4:1
(2:0, 1:1, 1:0)

Jihlavským hokejistům se ukořistit body v Mladé Boleslavi nepodařilo

24.09.2012 / Lukáš Chuchválek

Obě mužstva vstoupila do utkání opatrněji, postupem času však získali domácí převahu, kterou zúročili hned dvěma brankami v úvodní třetině. Když na záčatku následující periody přidala Boleslav třetí přesný zásah, vypadalo to s Duklou velmi špatně. Nedlouho poté ale vykřesal po přesném pasu Matice Podlipnika jiskřičku naděje Lukáš Nahodil. Do závěrečné části vstoupili borci s Ježkem na prsou velmi aktivně, leč bez úspěchu. V závěru souboje si pak domácí definitivně pojistili vítězství. Zástupci krajského města Vysočiny prohráli v Mladé Boleslavi 1:4.
24.09.2012 17:30, 1. liga ČR - 5. kolo

BK Mladá Boleslav

Will – Němeček, Pojkar, Kasík, Jindra, Chaloupka, Drábek, Šmach – Mikulík, Vrbata, Nouza – Pabiška, Výborný, Jiránek – Demel, Koudelka, Rys – Hrdel, Loskot, Lenc
4

HC Dukla Jihlava

Novotný – Zadražil, Dobrovolný, Jaroš, Ficenc, Kolafa, Podlipnik, Kaláb – Čachotský, Nahodil, Hodek – Malec, Filip, Jeslínek – Zeman, Hubáček, Velecký – Maliník, Pometlo, Vysloužil
1
Branky a nahrávky: 10. Jiránek (Chaloupka, Pabiška), 11. Mikulík, 24. Demel (Výborný), 59. Nouza (Kasík, Vrbata) - 25. Nahodil (Podlipnik). Rozhodčí: Jílek - Frodl, Svoboda. Vyloučení: 7:7. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1770. Střely na branku: 29:27. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1.

Průběh utkání

Začátek zápasu nepřinesl mnoho příležitostí, neboť se obě mužstva jen lehce oťukávala a obrany ani jednoho celku nedovolily soupeřovi nijak výrazně ohrozit branku. Až teprve Michal Jeslínek prolomil v osmé minutě ledy, protože využil prostoru, který se před ním otevřel, a vyprášil Romanu Willovi lapačku. Hosté i potom pokračovali v aktivitě, dokud nebyli vyloučeni. Nabídnutou příležitost totiž domácí chytili za pačesy a ukončili gólový půst. Dopomohli jim k tomu jihlavští beci, kteří v desáté minutě úplně zapomněli za modrou čárou na Tomáše Jiránka, před nímž stál už jen Filip Novotný, jehož boleslavské křídlo bez větších potíží prohodilo.

Hosté měli možnost z přesilové hry korigovat ihned vzápětí, ale pokažené vhazování je stálo další branku. Obrana Jihlavy v půli 11. minuty opět zaspala a nechala uniknout do samostatného nájezdu rozjetého Milana Mikulíka, který brankáře ve vlastním oslabení prostřelil v podobném stylu jako jeho předchůdce. Domácí po této vzpruze hýřili aktivitou a zkoušeli to v další přesilovce i zblízka. V pěkné příležitosti se dvakrát ocitl Jiří Rys a Roman Němeček dokonce nastřelil tyč! Jihlava se po inkasovaných brankách již nedokázala do zbytku první části dostat z tlaku domácích a měla velké problémy vůbec získat kotouč, natož ještě založit útok. Třetinu obě mužstva dohrála ve čtyřech, aniž by se puk dostal až k brankáři.

Hned z kraje druhé dvacetiminutovky se dostal do dobré příležitosti Lukáš Pabiška, jehož rána byla blokována. Na druhé straně měli hosté na holích gólovku, kterou připravil Čachovský chytrou přihrávku před brankoviště svému spoluhráči Lukáši Nahodilovi. Roman Will však zkušeně hokejkou a tělem jejich šanci zmařil. Poté ve 24. minutě chyboval ve středním pásmu Tomáš Kolafa, jehož puk získal David Výborný. Ten se prokličkoval až před Novotného a zpětnou přihrávkou nabil Tomáši Demelovi, který jej poslal nad rameno jihlavského brankáře. Jihlava však nemusela smutnit dlouho, neboť podobně chyboval i Josef Jindra minutu poté, když mu puk unikl v útočném pásmu za modrou čáru. K puku se pak dostali Podlipnik s Lukášem Nahodilem, jenž po krásné akci domácího strážce svatyně nikým nerušen prostřelil.

Hosty toto snížení vskutku nabudilo. Bruslaři se v následujících minutách již nedokázali dostávat tak snadno před Novotného a naopak se začalo více hrát před Willem nebo se bojovalo ve středním pásmu. Přesto to byla aspoň ze začátku Boleslav, kdo si dokázal vytvářet nějaké šance, byť postrádaly na nebezpečnosti. Lenc například nedokázal v mezikruží zpracovat Pojkarovu prudkou nahrávku. Poté vyzkoušel Willovu pozornost Tomáš Čachovský a zejména duo Nahodil – Hodek. Lukáš Nahodil mířil jen těsně vedle. Hostům se poté naskytla velká příležitost. Hráti dvě po sobě jdoucí přesilovky, ale obě zbytečně prohospodařili - tu první špatnou poziční hrou a ve druhé se nechali sami zbytečně vyloučit. Závěr druhého dějství se pak nesl ve stejném duchu jako ten z prvního, jen s tím, že již obě mužstva hrála v pěti.

Jihlava vstoupila do závěrečné fáze zápasu aktivně a Roman Will se nejednou pořádně zapojil. Rozklekem likvidoval parádní příležitost Michala Jeslínka a vyrážečkou při oslabení i bombu Podlipnika. Domácí celek se dlouho nemohl nadechnout i kvůli vyloučením, ale Dukle se postupem času přestávalo dařit pronikat před boleslavskou bránu. Nakonec územní převahu svého týmu utnul faulem Daniel Hodek. Domácí celek si však v předbrankovém prostoru soupeře po následující dvě minuty také nepočínal zrovna příkladně.

Poté hráli opět zase spíše jen hosté. Na připraveného Willa si nepřišel ani Čachovský, ani Michal Jeslínek, který byl v poslední třetině prakticky u každé dobré příležitosti. Proti té 52. minuty si Will dovolil povyjet až moc, ale situaci ve spolupráci s obranou ustál. Tři minuty před koncem to však hosté přehnali se snahou a za hákování byli vyloučeni Jiří Dobrovolný a Matic Podlipnik a přišel trest, který zhatil veškeré naděje týmu z Vysočiny. Po chvíli obléhání Novotného brány se necelé dvě minuty před koncem povedlo zásluhou této početní převahy výsledek zápasu potvrdit Tomáši Nouzovi, jenž uklidil puk prakticky přes beton jihlavského gólmana. Poté se už utkání dohrálo.

Ohlasy trenérů

Jiří Slabý (asistent trenéra BK Mladá Boleslav): Dnešní utkání mělo konečně vyšší úroveň, Jihlava je hokejovější. My jsme od samého začátku věděli, co chceme hrát a soupeře jsme nepouštěli do nebezpečných věcí, o kterých jsme věděli, a které jsme si zjistili. Takže jsme si to pohlídali. Bylo to naše vydřené a zasloužené vítězství. První třetina z naší strany byla hraná s velkým nasazením, branky byly samozřejmě velmi důležité. Soupeř měl větší respekt, i když pořád hrozil. My jsme utkání rozjeli velmi dobře. Vyloučení v závěru nám moc nepomohly, ale když se dobře hraje oslabení tak to mužstvo získá energii a jistotu, takže možná nám to paradoxně pomohlo.

Petr Vlk (trenér HC Dukla Jihlava): Utkání jsme si prohráli individuálními chybami sami. První tři góly byly v podstatě samostatné nájezdy po našich hrubých chybách. Jinak bylo utkání vyrovnané, Boleslav si to zkušeně pohlídala. Měli jsme dost přesilových her, které jsme hráli složitě a s minimem šancí.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie