Do Jihlavy přijíždí „Výborný“ lídr prvoligové tabulky

02.11.2012 / Libor Kucza

První hokejová liga nabídne svým fanouškům již 18. kolo! Na Horáckém zimním stadionu bude k vidění velmi atraktivní duel, do metropole Vysočiny totiž zavítá mužstvo pod vedením zkušeného trenéra Františka Výborného. S „céčkem“ na hrudi povede mladoboleslavský celek hvězdný forvard David Výborný. Dokáže Dukla zkrotit ambiciózní Středočechy? Start zápasu je naplánován na sobotu 3. listopadu v 17:30. Připraven bude také tradiční textový onlajn.

Kořeny klubu z města Škodovek sahají hluboko do dvacátého století. Od roku 1927 vystupuje pod názvem Mladoboleslavský SK. Během své dlouhé historie se poté prezentoval pod názvy Sokol BK Mladá Boleslav, Auto Škoda, HC Mladá Boleslav. Jako BK Mladá Boleslav mohou vidět fanoušci tento tým od roku 2004. Výraznější výsledky Mladé Boleslavi se začaly psát až v její novodobé historii. Za první milník lze považovat rok 2002, kdy Středočeši vybojovali pod taktovkou Josefa Holešovského postup do I. ligy. Kde se postupně zařadili mezi TOP kluby. O stupínek výš se mladoboleslavští hokejisté posunuli v roce 2008, postoupili totiž do extraligy. V ní se ale Mladé Boleslavi příliš nedařilo, několikrát okusili příchuť baráže, avšak dlouho úspěšně. Zlom přišel v roce 2012, kdy nestačili na chomutovské Piráty.

Otec a syn

Na střídačce Mladé Boleslavi rozdává v letošním ročníku pokyny jeden z nejúspěšnějších českých trenérů František Výborný. Stačilo však málo a toto jméno nemuselo být fanouškům ledního hokeje v České republice známo. Velezkušený kouč totiž v mládí koketoval i s fotbalem. „Byl jsem kluk z vesnice a k hokeji jsem se přivedl vlastně sám. Za Jirny jsem hrál fotbal a měly o mě zájem dokonce některé pražské kluby. V jedenácti letech jsme si ale s kamarádem řekli, že zkusíme hokej. Hráli jsme ho jen na rybníku, ale mysleli jsme si, že to bude stačit," vrací se ke svým začátkům. Hokejovou kariéru nastartoval v Motorletu Praha, kde již v sedmnácti letech hrál za muže. Jako osmnáctiletý zamířil na vojnu do Jihlavy, kde strávil téměř celou svou hokejovou kariéru. V armádním klubu skončil až v roce 1985. Ke konci kariéry se začal pozvolna zajímat o trénování, kterým se zabývá dodnes.

David Výborný se narodil 22. ledna 1975 v Jihlavě. Na Horáckém zimním stadionu také poprvé nazul brusle a oblékl hokejovou výstroj. V žákovském věku se pak přesunul do mladé Boleslavi, kde trénoval jeho otec František. Již v útlém věku byl velmi úspěšný, v osmé třídě například bojoval za dorostenecký tým Mladé Boleslavi. Extraligu okusil v šestnácti letech v dresu pražské Sparty. Rok 1993 znamenal pro Davida Výborného zlom v kariéře, byl totiž draftován Edmontonem Oilers. Do NHL tento rok nenahlédl. Po roce na farmě se vrátil do Holešovic, kde odehrál dvě sezony. Rok nato jej čekala švédská anabáze v podobě klubu MoDo, ze kterého zamířil kam jinam než zpět do Sparty. Zde odehrál další dvě sezony. Poté již následoval přesun do vytoužené NHL, vyhlédl si jej totiž klub Columbus Blue Jackets. V zámoří strávil celkem 4 roky.

Jistě není potřeba zdůrazňovat, kam šikovný forvard po návratu do Čech zamířil. Tři sezony vedl Spartu jako kapitán. V ročníku 2011/2012 nastala změna, v bojích o záchranu vedl Mladou Boleslav. Ta však neuspěla a po velkém dramatu podlehla Pirátům z Chomutova. Nyní se snaží opět pozvednout mladoboleslavský prapor. Za zmínku stojí také fantastická reprezentační bilance rodáka z Jihlavy. David Výborný se zúčastnil celkem dvanácti světových šampionátů v řadě! Celkem získal pět zlatých, jednu stříbrnou a tři bronzové medaile. Hned třikrát vedl reprezentaci na MS jako kapitán. Na svém kontě má také bronz z olympiády v Turíně (2006).

Mladá Boleslav – vládce prvoligové scény

Středočeši vykročili za návratem do nejvyšší soutěže skutečně obdivuhodně. Z dosavadních sedmnácti kol prohráli pouze jedno utkání, a to ve druhém kole na ledě Draků ze Šumperka. Od té doby nepoznali hořkost porážky. Naprosto suverénně tak okupují s 46 body první příčku tabulky. V předchozím kole se „škodovkáři“ střetli s houževnatou Kadaní, kterou držel nad vodou výtečně chytající Miroslav Hanuljak. Nakonec však i jeho prokletí zlomili a zvítězili těsně 2:1. „Je třeba uznat, že Kadaň byla kvalitní soupeř a těžko se nám prosazovalo,“ uznal kvality soupeře asistent trenéra Jiří Slabý.

Na prvním místě v počtu kanadských bodů se vyhřívají hned dva útočníci, David Výborný a Lukáš Pabiška. Oba nasbírali shodně 17 bodů. V těsném závěsu za nimi je šestnáctibodový Tomáš Nouza. Mezi obránci se nejvíce činí s osmi body rovněž dva hráči, Petr Chaloupka a Roman Němeček. Brankoviště Středočechů hájil v letošním ročníku nejčastěji Roman Will. Mladý brankář se může pyšnit fantastickým průměrem 1,47 branky na zápas. V kolonce úspěšnosti zásahů svítí číslo 94, 46.

Jihlavští hokejisté cestovali k utkání sedmnáctého kola do nedobytné olomoucké „plecharény.“ Vedení se ujali v prvním dějství domácí. Dukla dlouho držela krok, i po skončení druhé periody byla Kohoutům na dostřel. V úvodu závěrečné třetiny však mužstvo s Ježkem na prsou obdrželo dvě slepené branky a Moře tak podlehlo 1:4. „Utkání jsme nezačali dobře a od toho se odvíjel celý jeho průběh. Ve druhé části jsme měli několik příležitostí, ale naložili jsme s nimi tak, jak jsme s nimi naložili. Soupeř byl lepší a zaslouženě vyhrál. Ve chvílích, kdy jsme sami před bránou, se snažíme ještě vyšperkovat situaci. Takhle to nejde. Další věcí je, že dva rozhodující góly padly po zbytečných faulech v útočném pásmu, čehož soupeř využil,“ zhodnotil nepříliš povedené utkání Petr Vlk.

DŮRAZ A BOJOVNOST. Kapitán Tomáš Ficenc svádí souboj o kotouč. Podaří se Dukle oplatit Mladé Boleslavi porážku z úvodního vzájemného utkání? Foto: Zdeněk Drla

17. kolo: sobota 3. listopadu 2012

HC Dukla Jihlava – BK Mladá Boleslav (17:30)
Královští lvi Hradec Králové – HC Slovan Ústečtí Lvi (17:00)
SK Kadaň – IHC Písek (17:00)
HC Benátky nad Jizerou – Medvědi Beroun 1933 (17:00)
Salith Šumperk – HC Rebel Havlíčkův Brod (17:00)
HC Stadion Litoměřice – HC Most (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Olomouc (17:30)