Moje bitka byla taková odplata za Bobeše, říká Ondřej Malec

16.10.2012 / Diana Váňová

Kdybyste se zeptali jakéhokoliv fanouška na to, co mu ze zápasu proti Benátkám nejvíce utkvělo v paměti, stoprocentně odpoví „Malčínyho bitka“. Nedá se říct, že by ve dvanáctém kole první ligy nebyly k vidění žádné pěkné akce a góly. Ondřej Malec je ale všechny přebil, a to doslova. Chvíli před koncem shodil rukavice a pustil se do benáteckého Vlacha. „Byla to takové odveta za to, že se Štich pustil bezdůvodně do Bobeše (Lukáš Krupka – pozn.aut.)“, vysvětlil nadějný útočník a rváč své počínání.

Po nepovedeném zápase v Šumperku si chtěli jihlavští hokejisté spravit chuť a opět okusit pocit vítězství. A kde jinde slavit výhru než doma. „Věděli jsme, v jaké situaci se nacházíme, když jsme nebodovali v Šumperku. Byli jsme na šestnácti bodech a museli jsme vyhrát, protože teď jedeme třikrát po sobě ven, a tam se nám moc nedaří,“ popisuje motivaci domácí družiny Radek Hubáček. Dukla proti Středočechům podala solidní výkon a zaslouženě vybojovala tři body. „Byl to pro nás klíčový zápas, takže jsme rádi, že se nám to povedlo. Ale vítězství se určitě nerodilo lehce,“ ohlíží se za utkáním hráč, který si připsal asistenci u první branky.

I když výsledek vypadá poměrně jednoznačně, tak jednoduché to Jihlavští neměli. Hned ve druhé minutě sice skóroval Michal Velecký, a poté proměnil dvě přesilové hry Daniel Hodek, Benátečtí se ale rozhodně nemínili vzdát a chtěli se přiblížit na dostřel za každou cenu. Ve druhé třetině putovali hned čtyřikrát na trestnou lavici, z toho jeden trest byl dvojitý – po zásahu vysokou holí Hubáčka do obličeje byl čtyři minuty mimo hru Kopic. „Benátky hrají hodně fyzický hokej. Je to dané tím, že mají kádr sestavený hlavně z mladých kluků,“ uvažuje o vylučovaném soupeři Radek Hubáček. „Když už to bylo 3:0, tak jenom jezdili a dohrávali souboje. Chtěli se tak dostat do zápasu, čekali jsme to,“ potvrzuje slovy Hubáček plné trestné lavice. „Kluci byli frustrovaní. To se stává, když prohráváte a nedaří se vám dělat nic s vývojem zápasu,“ přiznal poté benátecký asistent trenéra Antonín Nečas.

Nicméně Dukla ve druhé části hry ani jednu početní výhodu nevyužila. „Je škoda, že jsme neproměnili těch pár šancí, co jsme tam měli. Mohli jsme hrát víc v klidu,“ posteskl si Ondřej Malec. S jeho slovy souhlasí i Radek Hubáček. „Druhá třetina se nám příliš nevyvedla, ale trenér nás během přestávky dal do kupy. Nevyčítal nám ani tak ty přesilovky. Byl rozzlobený, že za stavu 3:0 hrajeme, jako kdybychom vedli už 8:0,“ poodkryl dění v kabině zkušený forvard. „Je ale pravda, že jsme měli málo střelby, to je náš dlouhodobější problém. Naštěstí třetí třetina nám už vyšla lépe,“ oddechl si Hubáček.

Na začátku třetí třetiny navýšili domácí vedení již na 4:0. Odstartoval však kolotoč vyloučení, rozhodčí k šesti menším trestům přidali osobní trest za nesportovní chování pro benáteckého gólmana Vošvrdu a čtyři tresty do konce utkání pro hlavní aktéry dvou bitek. V té první si vyhlídl David Štich, který se v extralize v dresu Liberce vyřizoval účty i s takovou „bitkařskou kapacitou“, jakou je David Kočí, Lukáše Krupku. Domácí útočník se sice chvíli statečně pral, poté ale podklouzl a vítězství si připsal hostující bek. O minutu později vyzval na souboj Ondřej Malec Jaroslava Vlacha. „Moje rvačka byla taková odveta za to, že se Štich pustil bezdůvodně do Bobeše,“ prohlásil Malec. V tomto souboji měl navrch domácí borec, za což ho celý stadion odměnil bouřlivým potleskem. „On do mě ale ani moc nešel, vypadalo to, že se mu moc nechce,“ krčil rameny jihlavský bijec.

Ondřej Malec si vysloužil nejen obdiv publika, ale také přezdívku „zlý muž Dukly“. Když bude potřeba, nebude váhat své spoluhráče bránit. To už předvedl v přípravném zápase se Znojmem, kdy poslal k ledu Aleše Sovu. „Když jsem působil v MHL, což je juniorka KHL, tak jsem tam měl asi pět bitek. Ale nebylo to nic velkého, protože tam do toho rozhodčí hned skákali. Já jsem si většinou vybral takové blbé hráče, co měli třeba 190 centimetrů a 115 kilo. Takže jsem byl docela i rád, že do toho rychle vlítli,“ smál se mladý útočník, který si v letošní sezóně připsal sedm kanadských bodů.

V kabině Dukly vládla s pondělním zápasem spokojenost. „Utkání se divákům určitě muselo líbit. Na bitky jsme sice remizovali 1:1, ale na góly vyhráli 4:0, což je hlavní,“ pochvaloval si klání asistent trenéra Vlka Patrik Augusta.