Radek Hubáček: Pomohlo mi, že jsem byl faulovaný v zápase s Hradcem

24.11.2011 / Zdeněk Drla

Není nájezdovým spacialistou, přesto se v posledních dvou zápasech rozjel dvakrát tváří tvář gólmanovi soupeře a dvakrát proměnil. Poprvé v pondělí v domácím utkání s Hradcem, ve středu pak rozhodl svým samostatným nájezdem bitvu v Olomouci. "Kdybys mě ale viděl na tréninku, jak jezdím nájezdy, tak by ses mi vysmál. Já jsem na tréninku dal gól z nájezdu naposledy snad někdy pátého srpna," říká mi útočník Radek Hubáček a na tváři má široký úsměv.

Jak sám o sobě říká, není specialistou na nájezdy. Ale po posledních dvou kolech první ligy o něm lze tvrdit, že jsou jeho parádní disciplínou. Poprvé se prosadil v pondělním zápase s Hradcem Králové, kdy byl v polovině druhého dějství podražen, když se dostal do brejku a řítil se sám na hradeckou bránu. Nařízené trestné střílení nekompromisně proměnil. Ve středu ho vyslal trenér Petr Vlk jako v pořadí třetího exekutora v samostaných nájezdech na ledě Olomouce. A zanedlouho sedmadvacetiletý brněnský rodák nezklamal. "Pomohlo mi, že jsem byl faulovaný v zápase s Hradcem Králové a a jel jsem trestné střílení, které jsem proměnil. Jinak by mě trenéři na ten nájezd v Olomouci asi v životě nedali," culí se spokojený Hubáček, který má na svém kontě již šest přesných tref.

Každý nájezdový mág má svůj speciální fígl. Má ho nyní i Radek Hubáček? "Mám takový trik. První můj cíl je, dojet k té bráně, a pak zkusit dát gól," směje se dobře naložený hokejista. "Ne, nic speciálního nacvičené nemám," dodává už vážněji. "Nemám rád, když se před nájezdy musí upravovat led. Ono to daleko víc klouže v té upravené stopě, než v té neupravené. Viděl jsem Čagyho jak jede mimo upravenou stopu. Všiml jsem si, jak mu to uteklo, tak jsem radši nic nevymýšlel, prostě jsem se rozjel a vystřelil," připomíná nájezdovou loterii v Olomouci a první jihlavský neúspěšný pokus.

K němu byl povolán autor prvního gólu Dukly z desáté minuty zápasu Tomáš Čachotský. I když měl poodkrytou část olomoucké branky, nebokázal do ní puk nasměřovat. "Puk se mi postavil už někde mezi kruhy, takže jsem se ho snažil cestou krotit. Udělal jsem kličku, měl jsem ho postavený na hraně, ale sjelo mi to," popisuje svůj nájezd Tomáš Čachotský a dodává: "Máme tady ale specialisty na góly, takže jsem byl v klidu," ukazuje s úsměvem směrem k Radku Hubáčkovi. "Radek to vzal na sebe, po vzoru bratra, a málem prostřelil síť," směje se Tomáš Čachotský, který má stejně jako Hubáček na svém kontě šest gólů.

Bitva v Olomouci. Zleva ve žlutých dresech útočníci Radek Hubáček a Tomáš Karpov, zcela vpravo obránce Tomáš Petráček. Foto: Zdeněk Polák (wwww.hc-olomouc.cz)

Fotografie ze středečního zápasu Dukly Jihlava si můžete prohlédnout ve fotogalerii webu HC OIomouc.