V předposledním kole zavítá na Horácký zimní stadion Hradec Králové

19.02.2012 / Libor Kucza

Na programu první hokejové ligy je kolo s pořadovým číslem 51. Jihlavští hokejisté odehrají zároveň poslední utkání základní části před domácím publikem. Nic lehkého však Duklu nečeká, na Vysočinu totiž přijede HC VCES Hradec Králové. Ambiciózní mužstvo se nyní po lehkém propadu výkonnosti pohybuje na šesté pozici. Zůstanou důležité tři body v Jihlavě? Utkání startuje tradičně v 17:30.

Východočeši si v současnosti s příliš oslnivou formou netykají. I když mají hradečtí hokejisté úspěšnost zhruba 50%, po velmi nadějném úvodu sezony jsou nynější výsledky spíše zklamáním. Za zmínku stojí také velmi nevyrovnané výkony tohoto mužstva. Ve 42. kole neuspěl Hradec na ledě jihočeského Písku, prohrál jednoznačně 0:4. Po dvou dalších porážkách ale dokázali borci z Hradce Králové zdolat favorizovaný Chomutov 8:2! Pirátům nepomohl ani ex-popradský Tomáš Duba. „Po nevydařených utkáních si kluci uvědomili, že musí plnit své obranné povinnosti. Dobře si hlídali střední pásmo a soupeře nepouštěli do větších přečíslení. Také se nám dařila střelba a po zápasech, ve kterých jsme netrefili ani prázdnou bránu, nám to tam napadalo,“ vypíchl důležité aspekty vítězství asistent trenéra Hradce Jiří Slabý. V předchozích kolech pak začali Východočeši střídat výhry s prohrami. V posledním duelu zdolali na domácí půdě berounské Medvědy těsně 4:3.

Dukla má nyní zcela jiné starosti, veze se na vítězné vlně. Z posledních šesti utkání prohrála pouze jediné, a to s lídrem tabulky. Ústečtí Lvi si i přes kalamitu na českých komunikacích odvezli na sever Čech tři body, když doslova „urvali“ vítězství 2:1. Utkání nabralo značné zpoždění, o kontumaci se ale neuvažovalo. „My jsme o kontumaci zápasu vůbec neuvažovali. Jde přece o hokej, přišli diváci, chtěli jsme utkání odehrát,“ potvrdil asistent trenéra Dukly Patrik Augusta. V předchozím souboji pak dokázalo mužstvo z metropole Vysočiny vyválčit body na půdě Mostu, když severočeského soka zdolalo 4:1. „Vítězství se nerodilo úplně lehce, ale zvládli jsme to,“ oddychl si po závěrečném hvizdu Dominik Halmoši. Jihlavský brankář přispěl hned třiatřiceti zásahy a dokázal, že i přes zápasový deficit formu neztratil.

Nejčastějším bodovým přispěvatelem hradeckých hokejistů je Michal Tvrdík. Šikovný útočník nasbíral v dosavadním průběhu sezony 45 bodů za 17 branek a 28 asistencí. Se 42 body mu zdatně sekunduje Patrik Moskal, který zaznamenal 21 tref do černého. Zároveň je tedy i nejlepším střelcem Východočechů. Nejvíce trestných minut (46) nasbíral bek Martin Vágner. Brankoviště Hradce Králové patří Jakubu Čechovi, který odchytal 41 utkání. Pochlubit se může 91,54% úspěšností zásahů a průměrem 2,68 gólu na zápas.

Lukáš Krupka předvádí hradeckému sokovi svůj důraz. Odejde forvard Dukly jako vítěz i z dalšího vzájemného střetnutí? Foto: Zbyněk Zápotočný

Program 51. kola: pondělí 20. února 2012

HC Benátky nad Jizerou - Salith Šumperk (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč - Piráti Chomutov (17:30)
HC Dukla Jihlava - HC VCES Hradec Králové (17:30)
IHC KOMTERM Písek - HC Rebel Havlíčkův Brod (18:00)
HC Stadion Litoměřice - HC Slovan Ústečtí Lvi (18:00)
SK Kadaň - HC Most (18:00)
HC Berounští Medvědi - HC Olomouc (18:00)

Program závěrečného 52. kola: středa 22. února 2012

HC Slovan Ústečtí Lvi – SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)
Piráti Chomutov – IHC KOMTERM Písek (17:30)
HC Rebel Havlíčkův Brod – HC Benátky nad Jizerou (17:30)
Salith Šumperk – HC Berounští Medvědi (18:00)
HC Olomouc – HC Dukla Jihlava (18:00)
HC VCES Hradec Králové – SK Kadaň (18:00)
HC Most – HC Stadion Litoměřice (18:00)