Jsou to zlaté dva body, gólman předvedl perfektní výkon, cenil si vítězství po nájezdech Tomáš Čachotský

23.11.2011 / Luděk Stránský

Ve vyrovnaném duelu o třetí místo prvoligové tabulky byl jediným střelcem svého týmu v základní hrací době. Po rychlém brejku a úniku dva na jednoho vsítil první gól utkání a poslal Duklu do vedení. Tomáš Čachotský, levé křídlo první formace, si v klání, ve kterém dominovaly hlavně obrany obou celků, připsal patnáctý bod a šestou branku v sezóně. Dukla si nejen zásluhou děvetadvacetiletého útočníka odvezla z hanácké metropole cenné dva body a jen o skóre je v tabulce právě za třetí Olomoucí.

Jihlava přijížděla do Olomouce s vědomím, že se bude hrát souboj o čelo tabulky, navíc Dukle chyběl mimojiné její nejproduktivnější hráč Daniel Hodek. „Bylo to vybojované, vydřené vítězství. Chybělo nám sice pár hráčů ze základní sestavy, ale kluci, co tady byli, je nahradili parádně. Bojovali jsme, bránili jsme. Parádní dva body venku s těžkým soupeřem,“ byl po utkání spokojen Čachotský.

První třetinu tým z Vysočiny ovládl olomoucký led, prostřední a závěrečná část však byla v režii domácí Mory, které se však nepodařilo vývoj zápasu otočit. „První třetinu jsme vyhráli hlavně díky pohybu. Potom Olomouc trošku přidala, my jsme tam udělali spoustu faulů, hráli jsme hodně v oslabení, a z toho pramenil jejich tlak,“ popsal vývoj zápasu jihlavský forvard.

A právě v úvodní části střetnutí se po šesté v ročníku prosadil Čachotský. „Byl to únik dva na jednoho. Vybojovali jsme puk na naší modré obranné čáře a dostali se do brejku dva na jednoho. Adam Zeman pak předvedl zadovku á la Sidney Crosby, já už jsem to potom jen zakončil,“ uvedl skromně.

Útočník s číslem devadesát však měl v průběhu zápasu další příležitosti ke skórování. Ve třetí třetině tečoval nahozený puk těsně vedle Kašíkovy brány, v prodloužení ujel domácí obraně, do zakončení se ale nedostal.

„Té teči bylo škoda, ale myslím, že v prodloužení to klidně mohl být odpískaný nájezd. Dostal jsem se před hráče, už jsem byl sám před gólmanem a pak přišel faul. Byla z toho sice přesilovka, ale tu už jsme nedokázali proměnit. Ale jak říkám, zlaté dva body z Olomouce. Tady se moc nevyhrává, Olomouc má kvalitní mančaft, hraje dobře, takže super dva body,“ nesmutnil z neproměněných šancí Čachotský.

Prostřední část utkání nabídla především hodně přesilových her, Jihlava dokonce čelila dvakrát přesilovce pět na tři. A v jedné z nich přišlo vyrovnání. „Myslím, že jsme to oslabení pět na tři sehráli celkem dobře. Padnul tam docela náhodný odražený gól,“zamyslel se jihlavský odchovanec.

Vítěz utkání nebyl po základní hrací době ani po prodloužení znám, na řadu tak přišly samostatné nájezdy. Tomáš Čochotský dostal důvěru hned při prvním střílení, bekhendovou kličkou si položil Kašíka, ale proměnit nedokázal. „Škoda, že se mi postavil puk mezi kruhy. Potom mi to bohužel sjelo z hole. Ale kluci, co jeli po mně, tak gólmana parádně prostřelili, takže je prakticky jedno, že jsem neproměnil.“

Svěřence trenéra Vlka znatelně celý zápas držel gólman Halmoši, který v nájezdech inkasoval jen jednou. „Dominik předvedl perfektní výkon, položil základ toho, že jsme si z Olomouce odvezli dva body. Musím říct, že oba naši gólmani podávají parádní výkony a drží nás. S dobrým brankářem je tým vždycky klidnější,“ pochválil oba muže v maskách Čachotský.

Sám si ve středečním utkání připsal patnáctý bod a šestou vstřelenou branku v sezóně. K vlastní formě Čachotský uvedl: „Musím říct, že letos mi to tam vůbec nepadá, ale důležitější je, že mančaft šlape a pohybuje se nahoře v tabulce. Byl bych rád, kdybych nějaký příspěvek měl, ale když se bude týmu do konce sezóny dařit takhle dál, tak to není prvořadá věc.“

Asistent kapitána byl také spokojen s podporou fanoušků, kteří přicestovali z Vysočiny. „Fanoušci s námi jezdí celou sezónu a my jim za to moc děkujeme. Je parádní slyšet je na venkovních kluzištích. Čekal jsem tady v Olomouci více lidí v hledišti, když se hrálo o třetí místo. Je to škoda, protože si myslím, že Olomouc předvádí dobrý hokej,“ sdělil Čachostký.

Dukla si vítězstvím proti Kohoutům vytvořila sérii tří vyhraných zápasů v řadě, příští kolo Jihlavští opět cestují k soupeři, tentokrát vyráží na led desátého Berouna. „Je to taky velice nepříjemný soupeř, dobře bruslí, hráči dohrávají souboje. Bude důležité dát první branku, dobře bránit a od toho se bude utkání odvíjet,“ přeje si do dalšího klání devětadvacetiletý útočník.