Musíme hlavně bojovat, burcuje Petr Šidlík

09.03.2011 / Libor Kucza

Domácí hokejisté se chtěli v prvním semifinálovém utkání na Horáckém zimním stadionu pokusit zdramatizovat sérii, kterou jejich severočeský sok vedl již 2:0. V utkání se ukázalo, že to bude úkol nelehký, přesto Dukla dokázala hrát vyrovnaný zápas. Nakonec ale Chomutovu podlehla 1:5. “Byl to vyrovnaný zápas, který jsme ztratili po individuálních chybách,“ našel příčinu neúspěchu mladý obránce Petr Šidlík.

Hned v úvodní dvacetiminutovce si Dukla vytvořila několik dobrých brankových příležitostí. Velmi aktivně se v utkání projevoval dravý forvard Tomáš Čachotský, který několikrát pořádně zamotal hlavy jak hostujícím obránců, tak Hylákovi v brance. Ten byl dnes však velmi pozorný a s pokusy domácích si nedělal těžkou hlavu. “Musím vyzdvihnout Sašu Hyláka v brance, který nás několikrát podržel,“ chválil svého svěřence kouč hostí Milan Kašpárek. V první periodě, která příliš hokejové kráse nepobrala, tedy skóroval pouze Chomutov a ujal se vedení 1:0.

Do druhé třetiny nastoupila zcela jiná Dukla. Hráči si vytvářeli šance, lítali, bruslili. To přineslo kýžené ovoce. 21. minuta a velká chvíle sedmnáctiletého beka, který si geniálně vybruslil za modrou čáru a střelou švihem vymetl pavučiny z chomutovské branky. „Viděl jsem periferně prázdnou bránu a říkal jsem si, že to musím trefit. Nakonec to tam padlo, tak aspoň to,“ pronesl s lehkým úsměvem na tváři Petr Šidlík.

Rázem bylo vyrovnáno a v ochozech Horáckého zimního stadionu hned veseleji. Jihlavské může konečný výsledek mrzet o to víc, protože ve druhé třetině měli místy skutečně velkou převahu. Obdrželi dokonce nabídku, která se neodmítá. Přesilová hra 5 na 3. Ani tu ale neproměnili. „Ve druhé třetině jsme neproměnili přesilovou hru 5 na 3 a tam se to tak nějak otočilo,“ litoval po utkání asistent trenéra Dukly Patrik Augusta. „Nedáš, dostaneš.“ Toto sousloví je mnohými považovano pouze za otřepanou frázi, leč jak se ukázalo v následujících minutách, není tomu tak. To potvrzuje nikým nehlídaný Jan Stránský, který zvýšil na 3:1 pro Chomutov. Další branky hostí pramenily velmi často z individuálních chyb. To ví i mladý bek: „Po přesilové hře nastoupili individuální chyby. Pak se s tím už nedalo defakto skoro nic dělat.“

Jihlavští hokejisté tak budou ve čtvrtečním zápase odvracet první „mečbol“ Chomutova. Střetnutí to bude jistě obtížné. Otočit sérii z nepříznivého stavu 0:3 se v historii povedlo skutečně jen velmi málo celkům. Ale naděje umírá poslední. „Když budeme bojovat, můžeme dokázat i nemožné. Ale musíme hlavně bojovat!,“ zná jediný recept na možný úspěch Dukly v nepříznivě se vyvíjející sérii Petr Šidlík. Stejnou bojovnost má v sobě i Patrik Augusta: „Konec série je až jedno mužstvo vyhraje 4 zápasy. Stát se může cokoliv, je to sport.“ Doufejme tedy, že jihlavští hokejisté sérii ještě minimálně vrátí do Chomutova.