Hodně moc jsem se na zápas s Jihlavou těšil, říká mostecký gólman Marek Benda

20.11.2011 / Zdeněk Drla

Odcházel jako poslední mostecký hráč z ledu. Ze stadionu už odešli domácí příznivci, v horním rohu hlediště se ale veselila skupinka fanoušků ve žlutých dresech. V té chvíli si hráči Dukly Jihlava sedli na led a do rytmu poťukávali hokejkami. Jihlavští fans, kterých do Mostu přijelo zhruba dvacet, zpívali chorál Ta jihlavská, naše Dukla... A zmiňovaný mostecký hráč si vzpomněl na to, jak ještě na konci minulé sezony oslavoval vítězství úplně stejně. Tím hráčem byl gólman mosteckého Baníku Marek Benda. "Zastesklo se mi. Zpíval jsem to celou loňskou sezonu a najednou mezi nimi nejsem, byl to takový zvláštní pocit," přiznal po zápase před mosteckou kabinou dvaadvacetiletý gólman, který kryje záda v karlovarské Energii Dušanu Salfickému a v prvoligovém Mostě zatím odchytal z tria gólmanů největší porci zápasů. Přitom ještě loni působil právě v jihlavské Dukle. "Hodně moc jsem se na zápas s Jihlavou těšil," dodal.

Ve vyrovnaném zápase mezi Mostem a Duklou Jihlava kapituloval Marek Benda pouze jednou. Druhý gól vsítili hosté z Vysočiny do prázdné brány při záměrečné power-play Baníku. "Ten gól, který mi padnul do brány, jsem vůbec neviděl. Tuším, že to byl Radek Hubáček, který tam výborně stínil. Vůbec jsem neviděl, kam puk letí, tak jsem si jenom kleknul a čekal jsem, kam to spadne. Tomáš Kolafa to dobře trefil, puk šel od břevna dolů, byl jsme bez šance," popsal situaci ze samotného závěru druhého dějství Marek Benda. To se hosté ujali nejtěsnějšího vedení.

Fotbalový výsledek vydržel až do šedesáté minuty. Kouč Vladimír Jeřábek, který se představil na lavičce Mostu poprvé před domácím publikem, zkusil hru bez gólmana. Srovnat se Mostu nepodařilo. Při power-play se jako poslední jihlavský hráč dotkl puku Tomáš Čachotský, jenž tak pečetil výsledek utkání 24. kola. "Nečekal jsem, že zápas bude takhle vyrovnaný," přiznal pár minut po jeho skončení sympatický mostecký gólman. "My jsme se za poslední týden hodně zlepšili. Máme nového trenéra, přišli i nějací kluci z Karlových Varů. Jdeme nahoru, ale potřebujeme k tomu ještě vítězit a získávat nějaké body, abychom se dostali z těch posledních příček," podotkl Marek Benda, kterému nečiní probém pendlování mezi extraligou a první ligou. "V první lize jde na mě třeba čtyřicet střel, jsem parádně rozchytaný," vysvětlil.

Na duel s Duklou Jihlava, kde působil předchozí dvě sezony, se mladý gólman těšil. "Vědel jsem už od rána, že budu chytat. Už při rozbruslení před zápasem jsem si tak v duchu říkal, na jaké straně jsem. Přeci jenom dva roky nejdou jen tak zapomenou, vždyť to bylo v Dukle Jihlava," uculoval se věčně dobře naložený strážce mostecké svatyně. "Já na svoje působení v Jihlavě mám jenom dobré vzpomínky a nikdy nezapomenu, co jsem tam zažil. Hodně rád vzpomínám na fanoušky, kteří jsou fantastičtí. Mě se na ně kluci ptali v šatně. Řekl jsem jim, že Dukla má nejlepší fanoušky v lize," doplnil "Bendys".

Na konci zápasu se z vítězství radovali jeho bývalí spoluhráči. "Když jsem odcházel do kabiny a jihlavští kluci si sedali na led a zpívali Ta jihlavská..., tak se mi zastesklo. Říkám si, vždyť já mezi nimi najednou nejsem. Zpíval jsem to celou loňskou sezonu a najednou mezi nimi nejsem. Byl to takový zvláštní pocit," dodal Marek Benda, který výsledky klubu z Vysočiny sleduje. "Fandím Dukle. Přeju jí, aby se jí dařilo, aby hrála nahoře. Doufám, že se vrátí zpátky do extraligy, protože každému tvrdím, že tam patří. Lidé na stadionu si to zaslouží," doplnil.

Marek Benda v brance Mostu kapituloval v sobotním utkání 24. kola první ligy proti Jihlavě pouze jednou, druhý gól vstřelila Dukla při mostecké hře bez gólmana.. Foto Zdeněk Drla