Šli jsme do zápasu s obrovským odhodláním, říká po vítězství v derby Radek Hubáček

11.11.2012 / Zdeněk Drla

Bez dvou měsíců čtyři roky čekali hokejisté Dukly Jihlava na plný bodový zisk v havlíčkobrodské Kotlině. Naposledy brali v hájemství Rebelů všechny tři body 10. ledna 2009. Ve dvacátém prvním kole aktuálního ročníku druhé nejvyšší tuzemské soutěže černou šňůru přerušili. Před zapněným stadionem přehráli svého regionálního rivala 4:1 a zaslouženě slavili vítězství. „Jsme rádi za tři body. Nic lehkého to ale nebylo," poukazuje jeden z hrdinů sobotního večera, gólman Jihlavy Filip Novotný, jehož Rebelové pod vedením nového trenéra Jiřího Recha zasypali jedenačtyřiceti střelami. „Šli jsme do zápasu s obrovským odhodláním v Brodě uspět," tvrdí útočník Radek Hubáček. Právě velké nasazení a touha po vítězství v kombinaci se zodpovědným bráněním byla tou správnou cestou k úspěchu. Stovky fanoušků Dukly si mohly po dlouhé době vychutnat děkovačku svého týmu na ledě Rebelů.

Bylo to dlouhé čekání na úspěch. Naposledy brala Dukly v Brodě tři body téměř před čtyřmi lety, v sezoně 2009/2010 pak byla dvakrát úspěšná v nastaveném čase, resp. v nájezdech. Teď se mohli hráči ve žlutých dresech radovat znovu. Základ úspěšné mise se zrodil v první třetině. Už v deváté minutě vedla Dukla o dva góly. „Zápas se pro nás vyvíjel už od prvních minut dobře. V Brodě jsem ještě nevyhrál, takže jsem rád, že jsme tam konečně uspěli. Už kvůli fanouškům, kteří tam přijeli a mohli se po zápase radovat s námi," hodnotí derby Vysočiny gólman Filip Novotný. „Ale rozhodně to nebylo nic lehkého," dodává jedním dechem pamětník loňského výprasku, kdy před vánočními svátky porazili Rebelové v Kotlině Duklu 8:0.

PRVNÍ GÓL. Střela Tomáše Kolafy trefila bránícího Jana Semoráda, puk se od něj odrazil a přeletěl gólmana Jaroslava Suchana. Dukla se ujala vedení 1:0. Foto: Eva Streichsbierová (www.hcrebel.cz)

Nyní byl průběh zápasu diametrálně odlišný od toho loňského. Nejprve poslal Duklu do vedení v osmé minutě tak trochu kuriozním gólem Tomáš Kolafa, o necelou minutu později navýšil vedení Jihlavy kapitán červenožlutých Tomáš Ficenc. Hosté byli na koni a jejich příznivci v euforii. „Pro fanoušky to musel být určitě pěkný zápas. Jsme rádi, že jich přijelo hodně," říká Filip Novotný.

Dukla se na sobotní derby Vysočiny poctivě připravovala, detaily ladila posledních několik dnů, i na sobotním ranním rozbruslení. „Trenéři nás na zápas pečlivě připravovali. Šli jsme do zápasu s obrovským odhodláním v Brodě vyhrát. To se nám podařilo, makal celý tým," hodnotí šlágr jedenadvacátého kola první ligy útočník Radek Hubáček a přidává své další postřehy. „Od začátku jsme měli dobrý pohyb. Trenéři nás upozorňovali na to, že píská extraligový rozhodčí, to znamená, že nemáme dělat fauly hokejkami, protože všechno bude pískat. A to byl přesně obrázek první třetiny, kdy oni měli pět faulů a všechny vlastně holí. V těch přesilovkách jsme se dostali do hry, napadali jsme, hráli agresivně, byli jsme lepší a odrazem toho bylo naše vedení 2:0," rozebírá první dějství duelu, na který si našlo cestu ke třem tisícovkám diváků.

TĚŽKÝ ZÁPAS. Derby s Havlíčkovým Brodem vyznělo tentokrát lépe pro Duklu. Z Kotliny si dováží ti body za vítězství 4:1. Na snímku jihlavský Radek Hubáček bojuje o puk s Janem Pavlíkem.
Foto: Eva Streichsbierová (www.hcrebel.cz)

Zatímco v první třetině rozdali oba hlavní rozhodčí pět menších trestů domácím a tři hostům, v dějství s pořadovým číslem dva se poměr vyloučených otočil. „Druhou třetinu jsme k odehráli spíše v oslabení. Ale z našeho mančaftu bylo dnes cítit obrovské odhodlání, prostě jsme zápas ubojovali. A kde jsme to neubojovali, tam nás podržel gólman," chválí maskovaného muže Filipa Novotného Hubáček.

Mladý gólman v jihlavské brance zlikvidoval čtyřicet brodských pokusů, za svá záda pustil pouze jediný. Během zápasu vytasil ze své hitparády řadu parádních zákroků. „Nejdůležitější byla asi ta situace v první třetině za stavu 2:0 pro nás, kdy na mě jel brodský hráč sám, ještě objel branku a vypálil. Já jsem tam nějak skočil a on mě naštěstí trefil do lapačky. To byl, myslím, hodně důležitý moment, který jsme ustáli a uhájili dvougólový náskok do druhé třetiny," ohlíží se za důležitými momenty utkání jednadvacetiletý gólman a poukazuje na zvýšenou snahu Rebelů něco s pro ně nepříznivým stavem něco udělat. „Od druhé třetiny začali víc napadat a nám to dělalo chvílemi problémy. Také tam měli další šance," pokyvuje uznale hlavou jihlavská gólmanská jednička a vypichuje ještě jeden okamžik derby: ubráněné oslabení tří proti čtyřem. „Bylo důležité, že jsme v té chvíli vedli 3:0, mohli jsme být klidnější," hlásí. Trojici jihlavských hráčů se možná v klíčovém úseku zápasu podařilo vymanit z brodského sevření a přestát nejnebezpečnější přesilovku bez úhony. „Jen je škoda, že jsme dostali gól hned na začátku třetí třetiny, kdyby jim tam padl později, nebo vůbec, bylo by to lepší. Tím gólem se trochu nastartovali, ale pak hned inkasovali, takže je to hodilo zase trochu dolů," tvrdí Novotný. „Ale jak říkám, s klukama jsme to dneska zase nějak pochytali," směje se spokojeně Filip Novotný při narážce na to, že stejnou "hlášku" použil i po vítězném utkání s Mladou Boleslaví. „Jsem spokojený," dodává.

OPORA V BRANCE. Filip Novotný v brance Dukly excelovala chytal projektily vypálené z holí havlíčkobrodských hráčů všemi možnými zůsoby. V tomto okamžiku se raduje Lukáš Endál, puk však brankovou čáru nepřešel.
Foto: Eva Streichsbierová (www.hcrebel.cz)

Spokojení byli i fanoušci v havlíčkobrodské Kotlině. Více samozřejmě ti, jejichž srdíčko bije pro červenožluté barvy. A že jich nebylo málo. V sobotu jich dorazilo do Havlíčkova Brodu z krajského města a širokého okolí několik stovek. „Sám jsem byl zvědavý, kolik jich z Jihlavy přijede, protože vím, že nám někteří fanoušci v derby až tak moc nevěří. To je ale náš problém, protože jsme jim v několika posledních derby moc radosti neudělali," nehledá výmluvy Radek Hubáček, který byl nakonec s návštěvností spokojený. „Před dvěma týdny v Třebíči jich nebylo tolik jako v předešlých letech, ale dneska byl sektor pro hosty plný a fanouškům můžeme poděkovat, protože jak my, tak i oni předvedli fantastický výkon," těší jihlavskou desítku parádní atmosféra, jež panovala po celých šedesát minut hry. „Byli skvělí," vzdává hold fanouškům Filip Novotný, jehož jméno hostující kotel několikrát během zápasu po jeho parádních zákrocích vyvolával a vyžádal si ho i znovu na led po závěrečné děkovačce.

PLNÁ KOTLINA. Sobotní derby mezi havlíčkobrodskými Rebely a Duklou shlédlo v Kotlině 2961 diváků. Sektor hostů zaplnilo několik stovek příznivců Jihlavy. Foto: Eva Streichsbierová (hcrebel.cz)