Na třetí Duklu Jihlava doráží rozjetá Olomouc

14.01.2011 / Zdeněk Drla

V posledních zápasech se to opakuje stále dokola. Nejdříve hostila Dukla lídra z Chomutova, poté cestovala na led nového lídra do Ústí nad Labem, následoval souboj o třetí místo s Hradcem Králové a netrvalo ani tři dny a je tu znovu souboj o třetí místo. Tentokrát s Olomoucí.
Právě tým s kohoutem ve znaku je posledním z lepší osmičky, s nímž Dukla v nadstavbové části ještě nehrála. Čtvrtá Olomouc, která zažívá v poslední době bodové žně, ztrácí na Jihlavu pouhé dva body.
Na Hanou zajíždějí svěřenci trenéra Petra Vlka v sobotu 15. ledna 2011. Zápas začíná v místní aréně v 17 hodin a vy ho můžete sledovat prostřednictvím tradičního online přenosu zde.

Olomouc se může pochlubit cennými skalpy z posledních dvou kol. Nejdříve doma vyšla vítězně z nájedové loterie proti Chomutovu (7:6), ve středečním kole porazila Ústecké Lvy, kterým navíc nedovolila ani jednou skórovat. Dukla ze dvou posledních kol vytěžila tři body, kdy po pondělní prohře se Znojmem (2:3) otočila zápas s Hradcem Králové. Jihlavští se zvedli i střelecky, když Východočechům nasázeli sedm branek. Co bude platit na Olomouc?

„Rozbor utkání nás čeká v sobotu ráno před zápasem. Musíme tam přijet připraveni, abychom hráli jako doma s Hradcem Králové," říká útočník Libor Bezděk. Ten si v minulém utkání proti Hradci připsal jeden kanadský bod za asistenci, když přihrával na první gól Aleše Padělka. Úspěšných střelců bylo nakonec daleko více. „Je potřeba, aby góly dávaly všechny lajny, protože jedna to nemůže každý zápas utáhnout," ví dobře dvaadvacetiletý forvard. „Nemůžeme se spoléhat na to, že první lajna bude rozhodovat zápasy celou sezonu. Musíme ji podpořit. Snažíme se o to. A je dobře, že to tam padá i jiným lajnám," doplňuje další mladý útočník Miroslav Škumát.

Dukla se v posledním zápase zvedla nejen co se týče počtu vstřelených branek, ale zvýšila i číslo v kolonce střel na branku. Zatímco v zápase se Znojmem musel hostující gólman čelit čtyřiadvaceti pokusům, ve středu vyslali jihlavští snajpři na strážce hradecké svatyně 46 projektilů. A více střel přineslo i své ovoce v podobě sedmi gólů. A rovným dílem se o ně podělilo sedm střelců. „Bylo to znát i na týmu, hrál ve větší pohodě, když se prosadila každá lajna. Všichni potom hráli o sto procent lépe," ohlíží se za středečním vystoupení červenožlutých na Horáckém zimním stadionu Libor Bezděk.

Herní pohodu a spoutu střeleckých pokusů by chtěli hráči z krajského města Vysočiny přenést i do zápasu s Olomoucí. „Střílet, střílet, střílet. Budeme muset střílet z každé pozice, dojíždět do brány a snažit se dorážet, aby všechny puky šly přímočaře k bráně. Ne abychom to někde tahali po koutech," hledá recept Libor Bezděk. „Bude to houževnatý soupeř, musíme dobře bránit. To je také hodně důležité," připomíná Miroslav Škumát.

Střelecky se bude Olomouc chtít prosadit minimálně ve dvou případech. Právě tolik přesných zásahů jí chybí do magické hranice sta vstřelených gólů. Stovku překonala Dukla v minulém zápase, kdy se vůbec poprvé v dresu s Ježkem na prsou trefil Roman Maliník. Jediným, kdo ještě ve skupině A na hranici 100 gólů nedosáhl je právě Olomouc a Berounští Medvědi.

Pohled do statistik:

Statistikám Olomouce vévodí veterán Milan Ministr. Ten v dosavadních šestatřiceti kolech zaznamenal jedenáct gólů a připsal si i šestnáct asistencí. Mezi obránci je na tom nejlépe Martin Vyrůbalík se 17 body (6+11). V Dukle Jihlava je stále lídrem kanadského bodování kapitn Oldřich Bakus se 39 body (20+19), v těsném závěsu je čersvě devětadvacetiletý Tomáš Čachotský (16+22). Mezi obránci vede Rostislav Malena (0+17), následován Tomášem Ficencem (2+9).

37. kolo, sobota 15. ledna 2011:

Skupina A
HC Olomouc - HC Dukla Jihlava (17:00)
HC Rebel Havlíčkův Brod - KLH Chomutov (17:00)
HC Berounští Medvědi - HC Slovan Ústečtí Lvi (17:30)
HC VCES Hradec Králové - Orli Znojmo (18:00)
Skupina B
HC Benátky nad Jizerou - IHC KOMTERM Písek (17:00)
HC Chrudim - SK Kadaň (17:00)
HC Stadion Litoměřice - HC Vrchlabí (17:00)
HC Tábor - SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)

Minulý vzájemný zápas:

25. kolo: HC Dukla Jihlava - HC Olomouc 0:2
Branky a nahrávky: 23. Polodna (Janáček, Brančík), 33. Polodna (Brančík). Rozhodčí: Lacina - Beneš, Štofa. Vyloučení: 2:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1912. Střely na branku: 30:40. Průběh utkání: 0:2. Třetiny: 0:0, 0:2, 0:0