Tomáš Ficenc: "Na jeden gól se vyhrávat nedá."

06.10.2010 / Markéta Částková

První prohraný zápas před domácím publikem mají na kontě jihlavští hokejisté. Červenožlutí přivítali hokejisty z Tábora, kteří po šesti odehraných kolech usedli na nechvalnou předposlední příčku tabulky. Kohouti však předvedli na Horáckém zimním stadionu bojovný výkon, za což byli kromě potlesku od malé skupinky svých fanoušků odměněni ještě třemi body do tabulky. Dukla vstřelila jediný gól, což na vítězství nestačilo. Domácí na branku čekali až do třetí třetiny, kdy Malena využil přesilové hry a nahrál Ficencovi, který propálil z modré vše, co mu stálo v cestě.

V sedmém kole se střetli soupeři z opačných stran tabulky. Domácí Dukle patřila třetí příčka, naproti tomu hostujícímu Táboru až příčka jedenáctá. Přesto byli právě Kohouti těmi, kdo při středečním utkání předvedl lepší výkon.

Už začátek zápasu se Jihlavě příliš nepovedl. Dvě neproměněné šance a spoustu nepřesností na straně domácích po zásluze potrestal už v deváté minutě hostující Andres, který využil nahrávky od Štrby – 1:0. Necelé dvě minuty uplynuly od prvního gólu, a puk se znovu třepotal v Řehořově kleci po trefě Špergera – 2:0. „Dneska jsme začátek zápasu vyloženě zaspali. Soupeř nám hned v úvodu odskočil na dva góly,“ pokyvuje smutně hlavou jihlavský bek Ficenc.

Táborští si svého náskoku patřičně cenili, a nepouštěli Jihlavu k mnoha akcím. Přesto domácí vyslali na soupeřovu bránu 39 střel, oproti tomu jejich soupeř jen 12. Gólman hostů Halmoši byl však ve skvělé formě. Ani ostatní hráči Tábora se ale nenechali zahanbit, a důraz kladli na dobrou defenzivu. „Tábor nás nijak nepřekvapil. Věděli jsme, že bude úporně bránit v pěti lidech,“ říká Ficenc. „Nedokázali jsme to ale překonat,“ dodává.

To, že by jihlavští hráči soupeře podcenili, ale odmítá. „Z naší strany k podcenění nedošlo. Tahle soutěž bývá hodně vyrovnaná. I ty poslední týmy v tabulce mají dobré soupisky, jsou to kvalitní mančafty,“ tvrdí Ficenc.

První dvě třetiny příliš atraktivity pro přítomné diváky nepřinesly. Na hráčích obou týmů byla vidět snaha, která však stála jihlavské borce mnoho sil. Domácí fanoušci se nakonec ve třetí třetině dočkali vysněného gólu, který ve 44. minutě vstřelil v početní výhodě Tomáš Ficenc. „Podle mě tu branku vstřelil Rosťa Malena. Myslím, že to bylo tečované, ale napsali to mně,“ vysvětluje situaci, kdy pálil od modré, a zřejmě Malenou tečovaná střela skončila v brance.

Do konce třetiny už žádné branky nepadly. Jihlava se sice lépe dostávala do útočného pásma než zkraje utkání, vytvářela si spoustu příležitostí, ale fantastický výkon Halmošiho byl odpovědí na všechny střelecké pokusy. „Neměli jsme štěstí v koncovce,“ říká střelec jediného gólu červenožlutých Ficenc. „Příští zápas se musíme zaměřit na dobrou obranu, a lepší koncovku,“ dodává závěrem.