Hokej to pro diváky asi moc pěkný nebyl, hodnotí utkání v Mostě Tomáš Kolafa

20.11.2011 / Zdeněk Drla

Až v samém závěru druhé třetiny utkání 24. kola první ligy mezi Mostem a Duklou Jihlava mohl hlasatel na místním stadionu ohlásit prvního střelce gólu. K radosti skupinky fanoušků z Vysočiny, kterých na sever Čech dorazilo kolem dvacítky, to byl jihlavský obránce Tomáš Kolafa, který v čase 39:40 rozvlnil síť za zády mosteckého gólmana Marka Bendy. "V té chvíli jsme je trochu tlačili, odrazil se ke mě puk na modrou čáru a já jsem z otočky vystřelil. Gólman podle mě nic neviděl a spadlo to do šibenice," popisuje svoji trefu, v pořadí již šestou v sezoně, Tomáš Kolafa. Dukla si i díky jeho gólu odvezla z Mostu vítězství 2:0, druhý přidal při závěrečné power-play Baníku do prázdné brány Tomáš Čachotský, jemuž byl gól připsán. Šlo však o čistého "vlastence", kterého si vstřelili samotní hráči Mostu.

Tři stovky diváků na mosteckém zimním stadionu čekaly na první gól zápasu až do samého závěru druhé třetiny. Ti, kteří půl minuty před druhou sirénou ale už zamířili na párek a na grog, nahození Tomáše Kolafy od modré čáry propásli. Dukla se ujala vedení 1:0 dvacet vteřin před druhou přestávkou. "Chceme, aby beci nahazovali puky zápěstím, prostor před brankou je přehuštěný a gólman tak nevidí," prozradil těsně po utkání v útrobách zimního stadionu trenér Petr Vlk, jaké rady dává svým svěřencům. A přesně tak padl i první gól Dukly.

Most se po slibném úvodu, kdy jako "nováček" první ligy obral o body hned v prvním kole Horáckou Slavii Třebíč, nyní trápí. Nepomohl ani impuls v podobě nového šéfa střídačky. Začátkem týdne nahradil Kamila Kašťáka velezkušený Vladimír Jeřábek, který vedl několik extraligových týmů. "Nechci říci, že je to nezkušeností, ale máme v mužstvu hodně mladých hráčů. Při prvním gólu se stala taktická chyba," smutnil trenér mosteckého Baníku Vladimír Jeřábek, pro kterého byl duel s Jihlavou domácí premiérou. "Pana Jeřábka trochu znám, dokázal dneska své kluky pobláznit, bruslili, lítali po ledě, ale bez gólového efektu," doplnil sedmadvacetiletý obránce Tomáš Kolafa, který v Dukle hostuje z extraligového Kladna a v aktuálních statistikách první ligy je nejlépe střílejícím bekem celé soutěže.

V prvním vzájemném měření sil - v jedenáctém kole na Horáckém zimním stadionu - vyhrála Dukla 5:0, a zápas měl podobný průběh jako ten zatím poslední. Na první gól se čekalo ale jen dvacet minut. "Hrají takový systém nahazování do pásma a pak to dobruslují. Hokej to pro diváky asi moc pěkný nebyl. Ono jich tady dnes ani moc nebylo. Dalo by se říct, že víc jich bylo z Jihlavy jak z Mostu, alespoň naši fanoušci byli víc slyšet," všiml si Tomáš Kolafa.

Obrovská šance Mostu v polovině první třetiny. Gólman Dominik Halmoši měl ale svoji hůl na svém místě a dokázal pokus mosteckého Bohumila Slavíčka vytěsnit mimo tři tyče. Foto: Zdeněk Drla