Duklu čeká další soupeř z tabulkového suterénu. Míří do brlohu berounských Medvědů

18.12.2012 / Libor Kucza

Netřeba více připomínat trápení jihlavských hokejistů. Ve třiatřicátém kole první ligy mohou zjednat červenožluté barvy nápravu. Do cesty se „ovečkám“ Petra Vlka postaví celek Medvědi Beroun 1933. Pokud má fanoušek mužstva z metropole Vysočiny počínající náznaky vrásek na čele, příznivec Středočechů vlastní pleť připomínající životem protřelého šamana. I takto by se dala s lehkou nadsázkou popsat svízelná situace berounského hokeje. Finalisté druhé nejvyšší tuzemské soutěže ze sezony 2003/2004 se krčí na poslední příčce. Na svém kontě mají pouhých 23 bodů. Naladí se Dukla znovu na vítěznou vlnu? Utkání bude zahájeno ve středu 19. prosince v 18:00. Připraven je rovněž textový on-line přenos.

Mnoho berounských příznivců doufalo před startem letošního ročníku v nastartování nové hokejové éry tamního klubu. Měli k tomu i pádný důvod, generální manažer Jakub Kříž vyhlašoval smělé cíle sahající k účasti v play-off, k týmu angažoval progresivního trenéra Aleše Tottera, nechybělo ambiciózní mládí ani zkušenost v podobě Pavla Vostřáka či v Jihlavě velmi dobře známého Aleše Padělka. Netrvalo však dlouho a medvědí „Perpetuum mobile“ se zadrhlo. Kámen úrazu spočívá především v defenzivě, kterou mají Středočeši nejhorší z celé soutěže. Postupem času se přidaly i odchody dvou výše zmiňovaných borců, po posledním kole (prohra 0:4 s Kadaní – pozn. aut.) opustil tým rovněž Lukáš Havel.

Dvaatřicáté kolo připravilo svěřencům Aleše Tottera tvrdý oříšek. Medvědi totiž cestovali do Kadaně, která jak známo, produkuje v letošním ročníku nad očekávání kvalitní výkony. Důraz klade především na defenzivu. Při pokusech o její překonání si vylámali zuby i Středočeši. V prvním dějství domácí otevřeli skóre, v následující periodě pak dali konečnému výsledku třemi brankami definitivní podobu. Berounské „šelmy“ tak podlehli Kadani 0:4. „Soupeř, bohužel potrestal naše chyby. Měli jsme několik šancí, ale i kdyby se hrál další zápas, tak bychom branku nevstřelili. Prostě jsme shořeli v koncovce. Soupeř během šesti minut, kdy potrestal naše chyby, rozhodl o zápase. Bez gólů nemůžeme vyhrát žádný zápas. Viděl jsem velkou chybu v koncovce. Díky třem zaváháním ve druhé třetině jsme zápas ztratili. Při neuznané brance jsem si myslel, že to bylo břevno. Bylo to na rozhodčím. Kdyby branku uznal, tak to musíme respektovat. Byl u situace asi metr a ukázal, že je branka ale po konzultaci s brankovým rozhodčím gól neuznal,“ smutnil lodivod Medvědů Aleš Totter.

Dukla se představila na domácí půdě, soupeřem jí byl Písek. Unylý boj se nevyvíjel podle představ ochozů Horáckého zimního stadionu. Úvodní třetina přinesla po jednom přesném zásahu na obou stranách. Na vedoucí branku Roda z 10. minuty nalezl nedlouho poté odpověď Michal Jeslínek. Prostřední část rozsvícení červeného světla nepřinesla. Komplikace pro mužstvo s Ježkem na hrudi přišla necelých 11 minut před závěrečným hvizdem, kdy posunul Jihočechy blíže k bodovému zisku Martin Heřman. I z této nepříjemné situace však jihlavskou družinu vysekal Daniel Hodek. Nastalé prodloužení pomalu spělo k samostatným nájezdům, když v čase 64:58 rozhodl o zisku bonusového bodu hostující Zdeněk Šperger. „My se ale na gól šíleně moc nadřeme a naopak potom dostáváme branky odražené od brusle. Další věc jsou přesilovky – chybí nám šikovnost a klid na hokejkách. Ve chvíli, kdy se nám otevře prostor před bránou, tak střílíme mimo. To jsou věci, které nás neustále srážejí dolů v těch posledních utkáních. Je to velká škoda, soupeř sice bojoval, ale my jsme ty příležitosti měli,“ litoval na pozápasové tiskové konferenci hlavní trenér Dukly Petr Vlk.

S Medvědy má Dukla vyrovnanou bilanci

K prvnímu střetnutí těchto dvou soupeřů došlo v sedmém kole. Na Zimním stadionu v Berouně měli lepší vstup do utkání jihlavští hokejisté. Minutu před koncem první třetiny poslal hosty do vedení Michal Velecký, nedlouho po zahájení druhé dvacetiminutovky přidal další branku Radek Hubáček. Zdálo se, že mají červenožlutí utkání plně pod kontrolou. Opak byl však pravdou. Nejprve snížil Pavel Vostřák, ve 47. minutě pak vyrovnal Pavel Klhůfek. Když o výsledku nerozhodl ani nastavený čas, dostali prostor penaltoví specialisté. Dukla v této disciplíně tahala za kratší konec, rozhodujícím nájezdem ji navíc popravil Aleš Padělek. Jihlavští hokejisté tak získali za porážku 2:3 pouhý bod.

Druhý souboj měl již zcela jiný průběh. Dvacáté kolo přivábilo Medvědy do krajského města Vysočiny. Brankové hody odstartoval ve 4. minutě Lukáš Krupka, hned o několik málo vteřin později však vymazal náskok domácích Lukáš Havel. Pak už ale úřadovala Dukla. Také díky dvěma přesným zásahům Tomáše Čachotského a Romana Maliníka svítil po šedesáti minutách hry na světelné tabuli stav 8:3.

Dres Medvědů okusilo v letošní sezoně již mnoho hráčů. Statutem stálice a nejproduktivnějšího borce se může pochlubit Tomáš Doležal. Dvaadvacetiletý útočník odehrál všechna dosavadní utkání, přičemž nasbíral 24 bodů. Mezi obránci stačí na první pozici 7 bodů. Této mety dosáhli Jakub Šulc a Jiří Jebavý. Do berounského brankoviště se postavilo hned 8 gólmanů! Nejvíce utkání, a to třináct, odchytal Hynek Kůdela. „Zlým mužem“ sestavy Středočechů je Petr Přindiš. Řízný bek nasbíral 87 trestných minut.

ZARPUTILOST. První vzájemný souboj na berounské půdě měl dramatický průběh. To však Medvědi nastupovali v odlišné sestavě. Podaří se Dukle, na jejíž soupisce nebude chybět po zranění navrátivší se Michal Velecký, odveta?
Foto: Petra Skopcová

33. kolo: středa 19. prosince 2012

Medvědi Beroun 1933 – HC Dukla Jihlava (18:00)
BK Mladá Boleslav – HC Slovan Ústečtí Lvi (17:30)
HC Rebel Havlíčkův Brod – SK Kadaň (17:30)
HC Most – HC Benátky nad Jizerou (17:30)
HC Olomouc – Královští lvi Hradec Králové (18:00)
IHC Písek – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
HC Stadion Litoměřice – Salith Šumperk (18:00)