Ve čtvrtfinále play-off hostí Dukla Hradce Králové. První dva zápasy v pondělí a v úterý

25.02.2012 / Zdeněk Drla

Dvaapadesát kol základní části je minulostí. Teď už půjde o všechno. Startuje prvoligové play-off. Vrchol sezony, na který se těší fanoušci snad ještě víc než na regionální derby. Dlouhodobá část druhé nejvyšší hokejové soutěže v Česku určila za soupeře jihlavských hokejistů Hradec Králové.
S Východočechy se Dukla utkala naposledy v předposledním kole základní části. Proti sobě se tak soubory kapitánů Tomáše Ficence a Martina Koudelky postaví přesně po týdnu. První dva zápasy čtvrtfinálové série jsou na programu v pondělí 27. února a v úterý 28. února na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě. Oba duely začínají v tradičních 17:30 hodin. Přijďte se bavit hokejem!
Informace o režimu zápasu najdete zde.

Už žádné body do tabulky. Nyní jde o to, porazit soupeře v sérii čtyřikrát. Všichni mají stejné výchozí podmínky a maximálně sedm pokusů. Čtvrtá Dukla Jihlava hostí v prvních dvou utkáních pátý Hradec Králové v pondělí a v úterý, série hraná na čtyři vítězství se stěhuje do východočeské metropole v pátek a v sobotu. Jak dopadnou první dva zápasy? Podle konečného postavení v tabulce je na tom lépe domácí Dukla, v bilanci letošních vzájemných zápasů zase vychází žolík pro Hradecké, kteří Dukle sebrali osm z dvanácti bodů.

Ve vyřazovacích bojích se ale na uhrané výsledky v sezoně nebere zřetel. "Play-off je úplně jiná soutěž, začíná se od nuly. Pokud chceme uspět, musíme porazit každého," bylo často slyšet z úst hráčů v závěru základní části. Dávali tím jasně najevo, že nelze předvídat vývoj série, ani si vybírat přijatelnějšího soupeře.

S Hradcem Králové se Dukla za posledních deset sezon utkala ve vyřazovacích bojích dvakrát. V sezoně 2003/2004, kdy Jihlava postupovala do extraligy, podlehli Východočeši ve čtvrtfinále celku z krajského města Vysočiny 0:3 na zápasy. Dva roky nato, po sestupu Dukly zpět do první ligy už ale byli úspěšnější. Přehráli Duklu 4:2 na zápasy.

Kdo další v letošním play-off?

Až poslední 52. kolo základní části rozhodlo o konečném složení dvojic pro čtvrtfinále play-off. První čtyři týmy v tabulce mají díky lepšímu postavení výhodu domácího kluziště pro první dva duely.

1. HC Slovan Ústečtí Lvi - 8. SK Horácká Slavia Třebíč

Už několik kol před koncem měli jistotu prvenství po dlouhodobě části hokejisté Ústí nad Labem. Lvi ovládli suverénně celou soutěž. Posbírali 124 bodů a konto soupeřových gólmanů zatížili 225 přesnými trefami. Lídrovi první ligy se postaví první ze tří zástupců Vysočiny - Horácká Slavia Třebíč. Družina trenéra Kamila Pokorného proklouzla mezi osm nejlepších takřka za pět minut dvanáct. Jejich jízda v závěru základní části zaslouží obdiv hokejových fanoušků nejen z Třebíče.

2. Piráti Chomutov - 7. HC Rebel Havlíčkův Brod

Druhý suverén prvoligového pelotonu - chomutovští Piráti přivítají ve své nové aréně havlíčkobrodské Rebely. Druhý záastupce Vysočiny neprožil závěr základní části v přílišné pohodě a o příslušnost mezi elitní osmičkou se musel strachovat až do posledních chvil. V sezoně našli Rebelové recept na Severočechy pouze ve druhém kole, kdy v divoké přestřelce v Kotlině zvítězili 5:4. Ve čtvrtfinále by ale mohli být černým koněm, což dokázali už loni proti Olomouci.

3. HC Olomouc - 6. HC Benátky nad Jizerou

Hanáci s velezkušeným hokejovým veteránem Jiřím Dopitou patří dlouhodobě mezi špičku první ligy. To potvrdili ostatně i letos, kdy ve dvaapadesáti kolech uhráli pětadevadesát bodů. Vyjma krize z přelomu ledna a února sbírali body pravidelně. Čeká na ně divácky ne moc atraktivní soupeř - Benátky nad Jizerou. Liberecká farma se v prvních deseti kolech sezony prokousala do horní poloviny tabulky a od té doby díky pravidelnému střídání výher s prohrami a hlavně i díky ztrátám soupeřů na sousedních příčkách, držela pátou, šestou pozici.

S jakou náladou budou z Horáckého zimního stadionu odjíždět po úvodních dvou zápasech hokejisté Hradce Králové? Foto: Zbyněk Zápotočný