Dukla se utká s Litoměřicemi téměř po padesáti letech

22.10.2010 / Zdeněk Drla

Potkají se spolu po téměř padesáti letech. Do Jihlavy míří nováček první ligy HC Stadion Litoměřice. Začátkem šedesátých let se oba soupeři utkali v nejvyšší hokejové soutěži. Posledních jedenadvacet let hrály Litoměřice druhou ligu.
Na nováčka si prozatím nejbližší soupěř Dukly nevede špatně. Po jedenácti odehraných zápasech mají hráči Stadionu na svém kontě sedmnáct bodů a patří jim osmá příčka. Litoměřice mají ve svém týmu hráče se zkušenostmi v nejvyšší hokejové soutěži. „Určitě to nebude jednoduchý soupeř. My se ale na něj doma dobře připravíme a půjdeme za vítězstvím," slibuje obránce Dukly Jihlava Jiří Suchý.
Zápas 12. kola mezi Duklou Jihlava a Stadionem Litoměřice začíná na Horáckém zimním stadionu v sobotu 23. října v 17:30 hodin.

„Je to sice nováček, ale má zkušené mužstvo, což prokazuje svými výkony v posledních zápasech," přemítá mladý obránce. Na soupisce Litoměřic najdeme jména Ladislav Slížek, Petr Horčička, Petr Šinágl, Martin Tvrzník, Milan Vobořil. Do Jihlavy tedy přijíždí tým, který rozhodně nehodlá hrát spodní patra tabulky.

Litoměřice se mohou pochlubit domácí neporazitelností. Z jejich zrekonstruované Kalich arény si odvezli po bodu pouze Ústí nad Labem a Znojmo. Venku se jim ale tolik nedaří. Naplno bodovali hráči v modrobílých dresech ve Vrchlabí, bod urvali v Táboře. „Tím se vůbec nezaobíráme, jestli se jim daří doma nebo venku. My hrajeme doma a pro nás je podstatné vítězství. I když víme, že to nebude jednoduchý zápas," říká dvaadvacetiletý obránce.

Dukla se vrací na domácí led po čtrnácti dnech. Tři utkání v řadě hrála venku. „Těšíme se znovu na domácí publikum. I když při středečním zápase v Chrudimi jsme si připadali jako doma. Fanoušci tam předvedli parádní výkon, byli naším šestým hráčem. Fandí výborně," chválí příznivce červenožlutých barev Jiří Suchý.

V dávné historii se Dukla Jihlava utkala s tehdejší Duklou Litoměřice začátkem šedesátých let. V sezonách 1961/1962 a 1963/1964 spolu oba týmy hrály celkem čtyřikrát. Jihlavská Dukla třikrát vyhrála (5:4, 7:5 a 12:1), jednou odjížděla z Litoměřic poražena (1:2).

Hokejový klub v Litoměřicích byl založen v roce 1949 pod názvem Radobýl Litoměřice. Od roku 1957 hrál 2. hokejovou ligu. Od jara 2010 hrají Litoměřice svá domácí utkání v nově zrekonstruované Kalich areně, která pojme 1750 sedících diváků.

Stadion Litoměřice se může pochlubit slavnými odchovanci, například trojnásobným mistrem světa a olympijským vítězem Milanem Hniličkou, Radkem Kampfem, Martinem Škoulou, Radkem Hamrem, Milanem Tomanem nebo Kamilem Krepsem.

12. kolo:

HC Slovan Ústečtí Lvi -HC Rebel Havlíčkův Brod (17:00)
HC Benátky nad Jizerou - HC Chrudim (17:00)
KLH Chomutov - SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)
Orli Znojmo - Sportovní klub Kadaň (17:30)
HC Dukla Jihlava - HC Stadion Litoměřice (17:30)
IHC KOMTERM Písek - HC Olomouc (17:30)
Hockey Club Tábor - HC VCES Hradec Králové (18:00)
HC Vrchlabí - HC Berounští Medvědi (18:00)