Nikdo z nás nehází flintu do žita, říká po prohře v Boleslavi Michal Velecký

25.09.2012 / Zdeněk Drla

První liga má za sebou pět kol a Dukla pět těžkých soubojů. Z nich vytěžila šest bodů za dvě výhry, třikrát se musela před soupeřem sklonit. Naposledy v pondělním zápase v Mladé Boleslavi. Na ledě Středočechů, kteří vyhlásili návrat mezi tuzemskou hokejovou elitu v co nejkrajším možném termínu, prohráli jihlavští hráči 1:4. "Nešly nám přesilovky, jinak to bylo celkem vyrovnané utkání," hodnotí vystoupení červenožlutých ve městě škodovek útočník Michal Velecký. Soubor trenéra Františka Výborného dokázal potrestat vyloučení a chyby Jihlavy.

Prvoligový kolotoč má za sebou za sebou první z celkem šesti vložených pondělků. Jihlavská Dukla vyrazila k venkovnímu zápasu do Mladé Boleslavi, tedy na led týmu, který ještě na jaře hrál extraligu, ze které ho sesadili v barážové sérii chomutovštví Piráti.

Mladá Boleslav podle logických předpokladů patří mezi nejlepší v první lize, což dosvědčuje její postavení v tabulce. Po pondělním pátém kole, kdy zdolala Duklu 4:1, je na prvním místě s dvanácti body, o skóre horší jsou Havlíčkův Brod a Ústí nad Labem. "Do zápasu jsme vstoupili vcelku dobře, v prvních deseti minutách jsme neinkasovali," začíná hodnocení vystoupení Dukly v Boleslavi útočník Michal Velecký a nepřímo tak poukazuje na první letošní venkovní neúspěch v Ústí nad Labem, kde Dukla prohrávala už ve druhé minutě.

Na gól ale mladoboleslavská ŠKO-ENERGO Aréna nečekala dlouho. Hned v první přesilovce dokázali domácí zužitkovat výhodu jednoho muže na ledě. "Gól, který jsme dostali v desáté minutě, nás moc nepovzbudil," říká trpce Michal Velecký. "Hlavně jsme ale potom měli přesilovku a příležitost se prosadit a srovnat, ale hned při vhazování se urval boleslavský hráč a dal nám druhý gól," lituje situace z poloviny jedenácté minuty, kdy Boleslavští skórovali ve vlastním oslabení. "A od toho se to potom celé odvíjelo. Přesilovky nám nešly a nedávali jsme góly," míní zanedlouho pětadvacetiletý útočník.

Hlavní sudí Jílek poslal na každé straně na lavici hanby po sedmi hráčích. Mladá Boleslav dokázala zužitkovat dvě přesilovky, Jihlava žádnou. "Že jsme všechna vyloučení přežili, byl klíč k úspěchu," popsal pro web bkboleslav.cz kapitán Bruslařského klubu David Výborný, jihlavský rodák, jenž k vítězství svého týmu přispěl jednou asistencí. Zatímco domácí využili dvě nabídnuté početní výhody, Dukla se při hře pěti proti čtyřem trápila. "Boleslav to sehrála dobře. Tím, že proměnila ty přesilovky, měla navrch. My asi nejsme ještě natolik sehraní, abychom přesilovky využívali. Nedaří se nám v koncovce. Zkoušíme různé varianty, hráči se hodně střídají jak v obraně, tak v útocích. Zkoušíme to obměňovat. Věřím, že už si to sedne a budeme úspěšnější," vrací se k neproměněným přesilovkám Michal Velecký.

Zatímco přesilovky Jihlavě nevycházely podle představ, při stejném počtu hráčů na ledě byla Boleslavi vyrovnaným soupeřem. "Chvílemi jsme je i přehrávali," říká letní posila Dukly ze Šumperka. "Byl to ubojovaný zápas, kdy jsme všichni dřeli. Nikdo to nevypustil," dodává důrazně Michal Velecký a hledá recept, jak protnout střelecku smůlu. Vždyť vyjma prvního zápasu s Hradcem Králové, kdy jihlavští hokejisté nastříleli sedm gólů, se celý tým jakoby střelecky trápil. "Možná by nám pomohl nějaký pro nás šťastný gól. To by nás určitě nakoplo. Když nám tam nějaký takový spadne, mělo by nás to zvednout," věří mladý útočník. "Strašně se teď na góly nadřeme. Zápas s Hradcem, kdy jsme jich dali sedm, nám možná uškodil. Mysleli jsme si možná, že když jsme dali hodně gólů, a byly to hezké góly, že to bude jednodušší," přemítá Velecký, který ale má jasno: "Nikdo z nás ale nehází flintu do žita. Musíme se zvednout a začne se nám dařit víc. Ty góly určitě přijdou," burcuje a věří Michal Velecký.

VELKÝ BOJ. Duel Dukly Jihlava s Mladou Boleslaví byl plný sobojů a "osobky". Na snímku Michal Velecký (ve žlutém) s boleslavským Tomášem Jiránkem. Foto: Zdeněk Drla