První derby sezony je tady! Přijíždí Horácká Slavia Třebíč

23.09.2011 / Zdeněk Drla

Program nové sezony první ligy pokračuje v rychlém sledu, je tu již páté kolo. A v něm se fanoušci dočkají prvního vysočinského derby. Do Jihlavy míří Horácká Slavia Třebíč. Na Horáckém zimním stadionu bude v sobotu 24. září od 17:30 hodin k vidění duel třetího týmu tabulky s posledním. „Každý zápas ale začíná od stavu nula nula," varuje před podceněním soupeře útočník první formace Dukly Jihlava Tomáš Čachotský. Dukla ve středečním čtvrtém kole nastřílela do klece litoměřického Dušana Salfického sedm gólů. Budou střelci z krajského města Vysočiny při chuti i v sobotu? „Jsme rádi, že jsme dali v posledním zápase tolik gólů, každý zápas je ale jiný, takže bych kanonádu nerad sliboval. Budeme každopádně dělat všechno pro to, abychom vyhráli. Budeme rádi za každou výhru," říká devětadvacetiletý forvard.

Jihlavská Dukla se po středečních gólových hodech v litoměřické Kalich areně vyhoupla na třetí místo, o skóre za druhé Ústecké Lvy, Třebíči po domácím neúspěchu s Berounskými Medvědy patří s jednobodovým ziskem poslední čtrnáctá příčka. „Není to tak, že vidíme Třebíč, která je poslední, nebo že přijíždí nějaký slabší soupeř. V přípravě nás tady v Jihlavě porazili. Rozhodně ji nepodceňujeme," vysvětluje Tomáš Čachotský a potvrzuje tak starou pravdu o tom, že v derby není dopředu žádný tým favoritem.

Družina trenéra Kamila Pokorného se chce v Jihlavě "chytit" a po třech kolech znovu bodovat. Zatím jediný bod získala Třebíč v prvním kole, když v Mostě prohrála 0:1 až v prodloužení. Jihlava ale nehodlá doma rozdávat body. „Snažíme se hrát pořád stejně. Se zabezpečenou obranou a vpředu se snažíme dát nějaké góly, třeba z brejku nebo z přesilovky," prozrazuje Tomáš Čachotský, který na svůj premiérový gól v novém ročníku druhé nejvyšší hokejové soutěže v Česku stále ještě čeká.

Právě přesilovky, o kterých se zmiňuje, se v minulém utkání v Litoměřicích ukázaly jako účinná zbraň. Dukla využila hned čtyři. „Napadalo nám to tam. Byl to zatím jeden zápas, já ale doufám, že se nám bude takhle dařit dál, že se trefíme i v dalších zápasech. Přesilovky nám pomůžou," věří útočník s devadesátkou na zádech.

Vedle klasických přesilovek jednoho či dvou mužů v poli může být červenožlutým nápomocna i podpora fanoušků v ochozech. O nich se říká, že jsou šestým hráčem. „Divácká kulisa pomůže každému zápasu. Když se hraje dobrý hokej a nejsou lidi, tak to vyzní tak trochu do ztracena. Diváci jsou schopni i z horšího hokeje udělat parádní zápas, když fandí," přemítá Čachotský. Jihlavské publikum v minulé sezoně předvedlo, že fandit umí. „Tímto je zvu, ať jich přijde co nejvíc. Doufám, že je nezklameme a vyhrajeme," dodává Tomáš Čachotský.

Výsledky posledních vzájemných duelů:

Sezona 2010/2011:

HC Dukla Jihlava - SK Horácká Slavia Třebíč 6:1
Branky a nahrávky: 25. Bakus (Hodek), 26. Zeman (Jeslínek), 47. Bakus (Čachotský, Malena), 54. Hodek (Malena), 54. Staněk (Padělek, Jeslínek), 56. Bezděk (Jeslínek, Staněk) - 3. Dočekal (Vondráček).

SK Horácká Slavia Třebíč - HC Dukla Jihlava 3:1
Branky a nahrávky: 38. Nahodil (Obdržálek), 51. Bulička (Obdržálek, Nahodil), 60. Nahodil (Burian, Obdržálek) - 35. Kucsera (Maliník).

Příprava 2011/2012:

SK Horácká Slavia Třebíč - HC Dukla Jihlava 3:4
Branky a nahrávky: 6. Stejskal (Bula), 18. Vondráček (Burian), 54. Dolníček (Heřman) - 1. Bezděk (Hubáček), 5. Domin (Pometlo, Karpov), 12. Bezděk (Hodek), 52. Kolda (Jeslínek).

HC Dukla Jihlava - SK Horácká Slavia Třebíč 2:4
Branky a nahrávky: 11. Maliník (Polcar), 50. Polcar (Jaroš, Dobrovolný) - 19. Vítek (Dolníček), 31. Dočekal (Sedláček), 47. Čech (Pospíšil), 51. Vondráček (Kaut).

Program 5. kola, sobota 24. září 2011:

HC VCES Hradec Králové - HC Rebel Havlíčkův Brod (17:00)
HC Olomouc - HC Benátky nad Jizerou (17:00)
SK Kadaň - HC Stadion Litoměřice (17:00)
HC Slovan Ústečtí Lvi - Salith Šumperk (17:30)
HC Most - Piráti Chomutov (17:30)
HC Berounští Medvědi - IHC KOMTERM Písek (17:30)
HC Dukla Jihlava - SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)

Další kolo: pondělí 26. září 2011

SK Horácká Slavia Třebíč - SK Kadaň (17:30)
HC Benátky nad Jizerou - HC Berounští Medvědi (17:30)
HC Rebel Havlíčkův Brod - HC Olomouc (17:30)
Piráti Chomutov - HC VCES Hradec Králové (17:30)
HC Slovan Ústečtí Lvi - HC Most (17:30)
Salith Šumperk - HC Stadion Litoměřice (18:00)
IHC KOMTERM Písek - HC Dukla Jihlava (18:00)

Kdo bude mít při sobotním derby mezi Jihlavou a Třebíčí navrch? Foto: Zbyněk Zápotočný