Dukla se v sobotu postaví Padělkovým Medvědům

28.09.2012 / Zdeněk Drla

K dalšímu venkovnímu utkání zajíždí Dukla do Berouna. Středočeský klub prošel během letní pauzy výraznými změnami a to jak v kádru, tak i vedení, A-tým Medvědů nyní trénuje Aleš Totter, kapitánem je Aleš Padělek.
Zápas mezi Medvědy Beroun 1933 a Duklou Jihlava začíná v sobotu 29. září v 17:30 hodin. Pokud se do Berouna nevypravíte osobně, můžete duel sledovat prostřednictvím tradičního textového onlajnu, který připravuje berounská redakce.

Beroun je jediným týmem, který hraje první ligu od jejího založení v roce 1993, tedy dvacátou sezonu. Největším úspěchem berounského hokeje je vítězství v základní části v sezoně 2003/2004 a účast ve finále play-off, kde byli Medvědi vyřazeni 3:2 na zápasy jihlavskou Duklou, která poté zamířila přes vítěznou baráž s Českými Budějovicemi do extraligy.

Výsledky Berouna

• v přípravě
Volžsk - Beroun 	 1:1
Volžsk - Beroun 	 6:2
Benátky n/J - Beroun 	 2:1
Beroun - Plzeň 	         2:3
Beroun - Litoměřice 	 3:6
Beroun - Benátky n/J 	 3:4
Beroun - Kadaň 	         3:1
Beroun - Ml. Boleslav 	 3:4 (sn)
Ml. Boleslav - Beroun 	 5:2
Kadaň - Beroun 	         2:0

• v sezoně:
Beroun - Havl. Brod 	 3:7
Most - Beroun 	         2:7
Beroun - Litoměřice 	 3:4
Šumperk - Beroun 	 4:2
Beroun - Benátky n/J 	 4:3 (sn)
Kadaň 	 Beroun 	 4:1

Ale zpět do současnosti. Berounský klub změnil přes léto název, logo, vedení i trenéra. Nově se středočeský prvoligista jmenuje Medvědi Beroun 1933, kdy letopočet v názvu značí založení hokejového klubu u řeky Berounky. Změnou prošlo i samotné logo klubu. Dominuje mu medvěd střežící berounskou městkou bránu. Obměnilo se i vedení klubu, novým generálním manažerem Medvědů je Jakub Kříž, tým nově vede jihlavským fanouškům dobře známý Aleš Totter. V medvědím dresu nastupuje v roli kapitána Aleš Padělek.

V minulé sezoně ze čtyř vzájemných zápasů vydolovala Dukla devět bodů za výhry 3:1, 3:2 a 5:2. Jednou se musela před šelmami z Berouna sklonit, když ve 27. kole prohrála na jejich ledě těsně 1:2. Beroun v závěru soutěžního ročníku zachraňoval prvoligovou příslušnost v baráži.

Nyní se ale Dukle postaví vpodstatě nový soupeř. Trenér Totter, který před lety vedl jihlavskou juniorku a podstatnou část minulé sezony Tatranské Vlky hrající MHL, má k dispozici šestnáct útočníků, osm obránců a tři gólmany. Právě na postu v brankovišti a v obraně Medvědů dojde podle vyjádření klubu v nejbližších dnech ke změnám. V sobotním zápase by měl nastoupit ex-budějovický Miloslav Jáchym, k trojici Dominik Furch, Hynek Kůdela a italský Kanaďan Carlo DiRienzo by měl přibýt další gólman.

Soupiska Medvědů nabízí řadu zajímavých jmen. Vedle kapitána Aleše Padělka, který je hráčem Mladé Boleslavi, na ní najdeme například hrajícího asistenta Pavla Vostřáka, Tomáše Karpova ze Sparty Praha nebo slávistické mladé pušky Lukáše Žejdla a Pavla Klhůfka. Ze Znojma hostují David Videlka a Jan Trojan. V dresu Středočechů stále nastupuje třiačtyřicetiletý veterán Jaroslav Nedvěd.

JAK DOPADNE SOUBOJ S DALŠÍMI ŠELMAMI? V první lize se to jenom hemží šelmami. Máme lvy, draky, medvědy... Medvědi z Berouna změnili logo, název i trenéra a do nové sezony vyrazili i s novým kapitánem. Tím je jihlavským fanouškům dobře známý Aleš Padělek (vlevo), v berounském dresu stále hraje veterán Jaroslav Nedvěd (vpravo). Foto: Zbyněk Zápotočný

7. kolo: sobota 29. září 2012

HC Olomouc - Královští lvi Hradec Králové (17:00)
HC Rebel Havlíčkův Brod -SK Kadaň (17:00)
HC Stadion Litoměřice - Salith Šumperk (17:00)
HC Berounští Medvědi - HC Dukla Jihlava (17:30)
BK Mladá Boleslav - HC Slovan Ústečtí Lvi (17:30)
IHC Písek - SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)
HC Most - HC Benátky nad Jizerou (17:30)

Historie berounského hokeje

V roce 1933 byl založen hokejový klub Český lev Beroun. Pod tímto názvem již delší dobu působil také fotbalový klub. V těchto předválečných letech působil v Berouně další hokejový klub SOKOL. Při slučování tělovýchovy byla v roce 1953 založena TJ Lokomotiva Beroun, kde splynuly oba berounské hokejové kluby v jeden oddíl ledního hokeje. Pod Lokomotivou hrál oddíl ledního hokeje až do roku 1993, kdy bylo založeno a zaregistrováno občanské sdružení pod názvem H+S Beroun hokejový klub.

V předválečných letech hrály berounské kluby "Podbrdskou župu". V padesátých a šedesátých letech se hrál v Berouně hokej na úrovni okresu a regionu. V roce 1971 byl uveden do provozu zimní stadion, který byl až do roku 1985 nazastřešený, i když střecha na zimní stadion byla v Berouně již uskladněna, ale byla prodána do Rokycan. V roce 1977 postoupili muži Lokomotivy do 2. NHL, kde hráli pouze dvě sezony. Na třetí pokus se v roce 1993 podařilo berounským hokejistům v baráži o postup do 1. NHL postoupit.

,p> V srpnu 1996 byl klub přejmenován na HC BEROUNŠTÍ MEDVĚDI. Již v lednu 1996 byla zaregistrována akciová společnost BEROUNŠTÍ MEDVĚDI.

O úspěchy berounského hokeje se v minulosti převážně zasloužili bývalí hráči Kladna. Nový název Medvědi Beroun 1933 byl motivován a převzat ze znaku města města Berouna, kde městskou berounskou bránu střeží medvěd. V Berouně se také vaří pivo pod názvem Berounský medvěd.

Největším úspěchem berounského hokeje se stala sezóna 2003 - 2004, v níž družstvo mužů zvítězilo v základní části první ligy a postoupilo až do finále play-off, kde v pětizápasové bitvě podlehlo jihlavské Dukle.
Zdroj: www.medvediberoun.cz