Bohužel jel Padi, popisuje sobotní nájezdovou loterii v Berouně David Rittich

01.10.2012 / Zdeněk Drla

Sobotní zápas v Berouně sledoval David Rittich pouze ze střídačky z pozice gólmanské dvojky. Tedy sledoval tři třetiny a prodloužení. Po pětašedesáti minutách přišel příkaz trenéra: „Jdeš na nájezdy." Mladý gólman poslechl. „Trenérům se neodmlouvá," mrká šibalsky očima. V nájezdové loterii, která následovala po pětiminutovém prodloužení byli úspěšnější domácí Medvědi. „Bohužel jel Padi," vzdychne při vzpomínce na jediného úspěšného exekutora v samostatných nájezdech. Aleš Padělek, který ještě loni hájil barvy Dukly Jihlava, nyní vede hokejisty s medvědem ve znaku, potvrdil, že patří mezi nájezdové specialisty. V sezoně již podruhé.

Bude to výhra za tři body, očekávali fanoušci Jihlavy ještě v sobotu odpoledne. Dukla ale ze stadionu u řeky Berounky přivezla pouze bod. Neuspěla v samostatných nájezdech.

Zápas se přitom pro červenožluté nevyvíjel špatně. Po gólu Michala Veleckého v závěru první třetiny přidal o osm minut později druhý jihlavský zásah Radek Hubáček. Zdálo se být rozhodnuto. Opak byl ale pravdou. „Jakobychom po gólu na 2:0 trošičku polevili. Pak přišly dva góly Berouna a bylo zle," ohlíží se za zápasem, který prožil na střídačce, David Rittich.

Po šedesáti odehraných minutách svítilo na světelné tabuli nerozhodné skóre 2:2. O majiteli bonusového bodu nerozhodlo ani pětiminutové prodloužení, a tak přišly na řadu samostatné nájezdy. A při nich vsadili jihlavští trenéři právě na Davida Ritticha. Rozhodnutí to prý bylo okamžité. „Dopředu jsem vůbec nic nevěděl. Trenéři chtěli změnu, tak se tam rozhodli dát mě," vypráví dvacetiletý gólmanský talent. „Bohužel jel Padi," dodává sklesle. Berounský kapitán Aleš Padělek byl jediným hokejistou, který dokázal v sobotu večer před dvěma stovkami diváků (některé zdroje hovoří až o 350 divácích - pozn. aut.) svůj nájezd proměnit.

„Nájezdy na tréninku chytám úplně v pohodě, jdou mi. Akorát proti Padělkovi to nevyšlo. Je to i tím, že se oba dva známe, víme, co uděláme. Trefil mi to nad vyrážečku," popisuje první berounský nájezd Rittich a připomíná tak loňské Padělkovo působení v jihlavském dresu. Letos, coby hráč Mladé Boleslavi, zamířil na hostování právě do Berouna.

Pro Davida Ritticha to byly vůbec první soutěžní minuty v nové sezoně. I když ve statistikách bude u jeho jména stále svítit v kolonce odchytaných minut nula. „Potěšilo mě, že jsme dostal důvěru trenérů, že mi věří. Bohužel to nevyšlo," doplňuje David Rittich, kterého ztráta dvou bodů v medvědím hájemství mrzí. „Od takovýchto soupeřů by se mělo jezdit s plným počtem bodů," říká rozhodně mladý gólman a pouští se do hodnocení berounského muže s maskou. Tím byl v sobotu velezkušený Adam Svoboda, zapůjčencý do Berouna, díky stávce v NHL, z extraligové Plzně. „Chytal velice dobře. Jeho zkušenosti byly vidět. Třeba při nájezdech se ani nepohnul a počkal si na pohyb hráče. To samé při hře," říká na Svobodovu adresu David Rittich.

Na své první "opravdové" minuty v první lize v nové sezoně David Rittich zatím čeká. V každém zápase je ale nachystaný kdykoliv zaskočit za svého staršího kolegu. „Musím být vždycky perfektně připraven, to je jasné. Stát se může cokoliv a trenéři mě mohou do brány poslat kdykoliv. Už jsem se o tom přesvědčil," dodává David Rittich.

Pavel Klhůfek ze Slavie Praha nyní nastupuje za berounský tým. V pozadí jihlavský obránce Vojtěch Zadražil. Foto: www.medvediberoun.cz