martin Ondráček - 1:2.

Svůj den naopak neměl Jaroslav Suchan. Při rozehrávce za vlastní brankou se nechal školácky obrat o puk Petrem Haluzou. Útočník, který je v jihlavské Dukle na dvouměsíčním hostování z Olomouce, ukázal, jaké to je, mít rychlé ruce. Než si Suchan všiml, že už vlastně nemá s čím rozehrávat, Haluza slavil branku na 3:1.

Jihlava byla lepší. Paradoxně však dvakrát inkasovala. Po skrumážích před Bendou se v 58. minutě prosadil Aleš Jelínek a o 86 vteřin později Vojtěch Němec. Sen o třech bodech se Dukle rozplynul velmi krutě a nečekaně rychle - 3:3.

Dukla nastoupila do prodloužení s výhodou jednoho muže v poli. Nabídnutou šancí sice pohrdla, ale 1 sekundu po návratu vyloučeného Holce rozhodl o vítězi Petr Haluza. Hattrickem dovedl borce v červenožlutých barvách k vítězství 4:3.

Ohlasy trenérů

Roman Mejzlík (trenér Jihlavy): „Když to vezmu od začátku, tak si myslím, že bylo důležité, že jsme se dostali jako první do vedení. Do stavu 3:1 jsme hráli poměrně dobře, ale od půlky zápasu jsme pustili soupeře do hry. Ten nás dostal pod tlak a dočkal se vyrovnání. Hodně nás podržel brankář Benda a chtěli bychom také poděkovat fanouškům za velkou podporu.“
Petr Novák (trenér Havlíčkova Brodu): „Po vývoji utkání jsme se ziskem bodu, kdy se nám podařilo šťastnou brankou vyrovnat, spokojeni. Po vyrovnání jsme se nechali zbytečně vyloučit a soupeř toho využil. Udělali jsme bohužel více individuálních chyb a bohužel jsme prohráli. Soupeři jsme v podstatě na tři branky nahráli sami.