Vítězství to bylo hodně udřené, uznal Martin Filip

22.11.2012 / Diana Váňová

Ve středu Jihlava na svém ledě hostila jeden z posledních dvou týmů, se kterými se doposud na Horáckém zimním stadionu nestřetla – Šumperk. Zatímco Dukla si v domácím prostředí drží formu, Šumperk výsledky na venkovních kluzištích neoslňuje. I proto byli Jihlavští favority zápasu. Hostující klub však rychle vstřelil branku a domácí museli velkou část utkání dohánět ztrátu. Až ve 48. minutě se Dukla poprvé v zápase dostala do vedení. Těsný náskok nakonec udržela a vyhrála 4:3. „Vítězství to bylo hodně udřené,“ uznal autor vítězné trefy Martin Filip.

Dukla se doma prezentuje velmi dobrými výsledky, a aby po dvaceti minutách prohrávala již o dva góly, to se doposud na Horáckém zimním stadionu nestalo. Ve středečním utkání proti šumperským Drakům to však musela skousnout a po první třetině odcházela do kabiny se svěšenou hlavou. „Po tom zápase, který jsme v sobotu prohráli, jsme asi trochu víc potrénovali. Únava na nás byla znát, celou třetinu jsme s tím bojovali, ale moc nám to nevycházelo,“ připustil ne příliš zdařilý vstup do utkání Martin Filip. „Dostali jsme se pod tlak, v podstatě jsme nestřídali klasicky pět na pět, protože tam pořád bylo nějaké vyloučení,“ poukázal na další možné důvody neúspěšné úvodní dvacetiminutovky zkušený matador.

Začátek druhé části hry byl pro Jihlavu diametrálně odlišný. Využitá přesilovka a rychlé srovnání jihlavské hráče nakoply. „Tohle samozřejmě týmu pomůže. Po první třetině jsme byli dole, ale v kabině jsme si to vyříkali, a pak se to k nám zaplaťpánbůh přiklonilo,“ vysvětloval jihlavský nejstarší hráč a vůdce rychlého zvratu. Po povedeném vyrovnání však hra opět trochu ustrnula.všiml si Vojtěch Zadražil. A souhlasil s ním i Filip: „V půlce druhé třetiny jsme se malinko uspokojili a tuhle část jen dohrávali.“ Až v jejím závěru se domácí borci opět rozstříleli, gólman Vajner již však nic za záda nepustil.

Hosté ale v úvodu poslední třetiny připravili Dukle studenou sprchu – ani ne po minutě hry se prosadil Tomáš Sedlák a pracně dohnaný náskok byl opět pryč. Jihlavští ovšem nic nevzdali a vzápětí od modré srovnal Vojtěch Zadražil. „Po buly se puk nějak odrazil k Zemičovi do rohu, já jsem si zařval, aby mi to dal, udělal jsem rychle krok na osu a ze záklonu jsem vystřelil. Gólman asi neviděl, propadlo mu to nad ramenem,“ popsal svoji první trefu za „áčko“ nadějný mladík. „Puk jsem si schoval, asi si ho dám na poličku. Už tam mám nějaké z reprezentace nebo takových akcí,“ usmíval se Zadražil.

Premiérová branka Vojty Zadražila byla pro tým nesmírně důležitá. Podařilo se mu totiž odpovědět na náskok hostů. A to ani ne po minutě hry. „Nejhorší je, když dostanete špatnou branku, patnáct minut tlačíte a ono to tam nespadne. Naopak když se to povede, tak jde výkon týmu hrozně nahoru,“ potvrdil Martin Filip.

Stále však nebylo dobojováno. Za nerozhodného stavu chyběla odehrát téměř celá třetina. A hosté předváděli, že se rozhodně nehodlají vzdát bez boje. „Po celou dobu byli strašně aktivní. Napadali i při naší přesilovce,“ smekl před výkonem hostů Filip. „Celou dobu se snažili, ale myslím, že v závěru už jim docházeli síly,“ dodal ještě. Mě Šumperk hodně překvapil, byl to snad první tým, který proti nám doma hrál takhle aktivně. Byli hodně nepříjemní,“ divil se také Zadražil.

I když se předváděná hra Jihlavy po počáteční nepřesvědčivosti dost zlepšila, domácí se stále nedokázali dostat do vedení. Až ve 48. minutě se poprvé v zápase mohla radovat z brankového rozdílu. Dukla, jako obvykle hlasitě podporována svými příznivci, si už tři body vzít nenechala. „Vítězství to ale bylo hodně udřené,“ uznal hokejista, který obrat začal i dokončil – Martin Filip.