Duklu čeká těžký test. Cestuje na led chomutovských Pirátů

09.02.2012 / Libor Kucza

Jihlavské hokejisty čeká velmi obtížný los. V rámci 48. kola první hokejové ligy pocestuje družina Petra Vlka na sever Čech, kde ji čeká střetnutí s Chomutovem. Borci s ježkem na hrudi dokázali Piráty v jejich zbrusu nové aréně již jednou zdolat. Ve 22. kole si na Vysočinu odvezli vítězství 2:0. Zdaří se obdobný počin i tentokrát? Start utkání je naplánován na 17:30.

Favorit soutěže zažívá v současné době střídavě oblačné období. Ve 44. kole rozdrtil beznadějně poslední Most 10:2. O tři dny později ale euforie rázem opadla. Z Hradce Králové si Piráti odvezli krutý příděl, prohráli 2:8. Chomutovští hokejisté nepamatovali takovouto porážku celých 6 let! „Podali jsme velice špatný výkon, myslím, že náš nejhorší v sezóně,“ nevymlouval se asistent trenéra Pirátů Jan Votruba. Po následujícím klání ale smutnit nemusel, body totiž zůstali na severu Čech. Chomutovští borci se vypořádali s celkem Olomouce, jež porazili 2:0. Předchozí kolo ale přineslo pořádný šok, Piráti nestačili na berounské Medvědy. Ti je „vyškolili“ a připsali si tři body za jasnou výhru 5:2. I přes toto střídavé období se Severočeši drží na druhé pozici. Na samotném vrcholu hřející se ústečtí Lvi začínají pomalu, ale jistě Pirátům utíkat.

Jihlavští hokejisté se nacházejí v opačném rozpoložení. Z posledních osmi utkání nezvládli pouze dvě. Povzbuzeni venkovním tříbodovým ziskem z Benátek nad Jizerou, zdolali červenožlutí borci na Horáckém zimním stadionu havlíčkobrodské Rebely těsně 3:2. Pro hosty to bylo první vzájemné střetnutí sezony 2011/2012, kdy museli opouštět ledovou plochu se svěšenými hlavami. „Jsme rádi, že jsme alespoň poslední derby vyhráli,“ přiznal kapitán Dukly Tomáš Ficenc. „Před tak skvělou diváckou kulisou se hraje moc dobře, a jsme rádi, že jsme mohli jako díky fanouškům věnovat vítězství a tři body,“ pochválil zkušený obránce příchozí fanoušky.

Ač si Piráti drží druhou pozici, se čtvrtou Duklou mají v letošní sezoně zápornou bilanci. Zdolat ji dokázali až ve třetím vzájemném duelu. Z krajského města Vysočiny si odvezli tři body za výhru 6:2. Hned v úvodu ročníku zaskočili jihlavští hokejisté Chomutov na jeho ledové ploše, v 9. kole jej porazili 2:0. Při dalším souboji potěšila Dukla i domácí fandy, když vydřela pomyslné vavříny v poměru 3:2.

Kanadské bodování chomutovského celku vede David Hruška. Zkušený útočník nasbíral v dosavadním průběhu sezony celkem 53 bodů za 27 branek a 26 asistencí. O pouhé dva body zpět je Milan Kraft (51 bodů). Nejproduktivnějším obráncem je Jakub Grof (25 bodů). Nejvíce času strávil na lavici hanby Štěpán Hřebejk. Šikovný útočník má na kontě 87 trestných minut. Brankoviště Pirátů bude pravděpodobně hájit nová akvizice, ex-popradský Tomáš Duba, který bude na severu Čech hostovat do konce sezony.

Daniel Hodek pálí na branku Pirátů. Vyladí jihlavský sniper formu i na další souboj s chomutovskou artilérií? Foto: Zbyněk Zápotočný

48.kolo: sobota 11. února 2012

Salith Šumperk - HC VCES Hradec Králové (17:00)
HC Rebel Havlíčkův Brod - SK Kadaň (17:00)
HC Benátky nad Jizerou - HC Stadion Litoměřice (17:00)
HC Most - HC Olomouc (17:30)
HC Slovan Ústečtí Lvi - HC Berounští Medvědi (17:30)
Piráti Chomutov - HC Dukla Jihlava (17:30)
IHC KOMTERM Písek - SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)

49.kolo: středa 15. února 2012

SK Horácká Slavia Třebíč - HC Benátky nad Jizerou (17:30)
HC Dukla Jihlava - HC Slovan Ústečtí Lvi (17:30)
IHC KOMTERM Písek - Salith Šumperk (18:00)
HC Stadion Litoměřice - HC Rebel Havlíčkův Brod (18:00)
SK Kadaň - Piráti Chomutov (18:00)
HC Berounští Medvědi - HC Most (18:00)
HC Olomouc - HC VCES Hradec Králové (18:00)