2:1
(1:0, 1:0, 0:1)

Dukla vkročila do vyřazovacích bojů správnou nohou, v úvodním domácím utkání Hradec zdolala

27.02.2012 / Libor Kucza

Jihlavští hokejisté vstoupili do utkání velmi dobře, již od úvodních minut se prezentovali aktivním výkonem. Odměnou jim byla branka, kterou vsítil Roman Maliník. Ve druhé periodě se červenožlutým borcům podařil stejný kousek, na rozdíl dvou branek zvýšil Tomáš Čachotský. V závěrečné části se pak taktovky ujali hosté, kterým se podařilo v závěru klání snížit, na víc se však již Východočeši nezmohli. První utkání čtvrtfinálové série tak Dukla vyhrála 2:1.
27.02.2012 17:30, 1. liga ČR - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Novotný - Petráček, Ficenc, Jaroš, Dobrovolný, Kolafa, Malena, Kaláb - Čachotský, Filip, Hodek - Padělek, Maliník, Jeslínek - Vysloužil, Hubáček, Zeman - Krupka, Domin, Bezděk
2

Hradec Králové

Čech - Čížek, Chmelíř, Vágner, Roupec, Karlíček, Hendrich, Poživil, Zdráhal - Nosek, Tvrdík, Berger - Budínský, Koudelka, Moskal - Karpov, Marosz, Kadlec - Půhoný, Záhorovský, Kubica
1
Branky a nahrávky: 4. Maliník (Dobrovolný), 24. Čachotský (Filip, Hodek) - 58. Tvrdík (Koudelka, Budínský). Rozhodčí: Pavlovič, Svoboda - Beneš, Štofa. Vyloučení: 6:6. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2235. Střely na branku: 33:32. Průběh utkání: 2:0, 2:1.

Průběh utkání

Již první minuty střetnutí ukázali, že defenzivní taktika nebude hrát prim ani u jednoho z mužstev. Ihned po úvodním vhazování se do ofenzivy vydali hosté, skóre však dokázala otevřít domácí Dukla. V čase 03:22 nahodil Jiří Dobrovolný kotouč od modré čáry, ten následně doputoval až do skrumáže před hradeckou brankou, ve které se nejlépe zorientoval Roman Maliník – 1:0. Červenožlutí borci naznačili, že by hra v početní výhodě mohla být ve čtvrtfinálové sérii jejich silnou stránkou. Jednobrankové vedení ale domácím nestačilo, stále se tlačili dopředu. Slušnou příležitost k navýšení skóre měl ve 13. minutě Aleš Padělek. Jihlavský forvard se po levé straně protáhl do útočné třetiny, načež se rozhodl poslat puk před hradeckou branku. Prudkou přihrávku si pak hostující defenzivní muž málem srazil do vlastní klece, poděkovat mohl Jakubu Čechovi, který stihl instinktivně zareagovat a kotouč vytěsnit. Do kabin se tak mohli domácí odcházet s jednobrankovým vedením spokojeni.

Úvod druhé periody jako by vypadl z oka té první. Vyloučení hradeckého celku a využitá početní výhoda Dukly. Téměř stejný byl také čas branky, k navýšení skóre stačily zástupcům z krajského města Vysočiny tři minuty a jednadvacet vteřin. Přesilovková formace sehrála ukázkovou kombinaci, Daniel Hodek prodloužil na Martina Filipa, který viděl před branku si sjíždějícího Tomáše Čachotského. Hbitý útočník se pak do odkryté klece nemohl mýlit – 2:0. Ve 32. minutě se do první větší gólové příležitosti dostali také hradečtí hokejisté. V ponechané výhodě orazítkoval z dobré pozice břevno Rostislav Marosz. V minutě 36. se pak v samostatném úniku nedokázal prosadit Radek Hubáček, který svůj projektil nasměroval pouze do hrudi Jakuba Čecha. Když se poté neujala ani dělovka zkušeného Martina Filipa, skončila druhá třetina opět vítězství Dukly.

Závěrečná dvacetiminutovka probíhala pod taktovkou jiného dirigenta. Této role se ujali Východočeši, kteří Duklu začali nebezpečně tlačit. Obranná taktika jihlavské družiny však slavila ve většině případů úspěch. Povedenou střelu předvedl z pravé strany Martin Záhorovský, Novotný byl ale připraven. Kamenem úrazu byla pro hostující celek především špatná finální fáze, díky níž přišel Hradec o několik slibných příležitostí. Největší šanci měla Dukla paradoxně ve vlastním oslabení. Do přečíslení dvou na jednoho uháněli Roman Maliník a Michal Jeslínek. První jmenovaný se pokusil propasírovat kotouč pod padajícím hradeckým obráncem, to se mu ale nepodařilo.

Poslední minuty klání přinesly velmi dramatickou a zajímavou podívanou. V čase 56:36 putoval na trestnou lavici Tomáš Kolafa, který si navíc přisedl k již vyloučenému Filipovi. Dukla musela čelit dvojnásobné přesile, kterou navíc umocnila hradecká power-play. A hra bez brankáře se Východočechům vyplatila. V čase 57:05 doklepl kotouč do odkryté klece Michal Tvrdík – 2:1. Hostující mužstvo i přes další šance ale vyrovnat nedokázalo. Stejně tak se dařilo domácí Dukle, která v několika případech minula prázdnou hradeckou svatyni skutečně jen o chloupek. První čtvrtfinálový souboj tak vyzněl lépe pro jihlavské hokejisty, kteří na Horáckém zimním stadionu zvítězili 2:1.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (Jihlava): Zápas byl hodně vyrovnaný. To první utkání je těžké. Před domácím publikem a na domácím kluzišti je to taková nějaká povinnost vyhrát. Jsem rád, že to kluci zvládli. Na konci zápasu jsme se dostali pod tlak vyloučením, dvojitým, a tým jako je Hradec, který je dobrý na puku to prostě umí zúročit.

Jiří Mička (Hradec Králové): Dnešní utkání rozhodly přesilové hry. Jihlava při nich dala dva góly, my pouze jeden. Není co řešit. Celá tato série bude o přesilovkách, kdo je lépe zúročí, bude mít navrch.Tentokrát byla lepší Jihlava, my se na to musíme připravit a zítřejší zápas zvládnout lépe.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie