Prožíval jsem muka, popisuje konec utkání bek Tomáš Kolafa

27.02.2012 / Markéta Částková

Očekávané play off odstartovalo v pondělní podvečer na Horáckém zimním stadionu. Jako soupeře jihlavských určila tabulka pro čtvrtfinálové duely hokejisty z Hradce Králové. Vzájmená bilance zápasů ze základní části soutěže hovořila ve prospěch hradeckých, kteří dokázali tři zápasy ze čtyřech vyhrát. "S Hradcem se nám v sezoně příliš nedařilo, dnes nás ale rozhodně nijak nezaskočil, říká obránce Tomáš Kolafa.

Dynamický start zápasu, hlavně ze strany domácích, přinesl vytoužený výsledek - jako první skórovali červenožlutí zásluhou Romana Maliníka hned ve 4. minutě, a to při přesilové hře. "Měli jsme dobrý začátek, hned se nám podařilo využít přesilovou hru," pochvaloval si Tomáš Kolafa. Přesilových her se naskytlo oboum týmům postejno. Na každé straně 6 vyloučených hráčů. "Těch přesilovek bylo dost, měli jsme je lépe využít," hodnotí kriticky Kolafa. "Alespoň máme ponaučení do dalšího zápasu," dodává.

Jihlava dokázala využít celkem dvě z nabídnutých šesti početních výhod. Soupeř oproti tomu jen jednu, a to až v samotném závěru utkání. Je tedy jasné, kdo si z prvního vzájemného souboje odnáší výhru. "První krok je vždycky těžký, my jsme ho ale zvládli a je třeba na to navázat," poukazuje na důležité vítězství gólman Filip Novotný. Ten až do 58. minuty zdatně odolával atakům soupeře a držel čisté konto. Pak ale přišlo dvojité oslabení, a když k tomu soupeř přistoupil na powerplay, bylo práce nad hlavu. "Nebylo to nic příjmeného. Hrát šest na tři je opravdu dřina, motalo se tam předbránou moc hráčů, a tak jsme dostali góla. Pak už to kluci ale parádně dobránili, a výhra je naše," liboval si Novotný.

Jedním z aktérů dramatického vyloučení v závěru třetí periody byl obránce Tomáš Kolafa. Nejprve odešel zahřívat lavici odsouzenců Martin Filip. Při souboji za bránou však ani Tomáš Kolafa nešel daleko pro nedovolený zákrok. "Dělali jsme chyby, nemohli jsme dostat puky ven z pásma, a pak jsme na poslední chvíle tahali za záchranné brzdy. Byla spousta zbytečných faulů. To, co jsem udělal faul byl, to musím potvrdit," přiznal Tomáš Kolafa. Svůj trest odpykával v době, kdy hosté měli převahu šest na tři. Prožíval jsem na trestné lavici muka, věděl jsem, že to byl zbytečný faul. Hlavně když Hradec dal branku na 2:1. Hrozně se mi ulevilo, když jsem mohl zase vlítnout na led a utkání se dohrálo," popisuje horké chvíle Kolafa.

Další zápas na sebe nenechá dlouho čekat. Hned v úterý si soupeři opět prověří své schopnosti. A jak se bude na zápas připravovat Filip Novotný? "Tak určitě bude nějaká krátká regenerace, hlavní je se ale pořádně vyspat. Zítra je třeba se připravit a znovu do zápasu jít minutu od minuty a pořádně bojovat," říká muž z jihlavské branky. Druhé kolo čtvrtfinále play off mezi Jihlavou a Hradcem Králové startuje v úterý 28.února od 17:30 na Horáckém zimním stadionu.