Dukla přivítá ve vloženém kole Horáckou Slavii Třebíč

02.12.2012 / Libor Kucza

Nabitý program první ligy připravil jihlavským hokejistům již třetí utkání v šesti dnech. Na Horácký zimní stadion dorazí mužstvo z nedaleké Třebíče. Svěřenci Kamila Pokorného předvádí v letošním ročníku nad očekávání dobré výkony, které je vynesly na pátou příčku tabulky. Na svém kontě mají 46 bodů. Jihlavští hokejisté se mohou v případě vítězství posunout před svého soka, neboť ztrácí pouhé dva body. Zvládne družina z krajského města Vysočiny vyválčit vítězství, nebo poputuje bodový zisk do nedaleké Třebíče? Opověď se dozvíme v pondělí 3. prosince. Duel bude zahájen v tradičních 17:30. K dispozici bude rovněž textový on-line přenos.

Ve 27. kole okusila led třebíčské MANN + HUMMEL ARENY rozjetá Kadaň, která chtěla přidat již deváté vítězství v řadě. Do zápasu ale vstoupila lépe Třebíč, ve 4. minutě otevřel skóre Tomáš Vondráček. Vedení domácí ztratili až v koncovce druhé části, o vyrovnání se postaral Filip Seman. Jednobrankový náskok ale vrátil těsně po zahájení třetí třetiny David Dolníček. Gólové hody pokračovaly, nejprve srovnal opět Seman, následně poslal Kadaň do vedení Petr Jíra. Když Horácká Slavia necelé čtyři minuty před závěrečným hvizdem vymazala náskok hostí, směřovalo utkání do prodloužení. To však odmítl kadaňský Zdeněk Ondřej, který zasadil Třebíči studenou sprchu v podobě rozhodující branky 16 vteřin před zazněním závěrečné sirény. „U toho čtvrtého gólu navíc byla chyba, že jsme toho střílejícího hráče vůbec neměli pustit od mantinelu. Byli jsme lepší, soupeře jsme přestříleli a tahle porážka je pro nás těžká rána. Doufám, že se z toho vzpamatujeme, vrátíme se k naší hře s ještě lepší důsledností dozadu,“ doufá lodivod Třebíče Kamil Pokorný.

Mužstvo z metropole Vysočiny se střetlo na domácí půdě s Královskými lvy. První dějství branku nepřineslo, třetina následující již ano. Nejprve poslal Duklu do vedení Marek Drtina, poté přidal dva přesné zásahy Daniel Hodek. Zdálo se, že je osud duelu zpečetěn. To byl však velký omyl. V závěru druhé periody vykřesali hradečtí hokejisté naději. Závěrečná třetina pak přinesla ukázkové drama. Na dostřel domácím přiblížil Lvy Vladimír Říha, v početní výhodě poté dokonal vyrovnání Martin Šagát. Střetnutí i přes několik dalších brankových příležitostí dospělo až do prodloužení, ve kterém zajistil domácím bonusový bod Vojtěch Zadražil. „Hradec měl v první třetině dobře pokryté střední pásmo, těžko se procházelo. Za stavu 3:0 přišly tři hloupé fauly, nad tím zůstává rozum stát. Soupeř má velice dobré přesilové hry a dokázal toho využít. Když to řeknu upřímně, tak po tom, co jsme vedli už o tři góly, jsem nazlobený,“ neskrýval na pozápasové tiskové konferenci negativní emoce Petr Vlk.

Vzájemné derby vyznívá v letošním ročníku lépe pro hostující mužstva

Jihlavští hokejisté se střetli s Horáckou Slavií v sezoně 2012/2013 již dvakrát. V obou případech se radovali hosté. Ve druhém kole si odvezla tři body z Horáckého zimního stadionu Třebíč, která zvítězila v dramatickém souboji těsně 2:1. O vítězství rozhodla trefa Viléma Buriana z 37. minuty. Porážku Dukla oplatila soupeři na jeho vlastním ledě, kde zvítězila jednoznačně 5:1. O úspěchu družiny Petra Vlka rozhodla především výborná třetí třetina, kterou vyhráli červenožlutí 3:0. „Utkání se mi hodnotí dobře. Dneska jsme podali velmi dobrý výkon. Myslím si, že od druhé třetiny jsme byli lepším týmem, dobře jsme se pohybovali, měli jsme spoustu šancí, které domácí brankář pochytal. Pak nám to tam napadalo ve třetí třetině,“ řekl spokojený asistent trenéra Dukly Patrik Augusta.

Produktivitě Třebíče vládne Vilém Burian, který nasbíral 24 bodů. Pouze o bod méně má na svém kontě David Dolníček. Nejlepším střelcem třebíčské skvadry je Tomáš Vondráček. Jednadvacetiletý útočník skóroval již dvanáctkrát. Defenzivě vládne jedenáctibodový David Rangl, který je se šedesáti trestnými minutami taktéž nejtrestanějším borcem v třebíčské sestavě. Brankoviště Horácké Slavie patří jednomu muži. Vyvoleným je Marek Čiliak, který odvádí velmi dobré výkony. Pochlubit se může průměrem 2,26 branek na zápas a 93,36% úspěšností zásahů. Tyto statistiky jej řadí na čtvrté místo mezi brankáři v rámci celé první ligy.

VYROVNÁVACÍ GÓL. Takto Adam Zeman vymazal nepříznivé skóre v prvním vzájemném duelu letošního ročníku. Jak se později ukázalo, byla tato branka jediným jihlavským přesným zásahem v utkání. Podaří se Dukle překonat Marka Čiliaka vícekrát? Foto: Zbyněk Zápotočný

28. kolo: pondělí 3. prosince 2012

HC Dukla Jihlava – SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)
HC Benátky nad Jizerou – HC Olomouc (17:30)
HC Most – Medvědi Beroun 1933 (17:30)
Královští lvi Hradec Králové – HC Rebel Havlíčkův Brod (18:00)
HC Stadion Litoměřice – IHC Písek (18:00)
Salith Šumperk – BK Mladá Boleslav (18:00)
SK Kadaň – HC Slovan Ústečtí Lvi (18:00)