3:2sn
(2:2, 0:0, 0:0 - 0:0 - 1:0)

Po nájezdech porazila Dukla lídra první ligy

29.01.2011 / Libor Kucza

V důležitém utkání přivítala Dukla Ústí nad Labem. Na jedné straně byl očekáván souboj fanoušků v podobě rekordní návštěvy a na straně druhé chtěla Jihlava zaskočit lídra a ukořistit plný bodový počet. Očekávání bylo vyplněno napůl. Divácký rekord překonán nebyl. Dukla však dokázala zvítězit na ledové ploše po samostatných nájezdech 3:2, když přesně mířili Petr Šidlík, Tomáš Čachotský a rozhodující nájezd proměnil Aleš Padělek.
Fotografie ze zápasu najdete zde.
29.01.2011 17:30, 1. liga ČR - 41. kolo

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Ficenc, Kaláb, Šidlík, Dobrovolný, Staněk, Jaroš, Zelený - Hodek, Bakus, Čachotský - Jeslínek, Maliník, Kucsera - Sojčík, Padělek, Škumát - Zeman, Protasenja, Krupka - Man
3

HC Slovan Ústí nad Labem

Francouz - Němeček, Gureň, Klobouček, Černý, Poživil, Hořava - Šagát, Mikulík, Ludvík - Rod, Alinč, Hampl - Roubík, Pajič, Diviš - Kloz, Hanzl, Handlovský
2
Branky a nahrávky: 3. Šidlík (Maliník, Sojčík), 15. Čachotský (Ficenc, Staněk), rozhodující nájezd Padělek - 10. Mikulík, 13. Mikulík (Šagát, Klobouček). Rozhodčí: Úlehla - Lučan, Svoboda. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 3542. Střely na branku: 37:32. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2.

Průběh utkání

Již před úvodním hvizdem dlouho očekávaného duelu mezi Duklou a favoritem první ligy Ústím nad Labem bylo jasné, že fanouškovský rekord, který drží právě ústečtí Lvi nebude překonán. Na Horácký zimní stadion si našlo cestu 3542 lidí. I přesto panovala v ochozech vynikající atmosféra, hodna tohoto klání.

Jihlavští hokejisté snad chtěli své promrzlé fanoušky zahřát, proto vlétli do zápasu, jako utržení ze řetězu. Ihned po úvodním vhazování se dral dopředu Oldřich Bakus, a hosté jej museli zastavit nedovoleným způsobem. Po 7 vteřinách hry odešel zahřívat trestnou lavici Milan Mikulík. Domácí přesilovou hru nevyužili, ale tento fakt je vůbec nemusel mrzet. Jen co Mikulík vyskočil trestné lavice, vypálil Petr Šidlík od modré. Hostující gólman Francouz uviděl pouze třepetající se kotouč ve své síti – 1:0. Domácí hráče branka zcela evidentně nabudila, na ledové ploše byli rozhodně lepším celkem. Vytvářeli si spoustu šancí, bojovali. V 10. minutě se provinil Jan Klobouček. Paradoxně to ale byla výhoda pro ústecké hráče, protože v čase 9:49 ujel jihlavským obráncům hbitý Milan Mikulík a bekhendovým pokusem nedal Řehořovi šanci – 1:1. Po této brance se síly na ledě vyrovnaly, když Lukáš Kucsera zahákoval protihráče. Necelou minutu se hrálo 4 na 4, poté začala ústecká přesilovka. Činnost, ve které patří Ústí k těm nejlepším. Tento fakt se také projevil. Střelu od modré tečoval opět Milan Mikulík – 1:2. Zahanbit se ale nenechali ani domácí hráči. V čase 14:05 využil početní výhodu Tomáš Čachotský, který krásně našel mezírku mezi lapačkou a betonem Francouze – 2:2. První třetina se již dohrávala v klidnějším tempu. Jiný stav, než který svítil na světelné tabuli by byl pro oba celky nespravedlivý.

Ve druhém dějství se hrál od prvních minut fantastický hokej. Akce střídala akci, hra měla velmi rychlý spád. Zajímavostí byl velmi malý počet přerušení, díky čemuž byla hra skutečně pohledná. Ve 26. minutě mohla jít Dukla do vedení. Do přečíslení 2 na 1 zběsile pelášili Peter Sojčík společně s Alešem Padělkem. Druhý jmenovaný volil individuální zakončení. Vypálil tvrdou a dobře mířenou střelu, která ve finální fázi orazítkovala břevno hostující svatyně. Pomalu, ale jistě se začínalo na ledě pouze žlutit. Domácí byli stále lepší a lepší. Zejména útočná trojice Protasenja, Krupka, Zeman se prezentovala velmi kvalitním pohybem. Ústečtí hokejisté se skutečně v této fázi hry nechovali jako šelmy, které mají ve znaku a názvu. Ve 38. minutě si skvěle před branku vybruslil domácí kapitán Oldřich Bakus. Jeho pokus ovšem pozorný Francouz bez problémů zlikvidoval. I přes velkou snahu a převahu domácích hráčů se ve druhé dvacetiminutovce skóre neměnilo. Pro jihlavské hokejisty jistě bylo více, než potěšující, že dokázala s ústeckými držet krok, ba i být lepším týmem.

Periodu s pořadovým číslem 3 započaly obě mužstva opatrněji, než tomu bylo v třetinách předchozích. Úvodní minuty probíhaly spíše v ústeckém duchu. Místy si vytvářeli tlak takřka drtivý. Petr Vlk musel reagovat. Zvolil oddechový čas. Jihlavští hokejisté jej jistě potřebovali. Vzápětí po timeoutu domácích následovala další vyloučení. A to na obou stranách. Téměř celé dvě minuty se hrálo ve čtyřech na obou stranách. Ani jeden z týmů nedokázal většího prostoru na ledě využít. Minuty následující po půlce třetí třetiny režírovali ústečtí hokejisté. Několikrát domácí nepříjemně zavřeli a nedali jim příliš prostoru. V těchto těžkých chvílích podržel domácí brankář Milan Řehoř. V 58. minutě adresoval Aleš Padělek milimetrovou přihrávku Michalu Jeslínkovi, kterému stačilo kotouč pouze přizvednout. Pravý beton Francouze měl ovšem jiný názor. Výtečné utkání dospělo do prodloužení.

V nastaveném čase se příliš významných věcí neudálo. Za zmínku stojí pokus z první pálivšího Zbyňka Hampla. Domácí mág byl připraven. Přestože se Milan Řehoř nepostavil do branky více, než 14 dní, chytal znamenitě. A protože ani jeden z celků v prodloužení branku nevsítil, následovaly samostatné nájezdy. Ty byly přehlídkou hokejové krásy. Každá proměněná penalta měla vysoké parametry. Rozhodujícím střelcem se stal nakonec dvakrát skórující Aleš Padělek, který zářil v celém průběhu utkání. Také díky němu jihlavští hokejisté zdolali lídra prvoligové tabulky 3:2 a můžou jít se vztyčenou hlavou do dalších bojů.

Ohlasy trenérů

Milan Skrbek (asistent trenéra Ústí): „Dnešní utkání mělo solidní úroveň. Jediné, co můžu říct k našemu výkonu je to, že nám trochu selhala koncovka. S jedním bodem jsme zklamaní, tři jsou lepší. Jinak co se týká atmosféry dnešního utkání, tak musím říct, že byla vynikající.“

Petr Vlk (trenér Jihlavy): „Jednu chvíli jsme se ocitli pod opravdu velkým tlakem. Bylo to většinou po našich chybách, kdy jsme měli puk na hokejce, ale nedokázali jsme ho dostat z pásma. Takže jsme si vzali time-out, abychom to trochu zklidnili a Ústí vyvedli z tempa. Z našeho pohledu to byl celkově dobrý výkon. A se dvěma body jsme spokojeni.“

Fotogalerie utkání

Fotogalerie



×
Dnes v 18:00 | Junioři
HC Sparta Praha
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava