1:4
(0:2, 0:1, 1:1)

Dukla se veze na vítězné vlně! Formě červenožlutých Rebelové nestačili

10.11.2012 / Richard Wagner

Obě mužstva vstoupila do utkání velmi aktivně. Vedení se bleskově ujali hostující jihlavští hokejisté, kteří zásluhou Tomášů Kolafy a Ficence vsítili dvě branky během pouhých dvaapadesáti vteřin! Ve druhém dějství přidali domácí plyn, avšak bezúspěšně. I přes evidentní tlak Rebelů skórovala opět Dukla. Svou premiérovou trefu v letošním ročníku zaznamenal obránce Marek Drtina. Drama nepřineslo ani snížení domácích v úvodu třetí třetiny, neboť odpověď mužstva z krajského města Vysočiny na sebe nenechala dlouho čekat. Třígólový náskok vrátil svěřencům Petra Vlka Lukáš Krupka. Hokejisté s Ježkem na hrudi si tak odváží z Kotliny zasloužené tři body za výhru 4:1.
10.11.2012 17:00, 1. liga ČR - 21. kolo

HC Rebel Havlíčkův Brod

Suchan - Pavlík, Protivný, Soldán, Ostrčil, Morava, R. Novotný, Jelínek - Endál, Polodna, Vondráček - Rytnauer, Meidl, Ondráček - Semorád, Štěpánek, Musil - Fiedler, Knotek, Stehlík
1

HC Dukla Jihlava

F. Novotný - Podlipnik, Ficenc, Jaroš, Kolafa, Jícha, Drtina, Kolda - Čachotský, Maliník, Hodek - Krupka, Filip, Jeslínek - Polcar, Hubáček, Zeman - Prokš, Pometlo, Pekárek - Malec
4
Branky a nahrávky: 41. Endál (Semorád, Vondráček) - 8. Kolafa (Čachotský, Filip), 9. Ficenc (Čachotský, Hodek), 38. Drtina (Filip, Čachotský), 43. Krupka (Kolafa). Rozhodčí: Hribik, Humpolíček - Lučan, Svoboda. Vyloučení: 11:10. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 2961. Střely na branku: 41:26. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4.

Průběh utkání

Dukla se ujala náskoku

Začátek zápasu měli lepší Rebelové, kteří dokonce dostali kotouč za záda Filipa Novotného, ale gól nemohl být uznán, jelikož sudí předtím přerušili hru. Dukla následně dostala možnost přesilové hry, v níž málem udeřila. Radim Ostrčil za brankou zachyboval, kotouč se dostal před Suchana, který se svalil pod Jeslínkovy nohy a jeho šanci zlikvidoval. Po skončení výhody jednoho muže v poli se však hosté již prosadili.

Na modré čáře se ke střele odhodlal Tomáš Kolafa, jehož střela se mezi kruhy odrazila od chráničů Jana Semoráda do vzduchu a puk přeletěl zkoprnělého Jaroslava Suchana a skončil v síti. Druhý zásah v havlíčkobrodské kleci na sebe nenechal dlouho čekat. Krásnou přesilovkovou akci rozjel Tomáš Kolafa, kotouč se přes jeho jmenovce Tomáše Čachotského dostal díky křižné nahrávce na levý kruh, kde se nacházel Tomáš Ficenc, jenž z první zametl kotouč po ledě k tyči marně se přesouvajícího Suchana.

Dukla díky dvěma vstřeleným brankám získala na sebevědomí a tlačila se do zakončení, ale domácí muž s maskou odolával. Na druhé straně se ke střele od modré lajny dostal Radim Ostrčil a jeho pumelice minula o milimetry jeho tyč. Závěr třetiny byl kouskovaný častými vyloučeními a na ledě přibývaly emoce. Tomáš Ficenc mohl navýšit vedení Jihlavanů, ale v jasné pozici jej vychytal Suchan.

Poslední půlminuta nabídla velké šance na obou stranách. Nejprve střílel Čachotský z dobré pozice jen do clonícího Endála a na druhé straně uháněl sám na bránu Martin Ondráček, ale blafák do forhandu se mu nepovedl a minul ji. Kotouč za brankou sebral ještě Lukáš Endál a zasunul jej za Novotného, ale dle rozhodčího nepřešla hrací guma brankovou čáru plným objemem.

Jihlava své vedení navýšila

Druhá třetina přinesla opět několik vyloučených na obou stranách. V jedné z přesilovek měl velké štěstí domácí muž s maskou, jenž ztratil puk z dohledu, ale nikdo z jihlavských jej nedokázal zasunout za jeho záda. Ve velké šanci se ocitl na druhé straně Václav Meidl, který zakončil dlouhý souvislý tlak domácího celku svižnou střelou z mezikruží, již však do lapačky parádně zachytil Filip Novotný v jihlavské kleci. Skvěle fandící diváky obou táborů rozproudila bitka, v níž si Tomáš Ficenc vyšlápl na Jana Pavlíka a jal se jej mstít Ondřej Stehlík.

Oba kohouti skončili na trestné lavici, k nimž ještě putoval Jan Semorád a na jihlavské trestné navíc ještě seděl Ondřej Malec, jemuž však do vypršení trestu příliš nezbývalo. Po návratu Malce na led čekala na hosty z krajského města přesilovka, v níž přidali svou třetí branku. Od modré čáry zkusil své štěstí Marek Drtina a jeho rána projela Suchanovi mezi betony. Domácí gólman neměl úplně čisté svědomí, jelikož na střelu dobře viděl a nebyla ani příliš razantní. V poslední minutě se mohl prosadit domácí Petr Štěpánek, ale gólu do šatny zabránil betonem jihlavský muž s maskou.

Rebelové snížili, ale jihlavští hokejisté si vedení vzít nenechali

Rebelové měli výborný vstup do třetiny a hned zkraje dokázali snížit. Kotouč putoval po ose Roman Vondráček – Jan Semorád až na hůl Lukáše Endála, který Semorádovu nahrávku zpoza branky zasunul k levé tyči Filipa Novotného. Jihlava mohla odpovědět stejnou mincí, ale Michaela Polcara vychytal hrudí Jaroslav Suchan. Nevyšlo to Polcarovi, vyšlo to Lukášovi Krupkovi. Tomáš Kolafa našel právě Krupku na levém kruhu, který podél bližší tyčky gólmana Suchana poslal puk do sítě.

Hra následně získala znovu rozhodnutý ráz a Jihlava si v poklidu hlídala své vedení. Na ledě přibývalo emocí a trestoměřiči na střídačkách měli stále plno práce. Pár minut před koncem se do sebe opřeli Lukáš Endál a Martin Jícha. Jejich vzájemná potyčka vyústila ve vyloučení a rozproudila znovu krev v žilách prořídlých tribun havlíčkobrodské Kotliny, z nichž ke konci utkání začínali diváci pomalu odcházet do svých domovů. Jihlavané zvládli závěr zápasu na výbornou a díky spolehlivému Novotnému v brance výhru uhájili.

Ohlasy trenérů

Jiří Rech (HC Rebel Havlíčkův Brod): Jiří Rech (HC Rebel Havlíčkův Brod): My jsme si řekli před zápasem, že Jihlava má dobré přesilovky a vyhrála pětkrát venku. Naopak my jsme neměli dobrý vstup do zápasu, Jihlavští potrestali naše chyby. Ve druhé třetině jsme to trochu otevřeli a šli jsme víc do toho. Soupeře jsme přestříleli asi 22:8 a paradoxem bylo, že jsme ji 0:1 prohráli. Třetí třetinu jsme měli dobrý začátek, nicméně jsme dostali takový špatný čtvrtý gól. Když to vezmu vcelku, my se strašně nadřeme na góly. Spálili jsme několik tutovek, jdeme sami na bránu, dorážka před bránou. Zkrátka nedáme gól.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): My jsme do utkání vstoupili velmi dobře a to vedení nám pomohlo. Ve druhé části jsme se dostali pod tlak, soupeř zvýšil aktivitu, bruslení, byl důrazný. My jsme udělali pár faulů v obranném pásmu, byli jsme pětkrát vyloučení, a to je špatně. Takže z tohoto pohledu ta druhá třetina nebyla dobrá. Paradoxně ke konci třetiny jsme dali gól my. Vstup do té třetí třetiny se nám vůbec nepovedl. Hnedka po dvaceti vteřinách dostat gól, to je špatně, ale jinak potom si myslím jsme to drželi a ten čtvrtý gól, to už byla taková třešnička na dortu. Když to vezmeme v globálu, tak kluci byli stateční v osobních soubojích a vydrželi i v té chvíli, kdy jsme se dostali pod tlak.