Jsem rád, že jsme se takhle zvedli. Teď nám to musí vydržet až do konce sezony, říká po výhře v Chomutově kapitán Tomáš Ficenc

13.02.2012 / Zdeněk Drla

Zasloužené tři body přivezli ze severu Čech hokejisté Dukly Jihlava. V sobotním šlágru 48. kola přehráli chomutovské Piráty v jejich nové aréně 4:1. "Sehráli jsme parádní utkání v pohybu, bojovali jsme. Soupeř moc velkých šancí neměl. Myslím, že jsme zaslouženě vyhráli. Byl to dobrý zápas," hodnotí tříbodový zisk obránce Tomáš Ficenc. Právě kapitán červenožlutých otevíral skóre zápasu už v páté minutě, když se prosadil v přesilové hře. "Dan Hodek to dával na bránu, od gólmana se to odrazilo a Fíca to nazrval z mezikruží - gólman neměl šanci," popisuje Ficencův gól útočník Radek Hubáček, který je pod pátým gólem kapitána v této sezoně podepsán coby druhý asistent.

Do Chomutova cestovala Dukla tentokrát bez Martina Filipa a Marka Indry - ten nemohl do zápau zasáhnout kvůli dohodě mezi oběma kluby o podmínkách hostování z Chomutova do Jihlavy. A v nové pirátské aréně se jí znovu zadařilo. "Utkání jsme odehráli dobře. Myslím, že to bylo podobné jako v minulém zápase, který jsme tam také vyhráli (ve 22. kole zde vyhrála Dukla 2:0 - pozn. aut.). Připadá mi, že Chomutovu to jejich menší kluziště nevyhovuje. My jsme hráli aktivní defenzivu, najížděli si a tak jsme je nutili, aby si nastřelovali puky. A to hráčům jako jsou Hruška nebo Kraft moc nesedí. Navíc my jsme puky dobře sbírali a vyhazovali jim to ven," popisuje strategii sobotního podvečera Radek Hubáček. "Vlastně za celý zápas jsme je nepustili do jediného přečíslení dva na jednoho nebo tři na dva," dodává spokojeně brněnský rodák.

Jako první se v čase 04:45 zapsal do listiny střelců jihlavský kapitán Tomáš Ficenc. "Byla to klasická přesilovka. Založili jsme si to z vlastního pásma, dával jsem dlouhou přihrávku na Hubase (Radek Hubáček), ten to sklepl hned na Korejse (Daniel Hodek), který ze strany dával střílenou přihrávku zpátky na Hubase. Gólman to vyrazil mezi kruhy, já jsme tam zrovna dojížděl, tak jsme to tam nakouřil," popisuje úvodní gól zápasu sám spokojený autor. Tomáš Ficenc tak zapakoval navlas stejnou situaci z posledního domácího zápasu s Havlíčkovým Brodem, kdy také skóroval ze stejného místa. "Zkouším to, ty puky se tam odráží," vysvětluje.

Na začátku druhé třetiny se Dukla radovala podruhé. Do vedení 2:0 ji poslal Radek Hubáček. "To bylo při přesilovce pět na tři," říká na vysvětlenou sedmadvacetiletý forvard, který tak zužitkoval souhru se dvěma Tomáši, Kolafou a Čachotským.

Jihlavskému týmu stačilo vyslat na chomutovského Tomáše Dubu, který přišel před nedávnem coby posila z popradského týmu hrajícího KHL, sedmadvacet střel a byly z toho tři body. To domácí Piráti mají v kolonce střel údaj 42. Jihlavský Filip Novotný jim dovolil skórovat pouze jednou v přesilové hře. "Oni to měli postavené na tom, že vyhrají buly a hned to nahazují na gólmana, z toho jsou ty počty střel, ale že by to byly vyložené šance, to ne. Měli jich strašně málo," hodnotí Tomáš Ficenc střeleckou produktivitu aktuálně druhého týmu prvoligové tabulky. Jediný gól domácích nese podpis Lukáše Endála, kterého jihlavští fanoušci, jichž se na sever Čech vydalo přes dvacet, náležitě "přivítali".

Poté už na ledě úřadovali pouze členové vysočinské družiny. Ještě v první desetiminutovce druhého dějství navýšil na 3:1 Michal Jeslínek. Stejný výsledek svítil na kostce až do samého závěru. Tedy až do 59. minuty. To se domácí odhodlali ke hře bez gólmana. A nesehráli ji dobře. Od vlastní modré čáry se do prázdné pirátské klece trefil obránce Jiří Dobrovolný. A dal tak výsledku konečnou podobu. "S výsledkem jsme spokojení," říká Tomáš Ficenc. "Takhle kdybychom odehráli více zápasů během sezony, tak jsme vozili z venku daleko víc bodů, než jsme vozili. Naše aktivní defenziva slavila úspěch," doplňuje ho Radek Hubáček.

Dukla se tak snad definitivně dostala z vánoční výsledkové mizerie. Z posledních šesti zápasů bodovala naplno v pěti případech. "Konec prosince a půlka leden byly špatné. Snažíme se to odčinit. Jsem rád, že jsme se takhle zvedli. Teď nám to musí vydržet až do konce sezony. Musíme to dobré přenést do dalších zápasů," dodává kapitán Tomáš Ficenc.

Tihle tři překonali Tomáše Dubu. Novou akvizici v chomutovské bráně prostřelili postupně Tomáš Ficenc, Radek Hubáček a Michal Jeslínek. Čtvrtý gól Dukly přidal do prázdné branky při závěrečné power-play Pirátů Jiří Dobrovolný. Foto: Jan Pidrman (www.piratichomutov.cz)