Přijel k nám kvalitní soupeř. Pro lidi to musel být pěkný hokej, tvrdí obránce Pavel Staněk

17.11.2010 / Markéta Částková

Šlágrem devatenáctého kola první ligy se stal bezpochybně duel mezi domácí Duklou a hostujícím celkem ústeckých Lvů. Houževnatí Severočeši zamířili na led vedoucího týmu tabulky s neúplnou sestavou. Přesto dokázali svým perfektním výkonem obrat domácí o plný počet bodů. Dukla si tak v tabulce vyměnila místo s cílevědomým Chomutovem, Ústí se zařadilo na třetí příčku, přičemž na jihlavský tým ztrácí jediný bod. „Přijel sem kvalitní soupeř, podle toho to i vypadalo," říká Pavel Staněk.

Ve státní svátek navštívilo ochozy jihlavského stadionu 3896 diváků. Silným lákadlem se staly stabilně dobré výkony jihlavského celku i to, že soupeř se řadí mezi nejlepší týmy první ligy. V minulém kole se do brány Lvů po čase stráveném v extraligové Plzni vrátil brankář Dušan Salfický. Ten hned první zápas vychytal Ústí nulu, čemuž dnes chtěli jihlavští hráči zabránit. „Dušan je výborný brankář,“ uznal po zápase jihlavský bek Staněk.

Ze začátku utkání to na ledě vypadalo, jako by se chtěli soupeři poznat, zjistit, co od sebe očekávat. Opatrná první třetina gól nepřinesla. Do druhého dějství utkání si hosté připravili recept na červenožluté hráče, podle kterého se řídili až do konce zápasu. „Ústí hrálo jednoduše. Přímočaré přihrávky přes střední pásmo, rychlé protiútoky,“ popsal soupeřovu taktiku Staněk.

Ve dvacáté páté minutě hrála Jihlava přesilovou hru. Místo obležení brány Salfického ale lovil puk ze sítě Řehoř. „První gól byl opravdu nešťastný, skopl jsem ho tam bruslí. Rozhodně to nebyla vina Řehyho,“ (Milan Řehoř, pozn.red.) uznal jihlavský Staněk. Ten dnešním dnem odehrál sedmnáctý zápas v sezoně. Na kontě má šest bodů za jeden gól a pět asistencí.

První třetina skončila nerozhodně, druhou vyhráli gólem připsaným Čurillovi hosté. Všichni napjatě čekali, co přinese poslední dějství utkání. Necelou minutu po zahájení třetiny domácí dostali facku v podobě druhé inkasované branky, tentokrát po střele Hanzla. Nejistota ze strany jihlavských hráčů bylo o to více utvrzena, když domácí nedokázali využít několik početních výhod. „Naskytly se nám dvě přesilovky pět na tři. My jsme ale nedali gól. Kdybychom ho dali, zápas by dopadl úplně jinak,“ rekapituluje Staněk.

Jihlavští však nechtěli dát Lvům body jen tak zadarmo. Jejich bojovný výkon sebral dosud bezchybnému Salfickému vítr z plachet. Škumát našel volného Bakuse, který překonal překvapeného gólmana hostů, a snížil tak gólový rozdíl. Jenže závěr patřil ústeckým hokejistům. V 55.minutě zpečetil Mikulík svým gólem vítězství Severočechů. Domácí zápas dohráli plni bojovnosti, která však skóre změnit nedokázala. Dukla prohrála 1:3.

Znojmo, Tábor, Havlíčkův Brod a teď Ústí nad Labem. To jsou soupeři, kteří jako jediní dokázali obrat Duklu o body v základní hrací době. „Snad nám to vyjde zase příště. Uděláme pro to všechno,“ slibuje fanouškům Staněk. „Fanoušci? Perfektní. Hrozně nám pomáhají. Kdo z týmů se může chlubit takovými fanoušky? Nikdo, takové nikde nemají,“ cení si příznivců hokeje v Jihlavě Staněk.