6:5
(3:1, 2:2, 1:2)

Derby s Třebíčí vyznělo lépe pro Duklu

24.09.2011 / Libor Kucza

Už od úvodu utkání bylo jasné, kdo má větší chuť po vítězství. I přes gólovou přetahovanou tahala Dukla po celý zápas za delší konec provazu. Krůček po krůčku tak domácí borci kráčeli k vítězství. Nejaktivnějším střelcem byl se dvěma přesnými zásahy Petr Domin. Zajímavostí je i šest kanadských bodů Aleše Padělka za jeden gól a pět asistencí.
24.09.2011 17:30, 1. liga ČR - 5. kolo

HC Dukla Jihlava

Halmoši - Kolafa, Ficenc, Malena, Drtina, Kaláb, Dobrovolný, Petráček, Grundmanis - Hodek, Hubáček, Čachotský - Padělek, Domin, Krupka - Jeslínek, Zeman, Bezděk - Mikšovský, Maliník, Polcar
6

SK Horácká Slavia Třebíč

Hrubec - Rangl, Sedláček, Havran, Sláma, Brož, Dietz, Sobotka - Dočekal, Dolníček, Laš - Vondráček, Burian, Stejskal - Přibyl, Čech, Vítek - Heřman, Kovalský, Kaut - Milotinský
5
Branky a nahrávky: 11. Malena (Padělek, Krupka), 15. Krupka (Padělek), 20. Domin (Padělek, Malena), 22. Domin (Padělek), 33. Padělek, 42. Kolafa (Padělek, Jeslínek) - 19. Laš, 25. Vondráček (Dolníček, Laš), 35. Heřman (Dolníček, Rangl), 51. Burian (Dočekal), 53. Sobotka (Sláma, Burian). Rozhodčí: Pavlovič - Arazimová, Čížek. Vyloučení: 6:14, navíc Dočekal, Laš, Sedláček (všichn TRE) 10 min. OT. Využití: 1:2. Diváci: 3257. Střely na branku: 54:29. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2, 5:2, 5:3, 6:3, 6:5.

Průběh utkání

Před jihlavskými hokejisty stála velká výzva. Úvodní derby nové prvoligové sezony. Na Horácký zimní stadion totiž přijel odvěký rival, Horácká Slavia Třebíč. Tribuny se velice slušně plnily již dlouho před úvodním vhazováním. Vše naznačovalo tomu, že by mohla být atakována hranice 3000 diváků. To se nakonec povedlo.

Dukla vstoupila do utkání velice aktivně. Již od prvních minut atakovala bránu hostí. Ti se ale až do 11. minuty bránili úspěšně. V té předvedli červenožlutí učebnicovou souhru. Drtina poslal pas na Lukáše Krupky, který zavezl kotouč do útočného pásma. Tam jej efektní a hlavně efektivní zadovkou adresoval Rostislavu Malenovi, který se milimetrově trefil nad beton Hrubce – 1:0. Nedlouho poté už Lukáš Krupka nerozdával přihrávky, nýbrž střílel góly. V čase 14:13 obkroužil Aleš Padělek bránu hostí, před níž našel rozjetého forvarda Dukly, jenž čekal na přihrávku. Tu také dostal, počkal na vhodný okamžik a střelou do pravého horního růžku zvýšil na 2:0. Domácí byli na koni. Třebíčským se ale podařilo snížit. V 19. minutě získal za domácí brankou puk bojovný Marek Laš, vybruslil a z pozice pravého kruhu trefil růžek Halmošiho branky – 2:1. Domácí na sebe s odpovědí nenechali dlouho čekat. Půl minuty po třebíčském přesném zásahu nastal před Hrubcovou svatyní obrovský závar, ve kterém se nejlépe zorientoval a kotouč do sítě dopravil Petr Domin – 3:1. Jihlavští hokejisté tak odcházeli do kabin s jistotou dvoubrankového vedení.

Tentýž hráč, který gólově uzavřel úvodní třetinu, otevřel skóre té následující. Minutu a šest vteřin po vhazování se prosadil opět velmi aktivní Petr Domin, kterého nechali nepříliš důrazní obránci hostí před Hrubcem dorážet – 4:1. Hosté ale k debaklu nesvolili. V čase 24:32 prokázal přehled David Dolníček, když našel volného Tomáše Vondráčka. Ten již neměl s dopravením kotouče do prázdné klece domácích žádné potíže – 4:2. Utkání se také začalo přiostřovat. Počet vyloučených velice rychle stoupal. Celkem, který v utkání rozsvítil červené světlo po sedmé, byla domácí Dukla. Hostující Havran předvedl v obranném pásmu školáckou chybu, jíž daroval puk Aleši Padělkovi. Jihlavský útočník pak na výbornou provedl blafák a poslal kotouč mezi betony třebíčského strážce svatyně – 5:2. Necelé dvě minuty nato se Třebíč dostala opět na dostřel. Radim Heřman nakopl kus gumové pryže, jakoby to byl fotbalový balon. Tento pokus Halmoši pouze vyrazil před sebe. Na opětovnou dorážku po brance dychtícího Heřmana ale nestačil – 5:3. I přes dvojnásobnou početní výhodu Dukly, kterou si ponese až do třetího dějství, se již nemuselo skóre na časomíře měnit.

Ve třetí periodě už ale domácí nabídnutou šancí nepohrdli. V čase 41:06 vypálil přesně od modré Tomáš Kolafa – 6:3. Jeho bomba zapadla přímo do pravého horního růžku hostující klece. Horní polovina branky dnes byla skutečně v neustálé permanenci. V 51. minutě hosté vykřesali poslední zbytky naděje. Z levé strany útočného pásma pálil nad lapačku Halmošiho Vilém Burian – 6:4. Střetnutí, zdánlivě spějící k jisté výhře domácích, se nevídaně zdramatizovalo. Vzápětí po „brance naděje“ se totiž třebíčským podařilo vsítit kontaktní gól. Na svědomí jej měl v početní výhodě od modré čáry nahazující Martin Sobotka, jehož pokus některý ze shluku clonících hráčů tečoval až za Halmošiho – 6:5. V závěru utkání se boj z ledové plochy přenesl spíše do hlediště. Před sektorem hostí bylo velmi rušno. Výjimkou nebyly ani barevné dýmovnice, které zapříčinily přerušení utkání. Po krátké pauze ale hlavní sudí dnešního utkání svolil k pokračování ve hře. I přes nebezpečný pokus Třebíče, který skončil na vnější brankové konstrukci domácí branky, nakonec Dukla těsné vítězství 6:5 urvala.

Závěr utkání byl skutečně velmi dramatický. Na Horáckém zimním stadionu museli nakonec zasahovat dokonce policejní těžkooděnci, kteří na pokyn generálního manažera Dukly Jihlava Bedřicha Ščerbana začali vyvádět bouřící hostující fanoušky z ochozů. Nekalý konec kazil dojem z dramatického představení na ledové ploše, které hokejisté obou celků příchozím fanouškům připravili.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (Jihlava): V úvodní třetině jsme byli lepší. Gól na 3:1 byla naše obrovská chyba, kdy nejsme schopni vyhodit puk za modrou čáru. Dnes jsme velice propadli v defenzívě. Dostat 5 gólů doma, je ostuda.

Kamil Pokorný (Třebíč): První třetinu byla Dukla mnohem lepší než my. Za druhé dvě třetiny ale klukům děkuji. Pokud jsme hráli v pěti, hráli jsme tak, jak jsme si to řekli. Nejsem ale rozhodně spokojen s výkonem rozhodčího.