Kapitán Bakus: Jsem rád, že se nám daří jako týmu

10.11.2010 / Markéta Částková

Sedmnácté kolo první hokejové ligy - další důvod k radosti a spokojenosti jihlavských hráčů i fanoušků. Po sobotním venkovním zápase, kdy jihlavští hokejisté jako první obrali o body berounské Medvědi na jejich ledě, se měli červenožlutí jako kralující tým první ligy představit na domácí půdě. O body přijel s Duklou bojovat Hradec Králové. S tím už měla tuto sezonu Dukla co dočinění, když na půdě Hradce padla po samostatných nájezdech. Dnes však Východočeši na jihlavské hráče nestačili, a z Vysočiny odjíždějí bez bodů.

Úvod zápasů vyzněl lépe pro hosty. Ti se po vyhraném buly ujali puku a nechtěli se ho jen tak vzdát. Zamkli domácí hráče v obranném pásmu, a červenožlutí měli co dělat, aby se ubránili. Přesto bylo v první třetině utkání vidět několik gólových šancí na obou stranách kluziště. Jako první se z gólu radovali hosté. Roubík po přihrávce Kadlece poslal svůj tým do vedení, když krásnou střelou překonal Řehoře.

Necelé dvě minuty trval gólový náskok Hradce. Pak se puku zmocnilo trio Hodek-Bakus-Čachotský, a hostující gólman neměl šanci. „Dan Hodek trefil puk pěkně pod beton, já jsem ho pak dotlačil až za čáru. Vlastně i s gólmanem“, říká autor vyrovnávacího gólu Bakus.

Hned zkraje druhé dvacetiminutovky se měnilo skóre. Tak jako tři mušketýři předvádějí své umění mečem, tak jihlavský první útok v čele s Bakusem střílí branky. Naskočila 21. minuta, když neomylný Hodek prostřelil gólmana Blažíčka a Jihlava se ujala vedení. Do konce druhé části se skóre měnilo ještě jednou. Opět ve prospěch domácích. Při vlastním oslabení svým oblíbeným zakončením do horního růžku zavěsil Aleš Padělek.

Poslední dějství se dohrávalo za stavu 3:1 pro domácí. Hosté sice párkrát zahrozili, ale jejich touha po vyrovnání skóre ke gólu nestačila. Dukla tak získala další tři body a dál se hřeje na výslunní tabulky. „S dnešním výkonem jsem spokojen. Dobře jsme bránili střední pásmo, tím jsme soupeře obírali o šance,“ chválí si Bakus. Dnešního utkání se aktivně zúčastnilo i několik jihlavských juniorů, mezi nimi i Protasenja, který si v jednom týdnu připsal v juniorských zápasech dva hattricky. „Do utkání jsme sice nevstoupili nejlépe. Pak jsme ale dělali co řekl trenér. Myslím, že od druhé třetiny už jsme si soupeře pohlídali, a měli jsme utkání pod kontrolou,“ říká mladý útočník.

„Jsem rád, že se nám daří jako týmu,“ raduje se kapitán Bakus. „Je skvělé, že hrajeme nahoře tabulky. To už se dlouho nestalo,“ pochvaluje si formu svého týmu. Nejen že si jihlavští hráči připisují body z domácích zápasů, oni si je vozí i od soupeře. V tabulce venkovních zápasů jim patří první příčka! „Když hrajete doma, musíte být těmi, kdo tvoří hru. My venku můžeme spíš vyčkávat a čekat na brejky. Je to takové víc uvolněné,“ zamýšlel se Bakus. „Daří se nám ale i doma, a to je moc dobře. Určitě i díky fanouškům. Chodí jich sem poslední dobou čím dál víc, vytváří skvělou atmosféru. Taková tady už dlouho nebyla,“ nezapomíná jihlavská čtrnáctka s céčkem na hrudi pochválit přítomné diváky.

Již tuto sobotu odjíždí jihlavští hokejisté poměřit síly s Vrchlabím. Tyto celky se spolu střetli začátkem sezony, a utkání bylo bodově výnosné pro domácí Duklu. Soupeře ale není radno podceňovat. „Dneska se nedá říct, jestli je někdo slabší nebo silnější, soutěž je vyrovnaná. Když chceme vyhrávat, musíme porazit každého," říká na závěr Bakus. „Jihlava jede pro tři body," dodává Protasenja. Ten doufá v důvěru trenéra, aby si mohl připsat další zápas za "A" tým.