První liga startuje. Dukla přivítá v prvním kole Berounské Medvědy

13.09.2010 / Zdeněk Drla

Několikaměsíční čekání fanoušků červenožlutých barev skončilo. Startuje další ročník první hokejové ligy! Po letní pauze a období přípravných zápasů čeká svěřence trenérské dvojice Petr Vlk Patrik Augusta ostrý zápas. V prvním kole nové sezony 2010/2011 přivítá Dukla Jihlava na svém ledě celek Berounských Medvědů.
Zápas začíná na Horáckém zimním stadionu ve středu 15. září v 17:30. Přijďte podpořit družinu kapitána Oldřicha Bakuse v boji o první body v sezoně!

Slavnostní zahájení

První zápas v nové sezoně 2010/2011 bude mít slavnostní nádech. Začátek zpestří malý ceremoniál. „Zápas začíná přesně v půl šesté, předtím ale proběhne slavnostní nástup hráčů Dukly Jihlava s pyrotechnickými efekty. Apeluji proto na diváky, aby svá místa na zimním stadionu zaujali včas, aby o nic nepřišli,“ říká šéf marketingu Dukly Jihlava Dušan Pařil.
Čestnou buly vhodí primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal, chorál fanoušků Ta jihlavská, naše Dukla… zazpívá sbor malých hokejistů. „Doufám, že je v tom fanoušci nenechají samotné a ve zpěvu chorálu je podpoří,“ přeje si Pařil.
Brány zimního stadionu se otevřou hodinu před začátkem, tedy v 16:30. „Otevřeny budou čtyři pokladny – dvě v parku u tribuny C, dvě u Kina Sokol,“ vysvětluje Pařil. Fungovat bude i klasický odpolední předprodej od 14 do 16 hodin an hlavní pokladně.
O první přestávce bude vylosován z majitelů permanentek vítěz zájezdu do Chorvatska od cestovní kanceláře AC Tour.

Tým je v plné síle

V kabině A-týmu panuje před startem nové sezony pohoda. Dukla vyhrála poslední čtyři přípravné zápasy. Do bojů o prvoligové body by měli být svěřenci Petra Vlka dobře připraveni.
„Koukal jsme na soupisku Berouna, něco se u nich změnilo, něco ne. Trenér zůstal stejný jako na konci minulého ročníku. Něco na ně nachytaného máme, ale nejdřív se to dozvědí hráči,“ zůstává tajemný šéf jihlavské střídačky.
Slavnostním nástupem s ohňostrojem se nenechají hráči rozptýlit. „Tyhle věci moc nevnímáme. Je to spíš tahák pro lidi. My se budeme soustředit na svoji práci. Důležité je, aby zápas dopadl dobře, dobrým výsledkem pro nás,“ říká rozhodně trenér Vlk. Ten může počítat se službami všech opor týmu. „Zdravotně jsou všichni hráči v pořádku,“ dodává.

Pohled do historie

Právě s Berounem sehrála Dukla Jihlava svůj vůbec první zápas v sezoně 1999/2000 po pádu z nejvyšší soutěže do první ligy. A rozešla se s ním smírně fotbalovým výsledkem 1:1. Jedinou branku Jihlavy tehdy vstřelil Vladimír Novák, přihrával Lukáš Novák. Zápas rozhodoval jako hlavní sudí Aleš Staněk, ze současného kádru Dukly jej zažili na vlastní kůži obránce Tomáš Ficenc a útočník Daniel Hodek. Kapitánem týmu byl Aleš Polcar.
Od té doby se oba týmy pravidelně potkávají. Nejvypjatější duely byly sehrány v sezoně 2003/2004, kdy se Dukla vracela do extraligy. Beroun se v této sezoně stal vítězem základní části se ziskem 83 bodů, Dukla jich získala o pět méně a skončila třetí. Oba týmy se potkaly ve finále play-off. Dukla na cestě k postupu do barážových bojů vyřadila postupně Hradec Králové (3:0 na zápasy) a Chomutov (3:1), Beroun si poradil s Mladou Boleslaví (3:0) a Ústím nad Labem (3:0). Finále hrané také na tři vítězné zápasy musel rozhodnout až pátý duel na ledě Berouna, který Dukla vyhrála 4:1 a mohla vyzvat v baráži nejhorší tým extraligy České Budějovice. „Vzpomínám si, jak fanoušci Berouna zpívali po druhém domácím zápase, když srovnali stav série na 1:1 - Hola, hola, extraliga volá…,“ říká s úsměvem Zdeněk Novák z Fan Clubu Dukly Jihlava. Na finále bylo v Berouně vyprodáno. „Když tam přijely autobusy a auta z Jihlavy, bylo plno,“ vzpomíná s odstupem téměř sedmi let Novák.
Od té doby patří Beroun spíše do středu a nižších pater prvoligové tabulky. V posledních třech sezonách musel svoji prvoligovou příslušnost obhajovat v play-out.

Další zápasy Dukly Jihlava

Ve středu se naplno roztočí kolotoč prvoligových duelů. Hned v sobotu 18. září zajíždí Dukla na led Hradce Králové, poté ji doma čeká Vrchlabí. Následují zápasy se dvěma aspiranty na nejvyšší příčky v Ústí nad Labem (sobota 25.září) a Chomutovem (doma ve středu 29.září). V základní části čeká Duklu 30 zápasů, poté se tabulka rozdělí na týmy na prvním až osmém místě a na devátém až šestnáctém místě. Ty se pak v osmičlenných skupinách utkají systémem každý s každým doma venku.

Los první poloviny základní části

 1. středa 15.9.2010	HC Dukla Jihlava        HC Berounští Medvědi 
 2. sobota 18.9.2010 	HC VCES Hradec Králové  HC Dukla Jihlava   
 3. středa 22.9.2010 	HC Dukla Jihlava        HC Vrchlabí 
 4. sobota 25.9.2010 	HC Slovan Ústečtí Lvi   HC Dukla Jihlava 
 5. středa 29.9.2010 	HC Dukla Jihlava        KLH Chomutov 
 6. sobota 2.10.2010 	ORLI ZNOJMO             HC Dukla Jihlava   
 7. středa 6.10.2010 	HC Dukla Jihlava        HC Tábor 
 8. sobota 9.10.2010 	HC Dukla Jihlava        HC Benátky nad Jizerou 
 9. středa 13.10.2010 	IHC Písek               HC Dukla Jihlava   
10. sobota 16.10.2010 	HC Olomouc              HC Dukla Jihlava 
11. středa 20.10.2010 	HC Chrudim              HC Dukla Jihlava 
12. sobota 23.10.2010 	HC Dukla Jihlava        HC Stadion Litoměřice 
13. středa 27.10.2010 	SK Kadaň                HC Dukla Jihlava   
14. sobota 30.10.2010 	HC Dukla Jihlava        SK Horácká Slavia Třebíč
15. středa 3.11.2010 	HC Rebel Havlíčkův Brod HC Dukla Jihlava