S klukama jsme to nějak pochytali, usmíval se nad nulou Novotný

04.11.2012 / Diana Váňová

Během posledních tří kol narazili jihlavští hokejisté na tabulkově tři nejlepší týmy první ligy – Ústí nad Labem, Olomouc a Mladou Boleslav. Právě Boleslav přijela v sobotu v rámci 18. kola změřit síly s Duklou. Středočeši v dosavadním průběhu soutěže ztratili body pouze třikrát, úplně obrat je dokázal pouze Šumperk. Domácí borci se ale opět před vlastním publikem opět vytáhli a se soupeřem drželi krok. Za 65 minut hry však nepadl gól, a tak o vítězi musely rozhodnout samostatné nájezdy. Ty Jihlavským vyšly na jedničku – dva body zůstaly na Vysočině. Filip Novotný si připsal první vychytanou nulu v sezóně, zásluhu však na tom podle jeho slov měl celý tým. „S klukama jsme to nějak pochytali,“ usmíval se.

Osmnácté kolo první ligy nabídlo v sobotu zajímavý duel. Proti sobě se postavily dva ambiciózní týmy – Mladá Boleslav, která se ještě loni proháněla po extraligovém ledě, a Dukla Jihlava, která sice zatím výsledkově poněkud tápe, přesto si však také myslí na nejvyšší mety. Pohled na statistiky hostů budí respekt a Jihlavští to moc dobře věděli. Vždyť Středočeši ze 17 utkání urvali hned 14 výher a dvě vítězství po nájezdech. Se sklopenou hlavou odjížděli pouze z Šumperka. „Dnes přijel hodně kvalitní soupeř. Měli za sebou dlouhou šňůru vyhraných zápasů, takže my jsme na ně byli dost namotivovaní,“ prozrazuje Filip Novotný svůj pocit ze silného protivníka. „Boleslav je hodně silný protivník. Vlastně jsou asi nejsilnější v této lize,“ potvrzuje očividnou pravdu Adam Zeman.

Dlouhých dvacet minut se hráči dostávali do tempa. Ačkoliv měly oba týmy k dispozici jednu přesilovou hru, vážnější situace z toho nevyvstala. Prim hrála hlavně defenziva, a když už si hokejisté vytvořili nějakou šanci, ztroskotala na brankáři. Druhá třetina už nabídla lepší podívanou, co se pohledných akcí týče. Bohužel pro domácí však povětšinou udávali tempo hosté. „Ve druhé třetině jsme byli dlouho pod tlakem. My jsme nedokázali vyhodit a Boleslav si vytvořila dost šancí, naštěstí jsme to s klukama pochytali,“ liboval si Novotný a poukázal tak na to, že nebyl jediný, kdo se postaral o čisté konto. Již tradičně se jako „gólmanské eso“ předvedl Radek Hubáček, jenž se položil do střely a ještě dlouho poté si mnul zasažený bok. „Tohle byly asi nejtěžší momenty zápasu,“ zapřemýšlela pak nad vývojem zápasu jihlavská gólmanská jednička.

O moc pozadu za svým brankářským kolegou nezůstal boleslavský Will. Stejně jako Novotný přitahoval puky na sebe a za záda žádný nepustil. „V některých zápasech gól nepadne, jindy jich zase nastřílíte třeba sedm,“ nedělal ze střelecké smůly vědu Zeman.

Stoprocentní výkony gólmanů tak dotáhly utkání až k nájezdům. Jako první se do střelby pustil Tomáš Čachotský a hned zkraje prolomil Willovu neprůstřelnost. Poté se do brány postavil Novotný. A proti němu si na červené čáře pohrával s pukem David Výborný, jeho bývalý spoluhráč ze Sparty. „Myslel jsem si, že nájezdy pojedou kluci ze Sparty, takže jsem během úpravy ledu přemýšlel, co by mohli zkusit. Když jsem viděl, že jako první jde David Výborný, měl jsem radost. Bohužel dal tyčku,“ mrkl šibalsky jihlavský muž s maskou.

Po neúspěšném pokusu Radka Hubáčka šel zkusit štěstí Adam Zeman. „Trenér mě vybral jako třetího, ale říkal, že už ani nepojedu. Že už prý bude rozhodnuto. Nebylo, tak jsem šel,“ smál se mladý útočník. Svým blafákem nedal Willovi šanci, přiznal však, že před vlastním nájezdem nebyl úplně v psychické pohodě: „Abych pravdu řekl, byl jsem docela nervózní.“ K radosti domácích fanoušků se však nervozita na jeho výkonu nepodepsala, a tak domácí mohli slavit vítězství nad těžkým soupeřem.

Jihlavští hokejisté si dokázali, že každý tým je hratelný. „Myslím si, že v lize patříme k nejlepším týmům. Teď to jen musíme potvrdit proti těm, co jsou níž,“ říká Zeman. Nejbližším soupeřem Dukly bude v pondělí Písek, ve středu pak přijede Beroun. „Oba dva zápasy budeme chtít vyhrát,“ dodává hráč s devatenáctkou na zádech odhodlaně.