Jihlavští hokejisté budou bojovat o další body v nedaleké Kotlině

09.11.2012 / Libor Kucza

Jednadvacáté kolo První ligy připravilo pro fanoušky z Vysočiny lahůdku. Mužstvu s Ježkem na prsou stojí v cestě Havlíčkův Brod. Rebelové, kteří zažili snový začátek soutěže, se v současnosti trápí. Po nepříliš povedených výkonech jim patří osmá pozice. Dukla zažívá mnohem lepší období. Sbírá jednu výhru za druhou a stále stoupá tabulkou. Přidají svěřenci trenéra Petra Vlka čtvrté vítězství v řadě? Start utkání je naplánován na sobotu 10. listopadu v 17:00. Ti z vás, kteří se do Kotliny nedostanete, můžete sledovat střetnutí prostřednictvím textového onlajn přenosu.

Z osmi úvodních kol jednadvacet bodů a pouhá jedna porážka v prodloužení. Toť statistiky havlíčkobrodských Rebelů z úvodu ročníku 2012/2013. Tato skvostná bilance však neměla příliš dlouhého trvání. Zlomový duel přišel na řadu v devátém kole, kdy havlíčkobrodští hokejisté přivítali Třebíč. Horácké Slavii podlehli 0:3 a započali pětizápasovou sérii porážek. I přes občasné bodové zisky vyvrcholilo trápení odvoláním hlavního trenéra Karla Dvořáka. Mužstvo dočasně převzal asistent Milan Chalupa ve spolupráci s Richardem Cachnínem. „Důvodem, proč se tahle změna udělala, jsou poslední neuspokojivé výsledky. Z deseti zápasů jsme vyhráli jen dva,“ zdůvodnil změnu na trenérském postu generální manažer Rebelů Augustin Žák. Výše zmiňovaná trenérská dvojice vedla havlíčkobrodské hokejisty pouze v Kadani, před utkáním s Duklou převzal mužstvo z Kotliny Jíří Rech, který přišel k týmu z druholigového Hodonína.

Rebelové utrpěli ve dvacátém kole debakl, Dukla naopak nadělovala

Osm branek. Takový počet gólů byl k vidění na světelné tabuli u obou celků z Vysočiny. Zatímco jihlavští hokejisté slavili vysokou výhru na Horáckém zimním stadionu, družina vedená kapitánem Petrem Polodnou vyhořela v Kadani. Rebelové však do utkání nevstoupili vůbec špatně, ve 3. minutě se díky bizarní brance ujali vedení. Domácí obránce zahajoval zpoza brány útočnou akci, přičemž narazil do Miroslava Hanuljaka. Kotouč se následně shodou náhod ocitl v kadaňské brance. Poté se však rozběhl černožlutý brankostroj, který se zastavil na čísle 8. Hosté dokázali skórovat již pouze jednou.

Mužstvo z metropole Vysočiny prověřil berounští Medvědi. V kádru Středočechů se objevilo několik hráčů se zkušenostmi z Dukly. Patřili mezi ně například Tomáš Kaláb, Tomáš Karpov, Marek Benda či Pavel Vostřák. S kapitánským céčkem vedl Medvědy miláček jihlavských tribun Aleš Padělek. Hosté drželi s domácími krok pouze úvodní desetiminutovku, na trefu Lukáše Krupky dokázal odpovědět Lukáš Havel. Poté však pália do černého více Dukla, která se ujala vedení 5:1. Medvědů se podařilo utkání zdramatizovat, když dovršil hattrick Lukáš Havel. Poté již ale rozsvítili červené světlo za Bendou pouze červenožlutí, a to hned třikrát. Po šedesáti minutách hry tak svítilo na světelné tabuli zasloužené skóre 8:3. „Výsledek sice vypadá jednoznačně, ale za stavu 5:3 jsme nebyli skutečně důslední, což mohlo ovlivnit zápas. Celé to utkání bylo trochu lehkovážné z obou stran, možná se projevilo, že jsme sehráli zápasy v pěti dnech. Jsme spokojeni s výsledkem, ale rozhodně ne s předvedenou hrou. Určitě je dobře, že se prosazují také mladí hráči,“ zhodnotil utkání Petr Vlk.

Červenožlutí mají soupeři co oplácet

První vzájemné střetnutí Dukly a Rebelů přišlo v osmém kole. Na Horáckém zimním stadionu museli domácí neustále dotahovat. Na trefu Protivného zareagoval Čachotský, trefe Vondráčka kontroval Daniel Hodek. Zlomový moment přišel ve třetí části, kdy využil přesilovou hru Radek Novotný. Na tuto přesnou trefu již jihlavští hokejisté nedokázali zareagovat. Před solidní diváckou kulisou tak podlehli Rebelům 2:3. „V dnešním utkání byli brodští silnější na kotouči, lepší v soubojích. Vůle po vítězství u nich byla asi větší než u nás. Oproti soupeři jsme ve střelách téměř platoničtí, když zrovna netrefíme první hokejku, tak to jde gólmanovi do břicha. To byl ten diametrální rozdíl mezi námi,“ poukázal na příčiny porážky hlavní trenér Petr Vlk.

V čele kanadského bodování Rebelů je stále Ladislav Rytnauer, který nasbíral 20 bodů. V těsném závěsu za ex-jihlavským forvardem jsou Tomáš Vondráček a Lukáš Endál. O první pozici mezi obránci se dělí tři borci, Radek Novotný, Radim Ostrčil a Marian Morava. Všichni mají shodně 6 bodů. Mezi třemi tyčemi Havlíčkova Brodu úřaduje Daniel Dolejš. Teprve osmnáctiletý gólman se může pyšnit průměrem 2,33 branky na zápas. V kolonce úspěšnosti zásahů svítí číslo 92,47%.

RADOST Z GÓLU. Martin Filip se raduje z vyrovnávací branky Daniela Hodka. Kolikrát zvednou jihlavští hokejisté ruce nad hlavu v sobotním duelu?
Foto: Zbyněk Zápotočný

21. kolo: sobota 10. listopadu 2012

HC Rebel Havlíčkův Brod – HC Dukla Jihlava (17:00)
Salith Šumperk – Královští lvi Hradec Králové (17:00)
HC Stadion Litoměřice – HC Benátky nad Jizerou (17:00)
HC Most – SK Kadaň (17:30)
Medvědi Beroun 1933 – SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)
IHC Písek – HC Slovan Ústečtí Lvi (17:30)
BK Mladá Boleslav – HC Olomouc (17:30)