Tomáš Čachotský: Puk mi spadl spíše na rameno než na ruku

16.01.2011 / Tomáš Schmiedt

Jihlavská Dukla v Olomouci získala dva body, které ji zaručily, že po polovině nadstavbové části bude trůnit na třetí pozici. Velkou měrou se na výhře Dukly podílel i Tomáš Čachotský, jenž se dvakrát trefil do hanácké klece. Díky jeho gólům si tým z Vysočiny zajistil nájezdy, ve kterých nakonec o triumfu Jihlavských rozhodl Aleš Padělek.

Dukla zajížděla na Hanou s vědomím, že Kohouti dokázali v předchozích kolech přehrát Ústí nad Labem i Chomutov. Jihlavu tak určitě nečekalo nic jednoduchého. „Olomouc má nyní fazónu, porazila Ústí a Chomutov, takže jsme věděli, že každý bod bude dobrý,“ byl si vědom nebezpečnosti protivníka Čachotský.

Hanáci většinu času svého soka tlačili, Dukla však odolávala a trpělivě vyčkávala na své šance. Její dobrá defenziva jí nakonec zajistila výhru po nájezdech. „Jsme rádi za to, že jsme v Olomouci urvali dva body. Ze začátku byli domácí lepší, v první části jsme málo stříleli, ani jsme se moc nedostávali k nim do pásma. Poté se hra srovnala, dvakrát jsme dokázali dotáhnout jejich náskok,“ vrací se k utkání dvougólový hrdina zápasu.

Při své první trefě měla jihlavská devadesátka trochu snadnější práci, když zakončovala puk do odkryté klece Olomouce. „Kotouč jsem měl pod nohou, snažil jsem se ho jenom trefit na bránu a padl tam,“ popisuje svůj první gólový moment zkušený útočník.

Svou druhou branku si schoval jihlavský odchovanec na závěr třetího dějství, kdy brankář Žigárdy vyrazil touš jenom do vzduchu a Čachotský, i když byl atakován domácím hráčem, dokázal kotouč dopravit do sítě. „Gólman vyrazil puk nad sebe, já jsem chtěl kotouč dojet, zezadu mě však nějaký olomoucký hráč popostrčil. Myslím si, že mi puk poté spadl spíše na rameno než na ruku. Štěstí samozřejmě stálo při mně,“ vysvětluje s hokejkou nalevo hrající hokejista, jak dopravil touš do sítě.

Díky sto sedmdesát sedm centimetrů vysokému forvardovi tak Dukla dotáhla střetnutí přes prodloužení až na nájezdy, ve kterých byl jediným úspěšným střelcem Aleš Padělek. Na Čachotského se bohužel nedostalo. „Byl jsem třetí v pořadí, tudíž na mě nedošlo. Aleš Padělek to ale rozhodl, takže paráda,“ usmívá se devětadvacetiletý hokejista.

Kvůli dalšímu souboji vyráží Jihlava do Berouna, kterého sice v základní části dvakrát porazila, v nadstavbě mu však doma podlehla 2:3 po nájezdech. Dukla má tak Medvědům co vracet. „I když chceme hlavně bodovat, určitě budeme chtít Berounu porážku vrátit. Víme, že mají kvalitní mančaft, doma hrají dobře. Musíme dobře bránit dozadu a dát z nějakého brejku gól nebo využít nějakou přesilovku,“ přeje si Čachotský.