Výsledek z Berouna pomůže našim hlavám, říká útočník Daniel Hodek

20.12.2012 / Zdeněk Drla

Doslova a do písmene gólové hody zažili diváci na zimním stadioně v Berouně, kam v rámci 33. kola první hokejové ligy zajížděla jihlavská Dukla. Branková světla se rozsvítila celkem dvanáctkrát. Dvě třetiny gólů vstřelili hráči s Ježkem na prsou. Radovali se tak z výhry 8:4. A když jsme u těch čísel, rovnou polovinu gólů zaznamenali v přesilových hrách. „Přesilovky byly důležité. Bylo by dobré, kdyby se to promítlo i v dalších zápasech," říká útočník Daniel Hodek, jenž se ve středečním kole zapsal do listiny střelců hned dvakrát. „Zápas ale pro nás začal hodně špatně," připomíná nejlepší střelec Dukly úvod duelu, kdy se Medvědi dostali do dvougólového vedení. Právě zanedlouho devětatřicetiletý frovard zavelel v závěru první třetiny k obratu. O výsledku zápasu rozhodla druhá třetina, ve které Dukla skórovala pětkrát.

V prvních dvou gólech berounských Medvědů "měli prsty" hráči, kteří v minulosti oblékali jihlavský dres. Na první gól Berouna v sedmé minutě nahrával obránce Tomáš Kaláb, druhý vstřelil necelé tři minuty před koncem první periody Pavel Mrňa. „Zápas pro nás začal hodně špatně, protože jsme prohrávali 0:2. Beroun proměnil hned dvě přesilovky ze tří, které měl," popisuje začátek utkání u řeky Berounky Daniel Hodek. Jihlavská sedmadevadesátka ale dokázala na dva přesné medvědí zásahy odpovědět jedenáct vteřin před první sirénou a dala tak jihlavskému týmu impuls k obratu. „Potom se to nějak zvedlo, ke konci první třetiny jsme dali na 2:1. To byl pro nás určitě hodně důležitý moment. V kabině jsme si k tomu ještě před druhou třetinou něco řekli. A vyplatilo se. Hned v prvním střídání jsme vyrovnali na 2:2," připomíná důležitou trefu Marka Prokše Daniel Hodek.

Zlom v do té doby výsledkově vyrovnaném utkání přišel v polovině druhé třetiny, kdy se při další přesilové hře JIihlavy prosadil střelou od modré slovinský obránce Miha Štěbih, pro nějž to byla první trefa do černého v aktuálním ročníku prvoligové soutěže. A pak už to šlo ráz na ráz. „Šli jsme do vedení 3:2, Beroun sice rychle srovnal, ale dali jsme dva rychlé góly, oni sice dali kontaktní, ale potom už neměli šanci," vrací se k osmiminutovému úseku druhého dějství Daniel Hodek. Právě mezi třicátou a osmatřicátou minutou padl hned půltucet gólů, z toho dva v početní výhodě pěti proti třem. Jednou takto skórovala Dukla, jednou Medvědi. A přesilové hry obou týmů byly tím hlavním hybatelem změn na výsledkové tabuli. „Góly padaly i po našich chybách. Děláme chyby, které sice nejsou tolik vidět, ale jsou to chyby, po kterých dostáváme docela laciné góly," říká narovinu zkušený útočník.

Na druhou stranu je potěšující, že jihlavští hráči využili rovnou polovinu nabídnutých řesilovek. „To není špatné číslo. Bylo by ale dobré, kdyby se to promítlo i v dalších zápasech," zamýšlí se Daniel Hodek. „Nemůžeme se ale uspokojit, že jsme dali v jednom zápase čtyři góly z osmi přesilovek. Musíme se v této činnosti zlepšit i do budoucna i s lepšími soupeři, aby nám tam padaly góly. Přesilovky totiž rozhodují zápasy. V poslední době jsme hráli přesilovky pět na tři, čtyři na tři a nedařilo se nám. V Berouně nám to tam napadlo, takže jsme spokojenější. Ale jak jsem říkal, přesilovky rozhodují zápasy, jsou důležité," konstatuje Hodek, který díky svým dvěma trefám poskočil v kanadském bodování celé soutěže na deváté místo.

Osm vstřelených gólů v jednom utkání je skvělou vizitkou a hlavně pozvánkou na sobotní derby. V posledních pěti zápasech totiž jakoby jihlavským střelcům zvlhl prach, trefili se všeho všudy sedmkrát. Středeční výsledek by mohl přinést klid na jejich hokejky. „Víc klidu mít nebudeme, ale určitě výsledek z Berouna pomůže našim hlavám, protože v hlavách to asi bylo. Nedávali jsme góly, prohráli jsme několik zápasů, nebo jsme nevyhráli za tři body," vysvětluje nejlepší střelec jihlavského týmu a hledá recept k úspěchu. „Musíme zlepšit obranu, tam hoříme a z toho dostáváme góly. Dostat čtyři góly v Berouně, to je moc," přemítá.

Jihlavští hráči si vysoké vítězství v Berouně užili, byť v komorní atmosféře. Na místní zimní stadion dorazilo podle oficiálního zápisu o utkání 145 diváků. „Parádní to bylo," konstatuje trpce Daniel Hodek. „Z toho byla skoro půlka diváků z Jihlavy," vzdává hold skupince fans v červenožkutých dresch, kteří i přes výsledkovou mizérii posledních kole neváhali investovat svůj čas a peníze pro cestu do Berouna. Jaké to je, hrát před pár lidmi? „Hráli jsme venku, takže jsme celkem zvyklí, že na některé zimáky lidi nechodí. Pro domácí mužstva, ať je to Beroun, nebo třeba v Mostě, to musí být hrozné. Já se divím, že se to v takových městech hraje, že je to vůbec baví," ohlíží se za návštěvností na řadě prvoligových stadionů Daniel Hodek. „Třeba v Benátkách je ještě atmosféra, jinde ne," říká Radek Hubáček. „Ale jít do zápasu s tím, že tam nikdo není, je hrozné," doplňuje ho Hodek.

Ostatně s nižší návštěvností se potýká i jihlavský klub. Na poslední domácí zápas s Pískem dorazilo 846 diváků. „To už jsem hodně dlouho nezažil, myslím, že v Jihlavě vůbec nikdy. Mnohdy na přátelák přišlo i víc," říká Daniel Hodek a hledá příčiny nižších návštěv, se kterými se v letošní sezoně potýká celý prvoligový peloton. „Nejsou výsledky, blíží se Vánoce, lidi šetří, ekonomická situace v tomto státě taky není dobrá. Lidi nemají na zábavu tolik peněz. Asi si budou vybírat zápasy, na které budou chodit," doplňuje a těší se na parádní diváckou kulisu, která se očekává při sobotním derby s Havlíčkovým Brodem. „My doufáme, že přijde co nejvíc lidí, že bude dobrá atmosféra a že to bude dobrý zápas," uzavírá.