Penaltový mistr Padělek proti Ústí opět řádil. Na každý nájezd jdu s tím, že dám gól, hlásá

29.01.2011 / Pavel Zeman

Celkem pětkrát zvítězila jihlavská Dukla v letošní sezoně až po samostatných nájezdech. A čtyřikrát (!) se o to rozhodujícím nájezdem postaral hračička Aleš Padělek. V sobotním utkání, kdy jeho Dukla přivítala na svém stadionu vedoucí celek prvoligové tabulky, potvrdil roli penaltového specialisty a zařídil svému týmu bod navíc. „Já chodím na každý nájezd s tím, že dám gól. Nepřemýšlím o tom, co udělám, chce to hlavně zachovat klid,“ prozrazuje jednoduché know-how.

Třicetiletý útočník prý dovednostní disciplínu piluje na každém tréninku. „Tam mi ale tolik branek nepadá, protože si zkouším nacvičit různé varianty,“ vysvětluje. A vypadá to, že způsobů zakončení si jihlavský forvard nachystal habaděj. Proti ústeckému Francouzovi zvolil v prvním případě kličku do forhendu se střelou pod horní tyč, na druhý nájezd zkusil zakončení bekhendem – obě varianty byly úspěšné. „Já už doufal, že ty nájezdy rozhodneme v první sérii,“ tvrdí mírně zklamaným hlasem. „Daly se tam docela dobře udělat kličky, protože brankář byl hodně vyjetej z branky,“ všiml si Padělek.

Právě golmana ústeckých Lvů má prý dobře přečteného. „S Pavlem Francouzem se trošku znám z Plzně. On má lapačku na druhou stranu, takže se na něj musí vymyslet něco speciálního,“ říká šibalsky o svém bývalém kolegovi z extraligové Plzně.

Padělkovu umění tleskalo 3542 fanoušků. Fantastickou atmosféru, která nadprůměrnému hokeji slušela, si na tiskové konferenci pochvalovali oba trenéři. „Atmosféra utkání byla vynikající,“ kýval hlavou Milan Skrbek, ústecký trenér. A s chválou nešetřil ani jihlavský Petr Vlk. „Diváci od začátku zápasu fandili. Furt tam něco znělo. Tam nebyl úsek utkání, kde by nefandili. Určitě byli výborní,“ uznal.

Rekord sezony v návštěvnosti ale pokořen nebyl, a tak jihlavský jednatel Bedřich Ščerban musí poslat na sever Čech do rukou manažera Kysely lahev kvalitní slivovice (více o sázce šéfů obou klubů zde) „Vypadá to, že pan Ščerban prohrál,“ smál se Padělek. „Ale věřím, že při zápasech play-off ten rekord trhneme,“ dodal vzápětí.

V jihlavském kotli to vřelo zejména ve druhé třetině, kdy měli domácí hokejisté jednoznačně navrch a pálili jednu tutovku za druhou. „Kdybychom dnes měli víc štěstí v koncovce, tak to bylo určitě veselejší,“ prohlásil Vlk na adresu mizerné střelecké potence svých svěřenců.

Mezi příznivci jihlavských barev se v poslední době šíří nechvalná slova směrem k výkonům Tomáše Ficence. Místo třiatřicetiletého beka by fanoušci zejména na přesilovkách raději viděli někoho s tvrdou střelou a rychlýma nohama. Kouč Dukly ale nejzkušenějšího z jihlavských zadáků nechce hned odepsat. „Fanouškům jejich názory neberu. Oni si to můžou hodnotit podle svého. My jsme se však shodli, že Tomáš do těch přesilovek patří. A tak to bude i nadále,“ stojí si za svým.

Jihlavští hokejisté mají za sebou náročný týden. Po středeční porážce na půdě druhého Chomutova si připsali skalp lídra první ligy. I přes vítězství ale označil Padělek za lepší tým ze severočeského dua právě Ústí nad Labem. „Chomutov tam má na jména sice kvalitnější hráče, ale klíčové je, že kluci z Ústí hrajou takhle pohromadě celou sezonu a podle mě jsou kvalitnější,“ tvrdí bez obalu.

Jihlavany může hřát pohled na tabulku. Po zisku dvou bodů je jasné, že skončí nejhůře čtvrtí. To znamená, že mají jistotu čtvrtfinále. „Body z dnešního zápasu jsou super, protože jsme se chtěli udržet v první čtyřce,“ hlásá Padělek nadšeně. Mise splněna.