„Pokyn před zápasem zněl jasně: vyhrát! A to se povedlo,“ říká Bakus

15.09.2010 / Markéta Částková

Za přípravnými zápasy první hokejové ligy se už zavřela vrátka, a tak nejen jihlavští hokejisté vyjeli na led poprvé „naostro“. Premiérový zápas se na Horáckém zimním stadionu nesl ve znamení souboje mezi domácí Duklou a hostujícím celkem berounských Medvědů. Po závěrečné siréně jsou právě červenožlutí těmi, kdo si připisuje plné tři body do prvoligové tabulky za výhru 4:0.

První zápas započítávaný do prvoligové tabulky odehrála Dukla na domácí půdě. Podporováni nemalým množstvím fanoušků dotáhli jihlavští hokejisté zápas ke zdárnému konci. Se svým soupeřem se rozloučili za stavu 4:0, to když se za tým jako správný kapitán postavil Bakus, který vstřelil po Hodkových přesných nahrávkách hned dva góly. Čachotský a Mareš přidali každý po jednom gólu, a Beroun už neměl šanci.

„Byl to první zápas v sezóně, takže jsme byli trochu nervózní,“ přiznává muž s kapitánským céčkem na hrudi, Bakus. „Pokyny v kabině zněly jasně: vyhrát. A to se nám povedlo,“ říká spokojeně. „Jsem rád, že to takhle dopadlo. Myslím, že jsme měli celý zápas až na začátek třetí třetiny pod kontrolou,“ rekapituluje utkání.

Už dříve byla vidět v zápasech precizní spolupráce mezi Bakusem a Danielem Hodkem, útočníky z první formace. Jak Bakus sliboval v přípravných zápasech, na duo Bakus – Hodek se můžeme těšit i v této sezóně. A to se dnes potvrdilo. Na oba góly jihlavské čtrnáctky totiž nenahrál nikdo jiný, než již zmiňovaný Hodek. „Sice jsem dal dva góly já, ale Dan mně to vždycky pěkně nahrál, takže já jsem pouze střílel do prázdný brány. Odvedl perfektní výkon. Nejen on. Byla to souhra všech,“ pochvaluje si domácí kapitán.

První gól vstřelený v nové sezóně však vsítil Tomáš Čachotský. Miláček jihlavských fanoušků, výborný bruslař, hráč, který nikdy nevzdá souboj. Tohle všechno sedí na osmadvacetiletého útočníka hájícího barvy Dukly naprosto přesně. „Z prvního gólu mám radost. Mnohem větší je ale ta radost z vítězství“, usmívá se sympatický forward. „Potřebujeme na začátku získat nějaké body. Chytit se. Každé vítězství bude skvělé. Všechny body budou parádní,“ říká Čachotský. „Důležitý je ten start do sezóny. Je pak náročné body někde honit. My jsme chytli zrovna na začátek docela těžké soupeře,“ vysvětluje. „Všechny ty utkání budou teď zkraje stejné. Každý je plný síly, nejsou žádná zranění. Bude to boj o každý puk,“ filozofuje Čachotský.

Zápas se strhující atmosférou vytvořenou nejen přítomnými fanoušky, ale také samotnými hráči, měl ještě jedno prvenství. Gólman Řehoř hned v prvním zápase vychytal čisté konto pro svůj tým. „Řehy předvedl perfektní výkon,“ nezapomněl na pochvalu jihlavské jedničky Čachotský.